Skip to content

Pigmentvlekken: Wat je moet weten over pigmentremmende ingrediënten

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem, en het is belangrijk om de juiste aanpak te kiezen als je ze wilt verminderen of voorkomen. Naast het gebruik van een goede zonnebrandcrème, zoals Alhydran met SPF 30, kunnen pigmentremmende ingrediënten een belangrijke rol spelen, vooral voor mensen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van pigmentvlekken. Er zijn verschillende effectieve ingrediënten die je thuis kunt gebruiken.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Laten we eerst begrijpen hoe pigmentvlekken ontstaan. In de huid bevinden zich stamcellen en pigmentcellen, ook wel melanocyten genoemd. Deze pigmentcellen hebben de vorm van handjes en worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder UV-straling. Wanneer ze worden geprikkeld, beginnen ze melanine aan te maken, wat de kleur van de huid bepaalt. De melanosomen, de pakketjes met pigment, worden vervolgens afgegeven aan keratinocyten, de andere huidcellen die naar de huidoppervlakte bewegen. Uiteindelijk vormen deze cellen de dode huidcellen die we zien.

Een cruciaal eiwit in dit proces is tyrosinase. Dit eiwit is verantwoordelijk voor de omzetting van lichte pigmenten naar donkerbruin pigment. Bepaalde ingrediënten kunnen het aanmaakproces van pigment op verschillende manieren remmen, zowel binnenin de pigmentcel als door het versnellen van de afschilfering van de huid. Hierdoor kan de ophoping van pigment worden verminderd.

 

Welke producten zijn effectief in het remmen van pigment?

Er zijn verschillende actieve ingrediënten die effectief kunnen zijn bij het verminderen van pigmentvlekken:

  • Niacinamide: Dit bekende ingrediënt heeft vele voordelen, maar kan bij sommige mensen huidirritatie veroorzaken. Het kan helpen bij het verbeteren van de huidstructuur en de effectiviteit van andere ingrediënten vergroten.
  • Hyaluronzuur: Dit ingrediënt kan helpen bij het exfoliëren van de huid en kan tegelijkertijd verhelderend werken op pigmentvlekken.
  • Azelaïnezuur: Dit werkt het beste bij concentraties van 20%. Hogere concentraties kunnen echter leiden tot meer huidirritatie.
  • Retinol en vitamine C: Beide ingrediënten staan bekend om hun effectiviteit in het remmen van pigmentvorming, vooral bij de juiste concentraties.
  • Hexylresorcinol, tranexaminezuur, melkzuur, en kojiczuur zijn ook veelbelovende ingrediënten. Daarnaast zijn er stoffen zoals arbutine en zoethoutwortelextract, elk met hun eigen voor- en nadelen wat betreft stabiliteit en kans op irritatie.

Wat is de beste aanpak?

Er is geen one-size-fits-all oplossing; de effectiviteit van producten verschilt van persoon tot persoon. In de meeste gevallen is het echter raadzaam om een combinatie van verschillende pigmentremmende ingrediënten te gebruiken. Er zijn ook producten beschikbaar die een mix van deze werkzame stoffen bevatten. Het kan helpen om ‘s ochtends en ‘s avonds af te wisselen met verschillende ingrediënten. Vergeet vooral niet om altijd een goede SPF met zowel UVA- als UVB-bescherming te gebruiken. Zonder zonbescherming zijn de resultaten van je inspanningen tegen pigmentvlekken beperkt.

Bij huidspecialisten en opleidingen krijg je meer inzicht in hoe je deze behandelingen het beste kunt toepassen. Heb je vragen? Neem contact op met een specialist om de beste aanpak voor jouw huidtype te ontdekken! Zou jij graag de behandeling in je salon of kliniek toe willen passen? Volg dan de cursus pigmentvlek verwijderen bij Huidspecialist Opleidingen. Voor meer informatie staan onze medewerkers je graag te woord.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.