Je hebt misschien al gehoord van microblading voor volle wenkbrauwen. Wist je dat er een soortgelijke oefening is voor je hoofdhuid? Deze procedure staat bekend als scalpmicro haar pigmentatie, wat de illusie van voller haar creëert.

Maar wat is het exacte verschil?

“Hoewel beide onder de categorie micropigmentatie vallen, zijn (microblading en micropigmentatie) heel verschillende methoden voor het zetten van pigment”, legt Lissa Bots , een in Valkenswaard gevestigde docente en microhaar pigmentatie-beoefenaar, uit.

Terwijl microblading meestal wordt gedaan met een handmatig mes, wordt micro haar pigmentatie uitgevoerd met behulp van een permanent make up-apparaat. 

Hoe werkt haar micro pigmentatie en wie heeft er baat bij?

Het doel van MHP is niet om haarachtige lijnen te creëren zoals je zou doen bij het microblading van de wenkbrauwen, maar in plaats daarvan om kleine, gelaagde stippen in verschillende tinten zwart of bruin te gebruiken om het uiterlijk van een schaduw op je hoofdhuid na te bootsen. Deze stijl, wordt gedaan om natuurlijk ogende diepte en definitie te creëren.

Een bekwame haar pigmentatiespecialist zal ervoor zorgen dat de puntjes eruitzien als een natuurlijke haarzakje en naadloos opgaan in de teint van de client.

Dit proces kan nuttig zijn voor mensen die last hebben van alle vormen van haarverlies . Dit omvat mensen met:

 • kanker
 • alopecia
 • dunner wordend haar
 • mannelijke en vrouwelijke kaalheid

Bekijk onze cursussen scalp micro haar pigmentatie

Doet het pijn?

Hoe pijnlijk is deze procedure? Het korte antwoord is: het hangt ervan af.
Hoeveel ongemak hangt grotendeels af van uw pijntolerantie. Meestal horen wij van cliënten dat ze een branderig gevoel hebben maar niet dat het pijnlijk is.

Mensen met acne op de hoofdhuid of andere huidgevoelige huidtypes zoals psoriasis moeten MHP vermijden tijdens een uitbraak of opflakkering, omdat het moeilijk zal zijn om pigment op de ontstoken gebieden aan te brengen. Als je vatbaar bent voor het ontwikkelen van keloïden, die vaker voorkomen bij een donkere huid, ben je misschien ook geen goede kandidaat voor micro haar pigmentatie.

Als je eenmaal je onderzoek hebt gedaan en een verantwoordelijke en bekwame MHP-artiest hebt gezocht heb je waarschijnlijk een eerste consult. Tijdens dit gesprek zal uw behandelaar u voorbereiden op wat u kunt verwachten en hoe u zich van tevoren moet voorbereiden.

Hier volgen bijvoorbeeld enkele algemene richtlijnen:

 • Douche voor elke behandeling. U kunt uw hoofdhuid vier dagen na elke afspraak niet wassen of nat maken (inclusief overmatig zweten).
 • Elke behandeling duurt meestal tussen de vier en vijf uur.
 • Hoeveel behandelingen u nodig heeft, hangt af van de hoeveelheid hoofdhuid die MHP krijgt. Zelfs als het maar voor een klein gebied is, zegt Lissa dat er nog steeds drie tot vier behandelingen nodig zijn voor langdurige retentie, aangezien MHP een proces is van kleurlagen.
 • De behandelingen worden met een tussenpoos van enkele weken ingepland.
 • Ga in de weken tussen de behandelingen niet zwemmen, gebruik geen stoom- of saunaruimtes of neem extreem hete douches die een stoomstorm kunnen veroorzaken.
 • Stel uw hoofdhuid de eerste vier dagen niet bloot aan de zon (het dragen van een hoed is prima). Op de vijfde dag na de behandeling kunt u de behandelde huid een uur aan de zon blootstellen, of 45 minuten als u een zeer lichte huid heeft.
 • Houd er echter rekening mee dat minder blootstelling aan de zon op het behandelde gebied een betere retentie op lange termijn betekent.
 • Na uw laatste behandeling is het essentieel om:
 • Vermijd zwemmen, sauna’s en stoombaden gedurende 28 dagen na uw laatste behandeling.
 • Na de behandeling 28 dagen buiten de zon houden. Gebruik daarna SPF 30-50 zonnebrandcrème.
 • Vermijd zware inspanning gedurende vijf dagen na uw laatste behandeling.
 • Begin met het regelmatig hydrateren van het behandelde gebied na de vierde dag van uw laatste behandeling (dit geldt ook tussen behandelingen in).

Hoeveel kost het, en hoe lang gaat het mee?

De prijs van MHP varieert afhankelijk van hoeveel van uw hoofdhuid moet worden bedekt en is afhankelijk van de behandelaar.

Micropigmentatie wordt als semipermanent beschouwd. Hoewel de effecten tot acht jaar kunnen aanhouden, zal het behandelde gebied na verloop van tijd vervagen, aangezien de hele huid zichzelf van nature exfolieert. Als je een erg droge huid hebt, zal vervaging waarschijnlijk sneller gebeuren. Omdat de huid de neiging heeft om te schilferen bij een droge huid, kan dit het pigment per ongeluk sneller afschilferen.

Zijn er risico’s verbonden aan dit proces?

Zoals het geval is met de meeste medische en cosmetische procedures, zijn er risico’s verbonden aan MHP. Hoewel micropigmentatie technisch gezien niet als een tatoeage wordt beschouwd – tatoeage-inkt gaat veel dieper in de huid en wordt geïnjecteerd met een dikkere naald is het een vergelijkbare procedure met de risico’s die erbij komen. Het belangrijkste om te weten is echter dat er geen formele opleiding vereist is om een micro haar-artiest te worden (hetzelfde geldt voor microblading). Het is om deze reden dat het echt van vitaal belang is dat u uw due diligence doet bij het zoeken naar een betrouwbare beoefenaar.

Hoe u de juiste MHP-behandelaar voor u vindt?

Voordat u een MHP-beoefenaar kiest, is het van cruciaal belang om uw huiswerk te doen. Zorg ervoor dat ze beschikken over:

 • certificering van MHP-training
 • GGD vergunning hebben
 • schone en steriele omgeving met een wastafel
 • verpakte naalden die voor de cliënt kunnen worden geopend
 • barrièrebescherming tijdens de behandeling (nitrilhandschoenen, masker, barrièretape en beschermers op MHP-behandelingsapparaat)

Consumenten moeten zich bewust zijn van de risico’s met tatoeages en permanente make-up om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen”, vooral omdat de voedsel en waren autoriteit traditioneel geen tatoeage-inkten of de pigmenten die erin worden gebruikt, heeft gereguleerd.

Als je enige aarzeling voelt jegens de beoefenaar, waarschuwt Lissa dat dit een teken is dat de omgeving niet de beste bij je past. Simpel gezegd, vertrouw op je gevoel.

Wil je graag een opleiding micro haar pigmentatie volgen kijk dan eens op de website van de Filler Kliniek opleidingen, voor de verschillende micro haar pigmentatie opleidingen: Scalp micro haar pigmentatie – Fillerkliniek Opleidingen