Heb je ooit gemerkt dat een acne-vlekje gewoonweg niet verdwijnt?

Het zou in plaats daarvan mogelijk een acnelitteken kunnen zijn; en deze kunnen moeilijk te verbeteren zijn als ze gedurende langere tijd onbehandeld blijven.

Het is moeilijk genoeg om met de drukte van het dagelijks leven om te gaan. Acne-gerelateerde angst hoeft niet bovenop de andere spanningen in het leven te komen.

“Kom gewoon niet aan je acne!” of “Laat het puistje met rust! Het zal na verloop van tijd genezen”, zijn veel voorkomende opmerkingen die cliënten vaak krijgen van goedbedoelende leeftijdsgenoten. Met alle respect: in werkelijkheid kunnen acnelittekens zonder de juiste behandeling na verloop van tijd erger worden.

In dit artikel wil ik het hebben over:

• Factoren die de verergering van acnelittekens veroorzaken
• Het verschil tussen acnevlekken en acnelittekens
• Wanneer is het juiste moment om acnelittekens te behandelen?

Bekijk onze cursus Acne littekens

Kunnen acnelittekens erger worden?

Acnelittekens kunnen met de jaren erger worden. Dit komt niet zozeer door de verergering van het litteken op zich; maar het resultaat van het feit dat onze huid collageen en elasticiteit verliest naarmate we ouder worden. Dit collageenverlies kan ervoor zorgen dat depressieve of atrofische littekens er met de jaren beter uit gaan zien.

Bepaalde delen van het gezicht – zoals de slapen en het midden van de wang – ervaren ook vetverlies. Volumeverlies in deze gebieden kan ook het uiterlijk van depressieve littekens accentueren.

Naast leeftijd zijn er factoren die het collageenverlies versnellen;

• Overmatige UV-blootstelling
• Roken
• Ongezonde levensstijl

Hebben acnelittekens een andere invloed op volwassenen en tieners?

Ja, acne kan mannen en vrouwen verschillend beïnvloeden. Mannen hebben meer kans op acne als ze ouder zijn en vatbaarder zijn voor een langere duur of ernst van actieve acne. Mannelijke cliënten hebben doorgaans ook ernstigere littekens dan vrouwelijke cliënten.

Qua leeftijd komt comedonen acne vaker voor bij adolescenten en cystische acne vaker bij volwassenen. Cystische acne is een vorm van acne die misschien wel het moeilijkst te behandelen is. De wondjes zijn pijnlijker en de kans op littekens van puistjes is veel groter dan bij een milde tot matige vorm van acne.

Cystische acne wordt veroorzaakt door hormonen. De talgklieren van de huid worden om nog onbekende reden extreem gevoelig voor een grote stroom mannelijke hormonen en reageren daarop door te veel talg te produceren.

De talgklier raakt verzadigd, zwelt op, wordt hard, kan de overtollige talg niet naar het huidoppervlak afvoeren en barst onderhuids open. Dat veroorzaakt een acute ontsteking met roodheid en pijn. Littekens zijn vaak het gevolg.

De oorzaak lijkt genetisch. Omdat hormonen ook een belangrijke rol spelen, ontstaat de aandoening vooral tijdens de puberteit, een zwangerschap, de menstruatiecyclus, perimenopauze en menopauze en de aandoening Polycysteus-ovarium syndroom (met cystes in de eierstokken als gevolg).

Ernstige acne en acnelittekens kunnen bijdragen aan psychologische problemen. Indien onbehandeld, kan dit resulteren in een laag zelfbeeld en zelfs depressie. Daarom is het belangrijk om acne en acnelittekens zo vroeg mogelijk te behandelen voor effectieve behandelresultaten.

Wat is het verschil tussen acnevlekken en acnelittekens?

Acnevlekken, ook wel pigmentvlekken genoemd, zijn het gevolg van acne. Acnevlekken zijn geen littekens, zijn tijdelijk en zullen na verloop van tijd vervagen.

Er zijn drie soorten acnevlekken:

• Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) – Bruine pigmentatie
• Erytheem – Roodheid / rode pigmentatie
• Hypopigmentatie – Minst voorkomende vlekken

In tegenstelling tot acnelittekens kunnen acnelittekens de huid permanent beschadigen zonder de juiste behandeling. Acnelittekens kunnen ook de textuur van de huid veranderen.

Er zijn twee soorten acnelittekens:

• Atrofisch – Ingedrukt of ingedeukt litteken dat geneest onder de normale laag van het huidweefsel en ontstaat wanneer de huid niet langer weefsel kan regenereren. Deze littekens kunnen het gevolg zijn van ernstige acne of waterpokken.
• Papulair – Minimaal verhoogd litteken met een geplaveid uiterlijk, vaak aanwezig op de rug, neus en kin.

Tussen deze twee zijn acnevlekken gemakkelijker te behandelen en zullen de resultaten veel sneller zichtbaar zijn.

Afhankelijk van uw huidtype kan PIH in de loop van de tijd verbeteren, zelfs zonder behandeling. Dit is hetzelfde als post-inflammatoir erytheem (PIE). Hypopigmentatie kan langer duren om te behandelen.

Acnelittekens vereisen meestal fysieke behandeling, zoals Fractionele rf microneedling, Tixel plasmabehandelingen of chemische peelings, om verbetering te laten zien. Het is het beste om acnelittekens zo vroeg mogelijk te behandelen. Wachten helpt niet bij dergelijke littekens en plaatselijke behandeling levert vaak weinig tot geen resultaat op!

Zijn mijn littekens erg genoeg om te behandelen?

Acne of acnelittekens zijn niet alleen fysiek belastend (pijnlijk of jeukend), maar ook psychologisch belastend. Een vroege behandeling van acne verbetert en versnelt de gewenste resultaten. Meer cycli van acne-ontstekingen veroorzaken meer schade aan de huid, waardoor de kans op meer littekens in de toekomst groter wordt.

Kortom, hoe langer u wacht met het behandelen van uw acnelittekens (ongeacht of ze al erg genoeg zijn of niet), hoe langer het duurt voordat u verbetering ziet.