Skip to content

Microneedling: Een Diepgaande Uitleg

Microneedling is een innovatieve cosmetische behandeling die steeds populairder wordt vanwege de indrukwekkende voordelen voor de huidverjonging. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe microneedling exact werkt en waarom het een multi-step proces is dat voedende serums vereist voor optimale resultaten.

Naaldmodules microneedling

De eerste stap van microneedling is het creëren van kleine trauma’s in de huid door middel van vibrerende naaldjes. Deze naaldjes worden zorgvuldig in de huid gepenetreerd, waardoor microscopische gaatjes ontstaan. Dit proces, dat ook wel collageeninductietherapie wordt genoemd, is bedoeld om de natuurlijke genezingsmechanismen van de huid te activeren.

Zodra de naaldjes de huid penetreren, reageert het immuunsysteem van het lichaam door ontstekingscellen, waaronder macrofagen, naar het getraumatiseerde gebied te sturen. Macrofagen zijn verantwoordelijk voor het opruimen van beschadigd weefsel en het stimuleren van de regeneratie van nieuwe cellen. Ze spelen dus een cruciale rol in het genezingsproces na microneedling.

Wat doet microneedling in de huid

Eenmaal geactiveerd door de macrofagen, komen de fibroblasten in actie. Fibroblasten zijn de hoofdcellen in het bindweefsel van de huid en zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van collageen, elastine en andere belangrijke eiwitten. Deze eiwitten geven de huid structuur, stevigheid en elasticiteit. Door de stimulatie van de fibroblasten tijdens microneedling wordt de natuurlijke productie van collageen en elastine verhoogd, wat leidt tot een gladdere, stevigere en jonger uitziende huid.

Tijdens microneedling is het cruciaal om voedende serums te gebruiken om deze in te sluizen. Deze serums bevatten vaak specifieke ingrediënten zoals hyaluronzuur, vitamines en antioxidanten die de huid voeden en hydrateren. Door de geopende microkanaaltjes na de behandeling kunnen de actieve ingrediënten in de serums dieper in de huid doordringen, waar ze hun werk op cellulair niveau kunnen doen. Dit verhoogt de effectiviteit van de serums en bevordert de genezing en regeneratie van de huid.

Hoeveel microneedling behandelingen

Hoewel één behandeling van microneedling gunstige effecten kan hebben, is het doorgaans niet voldoende om het gewenste resultaat te bereiken. Omdat microneedling het natuurlijke genezingsproces van de huid stimuleert, heeft het lichaam tijd nodig om de collageen- en elastineproductie op te bouwen en de huid te vernieuwen. Na een microneedling-behandeling zal de huid meestal enige tijd nodig hebben om te herstellen en collageen en elastine aan te maken. Over het algemeen duurt het proces van collageen- en elastineproductie ongeveer 4 tot 6 weken na een microneedling-trauma.

Direct na de behandeling kan de huid rood, gezwollen en mogelijk gevoelig zijn. Dit is normaal en kan enkele dagen duren. Gedurende deze tijd begint het genezingsproces en zal de huid geleidelijk aan collageen en elastine aanmaken. Na ongeveer 1 tot 2 weken na de behandeling kan er al een verbetering zichtbaar zijn in de textuur en de huidskleur. Naarmate de weken vorderen, zal de collageen- en elastineproductie toenemen, wat resulteert in een verbetering van de huidkwaliteit, vermindering van fijne lijntjes, verbeterde elasticiteit en een frissere uitstraling.

Het is belangrijk om te onthouden dat de tijd die nodig is voor de huid om volledig te herstellen en collageen en elastine aan te maken, kan variëren van persoon tot persoon. Daarnaast kunnen ook factoren zoals leeftijd, dieet, algehele gezondheid en de conditie van de huid een rol spelen in het genezingsproces na microneedling. Het is raadzaam om na een microneedling-behandeling de huid goed te verzorgen en te beschermen tegen de zon, omdat de nieuwe, delicate huid gevoeliger kan zijn voor pigmentatie. Daarom worden er meestal meerdere behandelingen aanbevolen, vaak met tussenpozen van enkele weken, om zichtbare en langdurige resultaten te bereiken.

Veelzijdige behandeling

In conclusie is microneedling een veelzijdige behandeling die de huidverjonging op verschillende niveaus stimuleert. Door microtrauma’s te creëren, activeert het een cascade van biologische reacties die leiden tot collageensynthese en huidregeneratie. Het gebruik van voedende serums is een essentieel onderdeel van deze behandeling, omdat ze de huid voorzien van belangrijke voedingsstoffen en bijdragen aan het genezingsproces. Door meerdere behandelingen te ondergaan, kan men de maximale voordelen van microneedling ervaren en genieten van een gezonde en stralende huid.

Cursus microneedling

Huidspecialist Opleidingen biedt een breed scala aan cursussen op het gebied van microneedling. Of je nu een beginner bent die wil kennismaken met microneedling of een ervaren professional die zijn/haar vaardigheden wil verbeteren, wij hebben de juiste cursus voor jou. Onze populaire opties zijn de Microneedling met BTX-cursus, Microneedling RF, microneedling met elektrostimulatie en de Basis Cursus Microneedling.

De cursus Microneedling met BTX is speciaal ontworpen voor professionals die geïnteresseerd zijn in het combineren van microneedling met BTX peptiden. Deze geavanceerde cursus is gericht op het bieden van diepgaande kennis en praktische vaardigheden om veilig en effectief gebruik te maken van beide behandelingen. Onze ervaren medewerkers staan klaar om je te begeleiden en te voorzien van waardevolle inzichten.

Voor degenen die liever de basisprincipes van microneedling willen leren, bieden wij ook de Basis Cursus Microneedling aan. Deze cursus is perfect voor beginners die hun kennis willen vergroten en de vaardigheden willen ontwikkelen om microneedling-behandelingen uit te voeren. Onze deskundige medewerkers zullen je begeleiden bij elke stap en al je vragen beantwoorden.

Als je interesse hebt in een van onze cursussen, staan onze toegewijde medewerkers klaar om je te woord te staan. Ze zullen je graag voorzien van alle benodigde informatie en je helpen bij het kiezen van de juiste cursus die past bij jouw behoeften en doelen. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Huidspecialist Opleidingen je kan helpen je vaardigheden op het gebied van microneedling te versterken. We kijken ernaar uit je te verwelkomen in onze cursussen!

Met vriendelijke groeten,

Het team van huidspecialist opleidingen

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.