Sommige ontharingsbehandelingen kunnen resultaten op lange termijn opleveren, hoewel het onwaarschijnlijk is dat ze permanent haar verwijderen. Dit kan laserontharing en elektrolyse omvatten, samen met andere opties.

Iedereen heeft lichaamshaar, maar afhankelijk van de tijd van het jaar of je persoonlijke voorkeuren, wil je er misschien wat van verwijderen. In tegenstelling tot veel marketingclaims, kan geen enkele ontharingsbehandeling permanent van haar afkomen. Er zijn echter verschillende manieren om weken, maanden of langere tijd van haar af te komen.

In dit artikel splitsen we de meest voorkomende ontharingstechnieken op, samen met de voordelen, bijwerkingen en effectiviteit van elke techniek.

Hoe snel groeit haar?

Lichaamshaar groeit gemiddeld in ongeveer een maand tot zijn volledige lengte. Mannelijk haar heeft ook de neiging om sneller te groeien dan vrouwelijk haar. Het haar op je hoofd kan in een jaar tijd ongeveer zes centimeter groeien.

Bepaalde factoren kunnen de snelheid van de haargroei beïnvloeden, waaronder voeding, medicijnen en genetica. De groeisnelheid kan vertragen naarmate u ouder wordt.

Haargroei is een complex proces dat diep in het haarzakje begint. Haar is afhankelijk van bloed om het te voeden terwijl het zich een weg baant naar het huidoppervlak. Ook de talgklieren spelen een rol door het haar gesmeerd en gezond te houden.

Bekijk onze cursussen laser ontharing

Wat zijn uw mogelijkheden voor verwijdering?

Laserontharing is permanent wanneer het haarzakje is vernietigd. Wanneer het haarzakje alleen beschadigd is, zal het haar uiteindelijk weer aangroeien.
De hoeveelheid tijd die het haar nodig heeft om terug te groeien, hangt af van de unieke haargroeicyclus van de persoon. Sommige mensen hebben haar dat sneller groeit dan anderen. Haar dat zich in een rustfase bevindt, groeit langzamer terug dan haar dat zich in een andere fase bevindt.
De meeste mensen kunnen binnen een paar maanden wat haargroei verwachten. Zodra dit gebeurt, kunnen ze kiezen voor meer verwijderingsbehandelingen.

Scheren verwijdert gewoon haar aan de oppervlakte, daarom groeit het zo snel terug. Een pincet verwijdert zowel het haar als de wortel, wat de hergroei helpt vertragen. Maar zelfs met een pincet zal het haar waarschijnlijk binnen een paar weken teruggroeien.

Als u op zoek bent naar ontharingsoplossingen voor de langere termijn, is het misschien tijd om andere ontharingstechnieken te overwegen. De volgende methoden zijn gerangschikt op basis van hun vermogen om haar het langst te verwijderen.

Elektrolyse

Elektrolyse omvat het gebruik van kortegolfradiofrequenties die worden gedistribueerd via fijne naalden die rechtstreeks in uw haarzakjes worden geplaatst. De bedoeling is om het haarzakje te vernietigen, zodat het geen nieuwe haargroei stimuleert. Deze procedure moet worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste.

In tegenstelling tot andere ontharingsopties, wordt elektrolyse als een permanente oplossing beschouwd. Voor het beste resultaat heeft u echter meerdere vervolgafspraken nodig.

Elektrolyse kan overal op het lichaam worden gedaan en werkt voor de meeste huidtypes. De meest voorkomende bijwerking is pijn en roodheid door huidirritatie. Zeldzame, maar ernstige bijwerkingen zijn littekens en infectie door de naalden, evenals keloïden (een overgroei van littekenweefsel).

Laserontharing

Laserontharing is een andere optie voor ontharing op langere termijn. Net als elektrolyse richt deze behandeling zich op de haarzakjes. Het werkt door de follikel te beschadigen met lasers met hoge hitte om te voorkomen dat nieuw haar groeit.

