Skip to content

Oorzaken van donkere kringen onder de ogen en oplossingen

Oorzaken van donkere kringen onder de ogen kunnen variëren, zoals volumeverlies van het onderliggende weefsel en bot, een toename van pigment (waardoor er meer bruine kringen verschijnen) en/of het zichtbaarder worden van bloedvaten onder de huid (waardoor er meer blauwe, roze of paarse kringen verschijnen).

Wie heeft last van donkere kringen?

 • Mensen die ouder worden ervaren volumeverlies, wat kan leiden tot donkere kringen onder de ogen.
 • Het vasthouden van vocht kan bijdragen aan het ontstaan van donkere kringen.
 • Een toename van pigment wordt vaak opgemerkt bij mensen met een donkere huid of Aziatische afkomst.
 • Bloedvaten kunnen om verschillende redenen meer zichtbaar zijn.

Hoe ontstaan donkere kringen?

Meestal zijn er verschillende factoren die donkere kringen veroorzaken:

 1. Volumeverlies: Een afname van bot- en vetweefsel kan zorgen voor een inzinking onder de ogen, waardoor schaduwen ontstaan. Dit kan ook gepaard gaan met verslapping van de huid.
 2. Vochtophoping rond de ogen: Dit kan optreden na (teveel) slapen of het eten van zout voedsel.
 3. Toename van pigment: Dit kan genetisch bepaald zijn en komt vaker voor bij bevolkingsgroepen met een getinte huid. Het kan ook ontstaan door aandoeningen zoals atopisch eczeem, allergische contactdermatitis (post-inflammatoire hyperpigmentatie) of medicijnen zoals oogdruppels tegen glaucoom.
 4. Zichtbare bloedvaten: Dit kan veroorzaakt worden door dunner wordende huid door veroudering, medicijnen die de bloedvaten verwijden of door een allergische reactie. Ook kan donkerder bloed als gevolg van bloedarmoede of een tekort aan zuurstof ervoor zorgen dat bloedvaten meer zichtbaar zijn. Een blekere huid door slaaptekort kan ook de doorschijnendheid van bloedvaten versterken.

Factoren die donkere kringen verergeren:

Blootstelling aan de zon kan leiden tot een toename van pigment. Ook wrijven vanwege bijvoorbeeld jeuk door allergie kan de donkere kringen verergeren.

Kunnen donkere kringen iets anders zijn?

 • Zwelling onder de ogen kan worden veroorzaakt door uitstulping van onderhuids vet. Dit kan alleen door een chirurg worden behandeld. Ook kan er sprake zijn van verdikking van de kringspier rond het oog, wat behandeld kan worden met botox.
 • Pigment rondom de ogen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door aandoeningen zoals nevus van Ota of nevus van Hori.

Behandeling van donkere kringen:

Behandelingsmogelijkheden zijn afhankelijk van de oorzaak:

 1. Vochtophoping: Door voldoende slaap, zoutarm eten, het gebruik van oogcrèmes met cafeïne die vocht afdrijven, lymfedrainagemassage of onderooglidcorrectie door een plastisch chirurg.
 2. Pigment: Het gebruik van blekende crèmes zoals hydrochinon kan soms helpen, maar dit is effectiever bij post-inflammatoire hyperpigmentatie.
 3. Bloedvaten: Een dunner wordende huid kan worden verstevigd met retinol, dat ook op de oogleden kan worden aangebracht. Bij allergische reacties of bloedarmoede moet de onderliggende oorzaak worden behandeld. IPL/OPL-behandeling kan worden overwogen om zichtbare bloedvaten te verwijderen.
 4. Ook de carboxy behandelingen zijn een goede manier om donkere kringen onder de ogen te verminderen

 

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.