Mesotherapie is een medische techniek die in 1950 is bedacht door de Fransman Dr. Michel Pistor. Het werd voor het eerst gebruikt voor de behandeling van aandoeningen als reuma, sportblessures en voor de verbetering van de bloedcirculatie. Mesotherapie wordt nu met succes door sommige beoefenaars gebruikt voor de behandeling van cosmetische aandoeningen, waaronder huidverjonging en -verbetering, haargroei, plaatselijke vetvermindering en als een behandeling voor cellulitis.
Mesotherapie wordt ook in veel andere landen over de hele wereld toegepast en wordt momenteel algemeen geaccepteerd door cosmetische klinieken in Nederland.

Hoe werkt mesotherapie?

Mesotherapie omvat de injectie van een speciaal bereid mengsel van vitamines, aminozuren en hyaluronzuur, dat slechts enkele millimeters onder de huid in het probleemgebied wordt geplaatst. Op elke injectieplaats wordt slechts een “druppel” van de oplossing gebruikt.
Het idee is dat u deze werkzame stoffen op de te behandelen plek kunt krijgen door ze daar rechtstreeks te injecteren. Dit is in plaats van te vertrouwen op een tablet of intraveneuze injectie waarbij hogere concentraties van het middel nodig zijn om voldoende niveaus op de te behandelen plaats te krijgen. Mesotherapie is preciezer en vereist dat er minder oplossing wordt geïnjecteerd.
De daadwerkelijke voorbereiding die tijdens Mesotherapie in het mesoderm (of de oppervlaktelaag van de huid) wordt geïnjecteerd, hangt af van het probleem dat wordt behandeld.

Bekijk onze 6 daagse cursus allround mesogun

Mesotherapie als huidverjongende behandeling.

Mesotherapiebij de behandeling van een verouderende huid is bedoeld om mineralen, vitamines en aminozuren te vervangen die in lagere niveaus van de huid worden aangetroffen naarmate we ouder worden.

Een andere nieuwere procedure is om het hyaluronzuurgehalte in de huid te verhogen. Dit is een ander belangrijk onderdeel van de huid dat helpt om de stevigheid en textuur te behouden.
Naarmate de huid ouder wordt, nemen de niveaus van hyaluronzuur af, en er wordt beweerd dat het injecteren van meer hyaluronzuur in de huidlagen (net onder het huidoppervlak) helpt om meer collageenproductie te stimuleren, wat op zijn beurt de huidtint verbetert en helpt. om fijne lijntjes en rimpels te verminderen.

Wat gebeurt er tijdens een mesotherapie behandeling?

Zorgvuldige gesprekken over de redenen van de client om behandeling van de huid te willen, zijn erg belangrijk voordat u met mesotherapie begint. Je moet er ook voor zorgen dat deze behandeling kan opleveren wat de cliënt wil en hoe de cliënt er daarna graag uit wil zien.
Er moet ook een medische anamnese worden afgenomen om er zeker van te zijn dat er geen redenen zijn waarom de cliënt geen behandeling zou moeten ondergaan. U moet de cliënt vragen een toestemmingsformulier te ondertekenen, wat betekent dat hij of zij de mogelijke voordelen en risico’s van de procedure heeft begrepen.
De specialist kan ook foto’s maken voor een “voor en na” vergelijking op een later tijdstip.
De behandeling kan direct na een eerste consult worden uitgevoerd, waarna u de cliënt vertelt hoeveel behandelingen hij of zij nodig heeft.

Bekijk onze 1 dag cursus allround mesogun

De procedures

Mesotherapie omvat meerdere injecties met een zeer fijne naald, direct onder het huidoppervlak. Het zal helpen om de bloedsomloop te verbeteren, verloren vitamines, mineralen en aminozuren te vervangen of het hyaluronzuurgehalte te verhogen.

Elke behandeling duurt ongeveer tien tot twintig minuten en is doorgaans niet pijnlijk. Als de cliënt het ongemakkelijk vindt, kan voorafgaand aan de behandeling een plaatselijke verdoving worden aangebracht.

Herhaal de procedures

Micro-injecties worden om de paar weken gegeven voor twee tot drie behandelingskuren. Sommige personen hebben mogelijk een langere eerste behandelingskuur nodig.
Wanneer de gewenste effecten zijn bereikt, heeft de cliënt ongeveer elke 3 maanden een onderhoudsprogramma nodig.

Hoe lang duurt het om te herstellen van mesotherapie?

Na de behandeling kan de cliënt terugkeren naar zijn normale activiteiten.

Wat zijn de risico’s en mogelijke complicaties van een mesotherapiebehandeling?

Fijne naalden worden gebruikt om eventuele pijn – die over het algemeen slechts gering en van korte duur is – tot een minimum te beperken. Mogelijke bijwerkingen zijn kleine kneuzingen die binnen een paar dagen verdwijnen en een kleine zwelling in het geïnjecteerde gebied die ongeveer 12 – 36 uur aanhoudt. Sommige mensen kunnen een allergische reactie krijgen op de gebruikte producten, hoewel dit zelden voorkomt.

Wat moet er gebeuren na een mesotherapiebehandeling?

Meestal wordt er geen specifiek advies gegeven.
De cliënt moet echter worden geadviseerd om onmiddellijk contact op te nemen met haar of zijn specialist als de cliënt tekenen van pijn of ontsteking opmerkt in het behandelde gebied.

Wie mag geen mesotherapiebehandeling krijgen?

Een persoon mag geen mesotherapie ondergaan als hij of zij in het verleden allergische reacties heeft gehad op een van de stoffen die worden geïnjecteerd. Dit dient besproken te worden tijdens het eerste consult.

Wie kan mesotherapie uitvoeren?

Mesotherapie is een interventionele natuurlijke cosmetische techniek. Mesotherapie moet worden uitgevoerd door een bevoegde specialist die hierin is opgeleidt.

Wat zijn de gemiddelde kosten van mesotherapie?

Particuliere prijzen voor mesotherapie kunnen variëren van € 130 tot € 295 per behandelsessie.

Samenvatting van advies voor mesotherapie

Er zijn veel mensen in de medische wereld die sceptisch staan tegenover de effectiviteit en mogelijke veiligheid op lange termijn van deze procedure. Het is echter een algemeen aanvaarde behandeling voor een aantal medische en cosmetische problemen in Frankrijk en andere delen van Europa.
In de afgelopen jaren hebben meer Nederlandse en Belgische schoonheidsspecialisten besloten om mesotherapie toe te passen in hun klinieken.

Zou jij ook graag mesotherapie aan je praktijk toe willen voegen? De filler kliniek opleidingen kan je hiermee helpen. Wil je meer informatie over de verschillende opleidingen of heb je een aantal vragen de huidspecialisten van de Filler kliniek opleidingen staan je graag te woord.