Permanente make-up   is een cosmetische techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van semi-permanente tatoeages (pigmentatie van de dermis) als een manier om ontwerpen te maken die op make-up lijken. Voorbeelden hiervan zijn Microblading en Microshading van wenkbrauwen, en eyeliner ter vervanging van traditionele eyeliner make-up.

Meestal  permanente cosmetica genoemd , andere namen zijn  dermapigmentatiemicropigmentatie en  cosmetische tatoeage .

Bekijk onze cursussen voor permanente make-up

Geschiedenis

In 1902 voltooide de Britse tatoeëerder  Sutherland MacDonald in zijn salon aan Jermyn St. 76, Londen de eerste gedocumenteerde permanente make-upbehandeling. Het was gemaakt om “het hele jaar door een delicate roze teint” op de wangen te geven.

In de jaren 1920 stak deze “Londen rage” de Atlantische Oceaan over en werd op de markt gebracht als “elektrisch tatoeëren van een permanente teint of blos op het gezicht”. In de jaren dertig ontwikkelde tatoeëerder George Burchett de techniek verder en beschreef hij in zijn memoires hoe schoonheidssalons veel vrouwen tatoeëerden zonder hun medeweten, en het aanboden als een “teintbehandeling … van het injecteren van plantaardige kleurstoffen onder de bovenste laag van de huid

Vandaag

Permanente make-up is blijven evolueren en is nu heel anders. Destijds bestond het favoriete ontwerp voor bijvoorbeeld wenkbrauwen uit één dunne lijn. Bovendien vervaagden de pigmenten in de loop van de tijd tot groen, wat betekent dat traditionele make-up nodig was om de groenheid te bedekken totdat de lijn volledig was vervaagd.

Vandaag de dag is Permanente Make-up een brede omschrijving van een familie van diensten die een reeks gebieden op het gezicht en lichaam bestrijken waarbij het resultaat traditionele make-up vervangt of bepaalde lichaamsdelen nabootst. Voorbeelden zijn onder meer:

Microblading simuleert haarstreken op de wenkbrauw.

Microshading gebruikt speldachtige stippen om de wenkbrauw te vormen en gebruikt een poedereffect om volheid toe te voegen.

Lip Blushing verbetert de kleur, vorm, symmetrie en volheid van de lippen.

Eyeliner brengt inkt aan langs de wimperlijn om het uiterlijk van eyeliner te creëren.

“Paramedische” technieken voor permanente make-up die huidverkleuringen (bv. littekens of vitiligo) camoufleren, of die worden gebruikt om de tepelhof van de borst van een vrouw te herstellen of te verbeteren na een operatie of een borstamputatie.

Wil je graag meer informatie over de verschillende opleidingen permanent make-up dan staan de medewerkers van Huidspecialist opleidingen je graag persoonlijk te woord.