Skip to content

Microneedling Technieken

Waar wordt microneedling voor gebruikt

Microneedling is een eenvoudige, veilige en effectieve therapie die minimale invasie vereist. Oorspronkelijk ontwikkeld voor huidverjonging, wordt microneedling nu gebruikt voor diverse huidproblemen, waaronder acne littekens, acne, brandwondenlittekens, haaruitval, huidverjonging, medicijnafgifte, overmatig zweten, striae en meer. De techniek heeft zich de afgelopen 10 jaar sterk ontwikkeld en kan gecombineerd worden met andere procedures voor verbeterde resultaten. Vooral voor mensen met een donkere huid is microneedling veilig, aangezien het risico op pigmentatieproblemen na de behandeling laag is vergeleken met andere methoden die de opperhuid beschadigen.

Geschiedenis microneedling

Geschiedenis: Het concept van microneedling gaat terug tot 1995, toen dermale needling werd beschreven voor littekenbehandeling. In latere jaren zijn er diverse innovaties geweest, waaronder het ontwerp van trommelvormige apparaten met fijne naalden voor collageeninductie. Basisinstrument: De standaard dermapen bevat een handvat van 12 cm met aan één uiteinde een cilinder met fijne micronaalden voor gecontroleerde huidprikkeling.

Werking: Microneedles maken gecontroleerde huidletsels zonder de opperhuid te beschadigen, waardoor de huid aangezet wordt tot natuurlijke wondgenezing. Dit leidt tot verhoogde collageenproductie, huidverstrakking en verbeterde textuur.

Voordelen: Microneedling verbetert de opname van medicatie en stimuleert de collageenproductie, waardoor de huid wordt verjongd en huidproblemen worden verminderd. Het is een non-ablatieve behandeling die de huidstructuur verbetert zonder de bovenste laag te beschadigen.

PROCEDURE

Microneedling is een eenvoudige procedure die 10 tot 20 minuten duurt, afhankelijk van het te behandelen gebied. De cliënten moeten voorafgaand aan de procedure worden geadviseerd met uitleg over de verwachte resultaten, vertraagde respons en de noodzaak van meerdere behandelingen. De huid moet bij voorkeur gedurende ten minste een maand vooraf aan de behandeling, voorbereid worden met vitamine A- en C-formuleringen tweemaal daags om de vorming van huidcollageen te maximaliseren. Vitamine A beïnvloedt 400-1000 genen die de proliferatie en differentiatie van alle belangrijke cellen in epidermis en dermis regelen, en vitamine C is essentieel voor de productie van normaal collageen.

Na voorbereiding van het gebied met antisepticum, wordt de huid met één hand uitgerekt en loodrecht wordt met de andere hand +/-5 keer gerold, elk in horizontale, verticale en schuine richting. Daarna wordt een rustgevend vliesmasker aangebracht  en een nazorg crème. De cliënt wordt geadviseerd om gedurende 6 tot 8 weken regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken en zonbeschermende maatregelen te volgen. De procedure wordt goed verdragen door de cliënten en er zijn meestal geen gevolgen na de behandeling, behalve licht erytheem en oedeem dat 2-3 dagen aanhoudt. Er is geen downtime en de cliënt kan de volgende dag al het dagelijkse werk hervatten. Behandelingen worden uitgevoerd met tussenpozen van 3-8 weken en er zijn meerdere behandelingen nodig om het gewenste effect op de huid te bereiken. De uiteindelijke resultaten kunnen niet onmiddellijk worden bekeken omdat er nog ongeveer 3-6 maanden na het stoppen van de behandeling nieuw collageen wordt vastgelegd.

VERSCHILLENDE INSTRUMENTEN EN TECHNIEKEN

Een eenvoudige dermaroller is het afgelopen decennium geëvolueerd door een verscheidenheid aan ontwikkelingen. De huidige markt is booming met een assortiment apparaten op basis van naaldlengte, trommelgrootte en automatisering

De belangrijkste is de diversiteit aan naaldlengtes. Een hoge verhouding tussen puntlengte en diameter van 13:1 is een belangrijke eigenschap van goede naalden. De lengte van de naald die voor een individuele cliënt wordt gekozen, hangt af van de indicatie voor microneedling. Voor de behandeling van acne en andere littekens als routine wordt meestal een naaldlengte van 1,5 mm gebruikt. Wanneer microneedling wordt gebruikt als een procedure om een ouder wordende huid en rimpels te behandelen, wordt meestal de naaldlengte van 0,5 mm of 1,0 mm aanbevolen. Wanneer de naalden slechts 0,5 mm lang zijn, is de procedure in wezen pijnloos en neemt de perceptie van pijn toe naarmate de diepte van de naaldpenetratie toeneemt. Het hangt ook af van de dikte van de opperhuid en dermis van de huid.

Het minimale tijdsinterval tussen twee zittingen microneedling hangt af van de indicatie waarvoor de procedure wordt uitgevoerd en van de naaldlengte van de dermaroller die wordt gebruikt. Hoe groter de naaldlengte, hoe groter het interval tussen twee zittingen microneedling. Bij gebruik van 1,5 mm dermaroller moet er minimaal 3 weken tussen twee procedures zitten.