Laserontharing kan overal op het lichaam worden gedaan, met uitzondering van het gebied rond de ogen.

Net als elektrolyse vereist laserontharing meerdere sessies voor het beste resultaat. Afhankelijk van het gebied van ontharing, kan het zijn dat u ongeveer vier tot zes behandelingen nodig heeft met een tussenpoos van vier tot acht weken..

In de meeste gevallen duurt ontharing enkele maanden en in sommige gevallen kan het jaren duren. Wanneer het haar teruggroeit, is het vaak fijner en lichter van kleur. Laserontharing is echter geen garantie voor permanente ontharing.

De meest voorkomende bijwerking is huidirritatie en roodheid, maar dit verdwijnt meestal na een paar uur. Deze behandeling kan ook tijdelijke pigmentveranderingen veroorzaken, vooral bij donkere huidtinten. Ernstigere bijwerkingen zijn blaarvorming en littekens, maar dit is zeldzaam.

Professioneel epileren en harsen

Een optie voor kleinere delen van uw lichaam is professioneel epileren en harsen door een gecertificeerde schoonheidsspecialiste. Wanneer haar op deze manier wordt verwijderd, wordt het direct uit de wortel getrokken. Afhankelijk van hoe snel je haar groeit, kunnen de resultaten twee tot acht weken aanhouden.

Dit is een goedkopere optie dan laserontharing of elektrolyse, maar het kan zijn dat u de behandeling vaker moet herhalen.

Hoewel epileren op elk deel van het lichaam kan worden gedaan, mag harsen niet rond de geslachtsdelen, tepels, oren of wimpers worden gedaan. Vermijd ook het aanbrengen van wax op spataderen, moedervlekken of wratten, of op een huid die gebarsten of verbrand is.

De meest voorkomende bijwerkingen van zowel professioneel epileren als harsen zijn milde huiduitslag en irritatie, maar dit is meestal tijdelijk

Chemische ontharing

Deze behandeling bestaat uit een vrij verkrijgbare gel of crème die je op je huid smeert. Het werkt door een eiwit in je haar, keratine genaamd, te verzwakken. Dit zorgt ervoor dat het haar uitvalt en gemakkelijk kan worden weggeveegd.

Ontharen richt zich niet op de haarzakjes, dus de resultaten kunnen slechts ongeveer twee weken aanhouden. Het is echter een goedkope optie die u thuis kunt doen.

Zorg ervoor dat je het juiste type crème gebruikt voor het gebied waar je wilt ontharen. Sommige crèmes zijn geformuleerd voor het gezicht en andere voor het lichaam of de schaamstreek.

Het is een goed idee om een patch-test uit te voeren op een klein deel van uw huid voordat u chemische ontharing op een groter deel van uw lichaam gebruikt. Bijwerkingen van deze behandeling kunnen chemische brandwonden, huiduitslag en blaren zijn.

Natuurlijke oplossingen

Hoewel natuurlijke oplossingen niet permanent zijn, kunnen ze helpen bij het verwijderen van haar of het beperken van de haargroei. Enkele opties zijn:

  • Hars
  • Wax
  • Met draad verwijderen van haren

Wanneer moet je naar een dokter?

Als uw haar erg snel blijft groeien ondanks het proberen van verschillende ontharingsbehandelingen, maak dan een afspraak met uw arts. Het kan een symptoom zijn van een onderliggende aandoening, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of hyperthyreoïdie.

Ingegroeide haartjes zijn mogelijk bij elke vorm van ontharen. In sommige gevallen kan het leiden tot een infectie. Neem contact op met uw arts als u wijdverspreide ingegroeide haartjes heeft of als ze geïnfecteerd zijn geraakt of cysten zijn geworden.

Waar het op neer komt

Het is volkomen normaal om lichaamshaar te hebben en het verwijderen ervan is optioneel. Neem de tijd om na te denken of je je lichaamshaar wilt verwijderen en voor hoe lang.

Wil je graag een ontharingsspecialist worden? Huidspecialist Opleidingen heeft diverse opleidingen voor permanent ontharen.