Wat zijn chemische peelings

Chemische peelings zijn niet-invasieve cosmetische behandelingen met krachtige, huidveilige zuren die worden gebruikt om de bovenste lagen van de huid te exfoliëren en de gezondere lagen eronder te onthullen. De behandeling maakt gebruik van verschillende soorten zuren om problemen zoals schade door de zon, hyperpigmentatie, melasma, littekens, acne, fijne lijntjes, rimpels, ongelijkmatige huidskleur of textuur en vergrote poriën aan te pakken. Het effect van chemische peelings is cumulatief, wat betekent dat de maximale voordelen na een reeks peelings merkbaar zijn.

Bekijk onze cursus Chemische peeling

Het voorbereiden en uitvoeren van een chemische peeling

De voorbereiding op een chemische peeling begint met de timing, waarbij wordt aangeraden om de behandeling minimaal twee weken voor belangrijke evenementen in te plannen vanwege mogelijke bijwerkingen. Ook is het belangrijk om een gezonde huid te hebben en geen irriterende behandelingen, zoals bruinen, laserprocedures, harsen of het gebruik van retinoïden, te ondergaan in de week voor de afspraak.

Het uitvoeren van een chemische peeling begint met het reinigen van het gezicht om eventuele lagen dode huidcellen, make-up en vuil te verwijderen. Afhankelijk van de diepte van de peeling kan het ongemak tijdens de behandeling worden geminimaliseerd, bijvoorbeeld door het gebruik van een draagbare ventilator.

De genezing en de nazorg van de peeling

Na de behandeling kan de huid geelachtig worden en wordt er een retinolcrème aangebracht. In de dagen na de peeling is het belangrijk om inspannende activiteiten en blootstelling aan de zon te vermijden, evenals uitdroging van de huid. Na verloop van tijd begint de huid te vervellen en kan er rode gevoeligheid optreden, die geleidelijk afneemt naarmate de huid geneest.

Ongeveer een week na de peeling beginnen de resultaten zichtbaar te worden, en het is belangrijk om de huid verder te beschermen. Over het algemeen hebben de meeste mensen tussen de vier en zes behandelingen nodig voor een optimaal resultaat, met tussenpozen van vier tot zes weken. Hoewel het genezingsproces enige tijd kan vergen, zijn de resultaten van een chemische peeling duurzaam en vaak indrukwekkender dan verwacht.