De werking van de pico laser is gebaseerd op het principe van lichtpulsen, zoals bij andere lasers. Het onderscheidende kenmerk van de pico laser is echter de productie van lichtpulsen in picoseconden. Dit is 1000 keer sneller dan de traditionele lasers, die werken op nanoseconden. Het grote voordeel hiervan is dat de pulsen extreem krachtig zijn, waardoor (inkt)pigmenten worden verpulverd tot veel kleinere deeltjes dan bij andere lasers. Doordat deeltjes zo klein zijn, kan het lichaam ze sneller afvoeren, waardoor minder behandelingen nodig zijn. Bovendien maakt de pico laser het mogelijk om heel nauwkeurig specifieke plekken te behandelen, waardoor gezonde huid beschermd blijft.

Bekijk onze cursus voor de pico laser

Voorbereiding op de pico laserbehandeling

Voordat de behandeling begint, ondergaat u eerst een consult met een huidtherapeut. Tijdens dit consult worden uw wensen en verwachtingen besproken en zal de huidtherapeut u informeren over het verwachte aantal benodigde behandelingen en de kosten daarvan.

De behandeling met de pico laser

Tijdens de behandeling draagt u in eerste instantie een beschermende bril. Vervolgens zal de huidtherapeut de pico laser richten op de juiste plek en meerdere lichtpulsen toedienen. Over het algemeen wordt de behandeling niet als erg pijnlijk ervaren. Indien gewenst kan de huid tijdens de behandeling worden gekoeld met behulp van een speciale coolpack.

Na de pico laserbehandeling

Na de behandeling is het van groot belang dat u uw huid beschermt tegen de zon. Daarnaast wordt geadviseerd om geen make-up te gebruiken op de behandelde huid. Mogelijke bijwerkingen van de pico laserbehandeling kunnen onder andere roodheid, zwelling, jeuk, een branderig gevoel en blaarvorming zijn. In de meeste gevallen verdwijnen deze bijwerkingen volledig na ongeveer drie dagen.

Pico laser voor pigmentvlekken en melasma

De pico laser is bijzonder geschikt voor de behandeling van donkere vlekken op de huid, zoals pigmentvlekken en melasma. Door middel van lichtpulsen worden de verkleuringen in de huid afgebroken tot kleine deeltjes, die het lichaam vervolgens van nature afvoert.

Hoe lang duurt het voordat de resultaten zichtbaar zijn?

De resultaten van pico laserbehandelingen voor pigmentvlekken en melasma worden doorgaans enkele dagen na de behandeling zichtbaar. Direct na de behandeling kan het pigment iets donkerder lijken, maar na enkele dagen begint de kleur al te vervagen. Over het algemeen zijn één tot vier behandelingen nodig om het gewenste resultaat te bereiken.

Tatoeage verwijderen met de pico laser

De pico laser wordt veelvuldig gebruikt voor het verwijderen van tatoeages. Gemiddeld zijn er drie tot vijf laserbehandelingen nodig om een tatoeage volledig te verwijderen. Een groot voordeel van deze methode is dat de uiterst korte lichtpulsen van de laser geen littekens achterlaten.