Skip to content

Krijg je door dermaplaning meer dikke haren terug

Een van de meest gestelde vragen tijdens de Dermaplaning cursus of voor een dermaplaning behandeling is de vraag; Krijg je door de huid te scheren dikkere haren terug?

Met regelmatig scheren kan de textuur van het haar veranderen. Voor sommige etniciteiten kan vellushaar oftewel donshaartjes door veel gezichtsscheren veranderen in terminaal haar. Dit fenomeen komt vooral voor bij vrouwen uit het Midden-Oosten en Zuid-Azië. Het veelvuldig (dagelijks) scheren van het gezicht kan deze verandering verergeren doordat haarzakjes niet worden verwijderd. Daarnaast kunnen haarzakjes in het gezicht heftiger reageren op prikkels en hormonen dan andere haarzakjes.

Door scheren wordt het haartje stomp

Door het gebruik van een scheermes kunnen haarpunten stomp worden doordat ze onder een hoek worden afgeschoren toe. Het is een mythe dat haar dikker teruggroeit, maar een stomp haartje is wel duidelijker zichtbaar dan een puntig haartje. Dit kan resulteren in een cyclus waarin je bovenlip vaak moet scheren omdat de haartjes zichtbaarder lijken. Dit is ook de reden dat je met een Dermaplaning behandeling de haartjes schuin afsnijdt zodat ze niet stomp worden.

Donsharen (vellushaar) en terminale haren, hoe zit dat?

Het menselijk lichaam bevat zowel donsharen (vellushaar) als terminale haren. Bij de geboorte hebben we ongeveer 5 miljoen haarzakjes verspreid over ons lichaam. De verdeling hiervan is genetisch bepaald. De meeste haarzakjes produceren donsharen, terwijl een kleiner aantal terminale haren aanmaakt. Terminale haren zijn dikker en beter zichtbaar. Afhankelijk van de locatie kunnen ze 1 tot 50 centimeter lang worden.

Bij de geboorte hebben baby’s alleen terminale haren op hun hoofd; de rest van de terminale haren wordt tijdens de puberteit zichtbaar. Donshaar wordt onder invloed van mannelijke geslachtshormonen (androgenen) dikker, zwaarder en donkerder. Bij vrouwen worden androgenen geproduceerd door de eierstokken en bijnieren, bij mannen door de testikels en bijnieren.

Beide geslachten krijgen oksel- en schaamhaar. Mannen ontwikkelen daarnaast ook terminale haren in het gezicht, op de buik, borst, armen, benen, nek en soms op de schouders en rug. Vrouwen krijgen ook terminale haren op hun armen en benen.

Bij vrouwen kan de groei van schaamhaar doorgaan tot ze 22 jaar oud zijn. Bij mannen kan het langer duren voordat het uiteindelijke beharingspatroon is bereikt, aangezien de hormoonspiegel bij mannen pas na het 30ste levensjaar stabiliseert.

Overgang en haardichtheid

Op middelbare leeftijd neemt de dichtheid van haarzakjes af en kunnen haren grijs worden. Terminale haren kunnen dan ook weer veranderen in donsharen. Bij het ouder worden ontwikkelen mannen vaak stuggere haren in de oren, neus en wenkbrauwen. Als gevolg van de menopauze kunnen bij vrouwen terminale haren in het gezicht ontstaan.

Het accepteren van lichaamsbeharing verschilt sterk per individu en cultuur. In sommige Aziatische landen is lichaamsbeharing minder gebruikelijk en wordt schaamhaar gezien als aantrekkelijk, terwijl in islamitische landen schaamhaar om religieuze redenen wordt geschoren. In de westerse cultuur van vandaag de dag is een gladde, haarloze huid de trend.

Verwijderen van lichaamsbeharing

Tegenwoordig willen steeds meer mensen beharing verwijderd hebben. Dat beharing ongewenst is afhankelijk van een aantal factoren. Het is doorgaans zo dat mannen en vrouwen verschillende opvattingen hebben over het ontharen. Vrouwen vinden een gladde, onthaarde huid vaak erg prettig.

Daarnaast speelt de locatie van de beharing ook een rol of het al dan niet ongewenst is. Steeds meer mannen vinden beharing op de rug, schouders en borst storend. Vrouwen houden beharing in de oksels, bikinilijn en benen regelmatig bij met het scheermes. Beharing op de armen wordt als minder storend ervaren. Zo ook de donshaartjes of velusharen op het gezicht worden vaak als storend ervaren. Vandaar dat de schoonheidsspecialist de Dermaplaning behandeling gebruikt als bouwsteen in haar schoonheidsbehandeling.

Als een man een beetje rug- en/of borstbeharing heeft, wordt dat meestal niet als vervelend ervaren, maar als het aantal haren meer is, dan vaak wel. Ook als de kleur van de beharing donker is, kan dat ook storend zijn. Dit geldt ook voor vrouwen. Als de beharing op de benen of op andere plekken minder omvangrijk is en ook licht van kleur, storen vrouwen zich minder snel hieraan, dan wanneer er sprake is van dikke en donkere beharing. Het verwijderen van lichaamsbeharing kan echter problemen opleveren, zoals huidirritatie en ingegroeide haren. Sommige mensen hebben snel last van ontstekingen als gevolg van scheren, epileren en harsen. Door deze redenen kan lichaamsbeharing als storend worden ervaren. Over het algemeen geven mensen de voorkeur aan een zachte, gladde huid boven een harige huid met stoppels en irritaties. Om een mooie permanent ontharingsbehandeling te geven is de Diode EOS ice laser met 4 golflengtes de uitkomst. Deze ontharingslaser is geschikt voor ieder huidtype en heeft 4 golflengtes en zal dus alle haartjes verwijderen. Ook de ingegroeide of oppervlakkige haartjes.

 

Informatie

Zou je graag meer informatie willen over een cursus dermaplaning of een cursus permanent ontharen  dan staan de medewerkers van Huidspecialist opleidingen je graag te woord!

 

 

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.