Dermapen

Dermapen is een geautomatiseerd microneedling-apparaat dat eruitziet als een pen. Dit ergonomische apparaat maakt gebruik van wegwerpnaalden en geleiders om de naaldlengte aan te passen voor fractionele mechanische resurfacing. De punt heeft 11-42 naalden die in rijen zijn gerangschikt. Het maakt gebruik van een oplaadbare batterij om in verschillende modi te werken. Het heeft het voordeel dat het herbruikbaar is bij verschillende cliënten, omdat de naalden wegwerpbaar zijn, veilig omdat de naaldpunten verborgen zijn in de geleider, en handiger om smalle gebieden zoals de neus, rond de ogen en lippen te behandelen zonder de aangrenzende huid te beschadigen. Het maakt de procedure minder pijnlijk en zuiniger omdat het niet nodig is om elke keer een nieuw instrument te kopen. Deze technologie is ontworpen om de problemen van variërende druktoepassing en de daaropvolgende penetratiediepte te overwinnen.

 

 

DermaFrac

DermaFrac-behandeling is een nieuwere modificatie van microneedling die microdermabrasie, microneedling, gelijktijdige diepe weefselseruminfusie en lichtgevende diode (LED)-therapie combineert. DermaFrac-behandelingen zijn gericht op een ouder wordende en door de zon beschadigde huid, acne, vergrote poriën, een ongelijkmatige teint, rimpels, fijne lijntjes, hyperpigmentatie en oppervlakkige littekens. Het duurt ongeveer 45 minuten om de volledige gezichtsbehandeling te voltooien wanneer alle vier de modaliteiten worden gebruikt. Deze niet-invasieve, kosteneffectieve behandeling heeft het voordeel dat er geen downtime is met een geïndividualiseerde selectie van serums voor infusie.

 

Fractionele radiofrequente microneedling

De samensmelting van microneedling met radiofrequentie heeft de toepassingsmogelijkheden van deze technologie verder uitgebreid. Geïsoleerde naalden worden gebruikt om de huid binnen te dringen en radiofrequente stromen uit de naaldpunten af te geven, waardoor thermische zones in de structurele componenten van de huid en accessoireklieren worden geproduceerd zonder de bovenliggende epidermis te beschadigen. Dit veroorzaakt langdurige dermale remodellering, neoelastogenese en neocollagenese. De diepte van de naalden kan worden aangepast van 0,5 mm tot 3,5 mm, waardoor we verschillende lagen van de dermis discreet kunnen aanpakken. De bediener kan weefselschade goed onder controle houden door het vermogensniveau en de duur van de energiepuls aan te passen. Het belangrijkste energieafgiftesysteem heeft een wegwerppunt met 49 vergulde naalden. Microneedling radiofrequentie (MNRF) technologie beschadigt de opperhuid niet en is daarom veilig bij donkere huidtypes. De indicaties zijn onder meer littekenbehandeling, hyperhidrose, huidverstrakking, verjonging en nog veel meer.

Huidverjonging

Microneedling leidt tot reorganisatie van oude collageenvezels en het afzetten van nieuw collageen, elastine en haarvaten, wat leidt tot huidverstrakking. Een significante toename van het niveau van collageen type I, III en VII, nieuw gesynthetiseerd collageen. Deze percutane collageeninductie leidt tot een algehele jeugdige uitstraling van de huid door fijne lijntjes en rimpels te verminderen, de poriegrootte te verkleinen, meer soepelheid en elasticiteit te creëren.

Littekens

De meest gebruikte indicatie van microneedling zijn atrofische littekens in het gezicht na acne en er is een groot aantal onderzoeken uitgevoerd om hetzelfde alleen te evalueren, evenals in combinatie met chemische peelings, bloedplaatjesrijk plasma, subcisie, cryotherapie en CROSS-techniek. Microneedling is effectiever gebleken voor rol- en boxcarlittekens. Het is veilig voor alle huidtypes met minimale uitvaltijd. Alleen het getroffen gebied hoeft te worden behandeld en er is een minimaal risico op post-inflammatoire dyschromie. Er zijn echter minimaal 4-6 sessies nodig voor een significante verbetering

Acne vulgaris

De komst van fractionele microneedling radiofrequentie heeft de toepassing van microneedling ook op acne vulgaris uitgebreid. Het richt zich direct op de talgklieren en helpt bij het verminderen van de talgproductie. Het is ook bekend dat het de hyperproliferatie van keratinocyten vermindert

Alopecia androgenetica en alopecia areata

Het gebruik van microneedling over de hoofdhuid voor alopecia is een van de recente ontwikkelingen. Het is vergeleken met alleen minoxidil en is beter gebleken in combinatie. Dermarollers voor thuisgebruik worden voorgeschreven aan cliënten die minoxidil gebruiken en er wordt een betere haargroei waargenomen. Toen topische minoxidil echter in een recent onderzoek werd vergeleken met bloedplaatjesrijk plasma (PRP) en microneedling-therapie, bleef minoxidil alleen beter. Microneedling is ook gecombineerd met topische toepassing van triamcinolonacetonide bij alopecia areata en er is een betere respons waargenomen

CONCLUSIE

Microneedling is een effectieve behandelingsmodaliteit, vooral bij patiënten met Fitzpatrick’s IV- en V-huidtypes, omdat het de bijwerkingen van littekens en hyperpigmentatie als gevolg van andere procedures waarbij de opperhuid wordt aangetast, overwint. Het belooft zeker een waardevolle techniek te worden met zijn talrijke toepassingen en zijn steeds groter wordende aanpassingen, evenals de haalbaarheid van thuisgebruik.

Zou jij graag de behandeling in je salon of kliniek toe willen passen? Volg dan de cursus microneedling bij Huidspecialist Opleidingen. Voor meer informatie staan onze medewerkers je graag te woord.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.