Skip to content

Het gebruik van een Picolaser voor tatoeageverwijdering: De rol van verschillende golflengtes bij het verwijderen van zwarte en gekleurde tatoeages

Tegenwoordig kiezen veel mensen ervoor om hun tatoeages te laten verwijderen met behulp van picolasers, een geavanceerde technologie die in staat is om ongewenste tatoeages veilig en effectief te laten verdwijnen. Maar waarom zijn verschillende golflengtes belangrijk bij het verwijderen van zwarte en gekleurde tatoeages? En hoe werken deze golflengtes precies met verschillende kleuren? In dit uitgebreide artikel zullen we een diepgaande blik werpen op het gebruik van picolasers bij tatoeageverwijdering en de interactie tussen golflengtes en kleuren.

Wat is een picolaser en hoe werkt het bij tatoeageverwijdering?

Een picolaser is een laserapparaat dat ultrakorte pulsen van geconcentreerd licht (fotothermolyse) uitzendt. Bij het verwijderen van tatoeages werkt de picolaser door deze pulsen in de huid te richten, waarbij de energie de inktdeeltjes in de tatoeagefragmenten breekt. Het lichaam kan deze fragmenten vervolgens op natuurlijke wijze afvoeren. Het gebruik van een picolaser zorgt voor een snellere en effectievere tatoeageverwijdering in vergelijking met traditionele lasers.

Wat is fotothermolyse?


Fotothermolyse is een niet-invasieve procedure die gebruikmaakt van lichtenergie om specifieke doelweefsels in de huid te verwarmen en te beschadigen. Met behulp van gecontroleerde golflengtes en specifieke apparatuur kunnen specialisten de energie nauwkeurig richten om inkt, permanente make up of pigmentaties te vernietigen, terwijl de omliggende gezonde weefsels zo min mogelijk worden beïnvloed.

Hoe werkt fotothermolyse?

Fotothermolyse maakt gebruik van een proces genaamd selectieve fotothermolyse. Dit houdt in dat de energie van het licht selectief wordt geabsorbeerd door het doelweefsel, terwijl omliggende weefsels intact blijven. De golflengte van het licht wordt zorgvuldig gekozen, afhankelijk van het doelweefsel en het specifieke huidprobleem dat moet worden aangepakt. De opgenomen energie van het licht wordt omgezet in warmte, wat leidt tot thermische schade aan het doelweefsel, zoals huidpigmentatie, haarfollikels of inkt, permanente make up.

Het belang van verschillende golflengtes bij het verwijderen van tatoeages

Bij het verwijderen van tatoeages is het cruciaal om de geschikte golflengte te kiezen. De kleur van de tatoeage bepaalt welke golflengte nodig is om de inktdeeltjes af te breken. Het selecteren van de juiste golflengte is essentieel voor een efficiënte en veilige tatoeageverwijdering.

Het verwijderen van zwarte tatoeages met een picolaser

Zwarte tatoeages absorberen bijna alle golflengtes van het zichtbare lichtspectrum, waardoor ze relatief eenvoudig te verwijderen zijn. Een golflengte van 1064 nanometer (nm) is de meest effectieve keuze voor het verwijderen van zwarte inkt. Bij deze golflengte kunnen de picoseconde-pulsen de inktdeeltjes in zwarte tatoeages beter afbreken dan andere golflengtes, terwijl de omliggende huid wordt gespaard.

De interactie tussen golflengtes en gekleurde tatoeages

Gekleurde tatoeages zijn complexer dan zwarte tatoeages, omdat ze bestaan uit verschillende inkten met verschillende chemische samenstellingen en absorptie-eigenschappen. Verschillende golflengtes zijn nodig om de diverse kleuren in gekleurde tatoeages effectief te verwijderen.

De rol van de golflengte bij het verwijderen van specifieke kleuren

  • Blauwe en groene inkt: Voor het verwijderen van blauwe en groene tatoeages is een golflengte van 532 nm ideaal. Deze golflengte wordt goed geabsorbeerd door deze kleuren, waardoor de inktdeeltjes worden beschadigd en afgebroken.
  • Rode, gele en oranje inkt: De golflengte van 694 nm is het meest geschikt voor het afbreken van rode, gele en oranje inkt. Bij deze golflengte worden de inktdeeltjes in deze kleuren efficiënt beschadigd, waardoor ze beter kunnen worden verwijderd.
  • Violet en turquoise inkt: Voor deze kleuren kan een golflengte van 755 nm nodig zijn. Violet en turquoise inkt absorberen deze golflengte goed, waardoor de inktdeeltjes effectief kunnen worden verwijderd.

Selectieve fotothermolyse: De sleutel tot succesvolle tatoeageverwijdering

De interactie tussen de juiste golflengte en de kleur van de inkt is mogelijk door het principe van selectieve fotothermolyse. Selectieve fotothermolyse houdt in dat de golflengte zo wordt gekozen dat alleen de inktdeeltjes worden verwarmd en beschadigd, terwijl de omliggende huid onaangetast blijft. Dit minimaliseert het risico op littekens en zorgt voor optimale tatoeageverwijdering.

Meer leren over het verwijderen van tattoos

Bij het verwijderen van tatoeages met een picolaser spelen verschillende golflengtes een cruciale rol. Zwarte tatoeages kunnen effectief worden verwijderd met een golflengte van 1064 nm, terwijl gekleurde tatoeages specifieke golflengtes vereisen, afhankelijk van de kleur van de inkt. Door het begrijpen van de interactie tussen de golflengtes en kleuren kunnen professionals in tatoeageverwijdering individuele behandelingen op maat aanbieden voor de beste resultaten, terwijl de veiligheid en effectiviteit worden gewaarborgd. Wil jij leren hoe je op de juiste manier tattoos kunt verwijderen? Volg dan de opleiding tattoo verwijderen bij Huidspecialist opleidingen

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.