Skip to content

Wat is het verschil tussen collageen en elastine

Wat is het verschil tussen collageen en elastine?

 

We horen en lezen zoveel over collageen en elastine; we weten dat we het zeker nodig hebben, maar weten we echt wat collageen en elastine zijn en waarom ze zo belangrijk zijn voor onze huid? De meesten van ons weten dat we veel collageen en elastine willen om te voorkomen dat lijntjes en rimpels zich ontwikkelen of verergeren, maar dat is meestal de mate van onze kennis; daarom hebben we besloten om wat dieper te graven om de wereld van collageen en elastine uit te leggen.

 

Waar is collageen van gemaakt?

 

Collageen is een van nature voorkomend eiwit (een aminozuur) bouwsteentje dat in ons bindweefsel wordt aangetroffen. Het geeft kracht en structuur; zie het als een steiger die de bovenste huidlaag omhoog houdt. In feite zijn type 1 collageenvezels (ja, er zijn veel soorten!) vijf tot tien keer sterker dan staal.

 

Rimpels en lijntjes zijn tekenen dat je huid geen collageen heeft.

 

Waar is elastine van gemaakt?

 

Elastine is ook een eiwit (een aminozuur) dat van nature in onze weefsels voorkomt. Het geeft veerkracht en elasticiteit aan onze huid; in feite is het ongeveer 1000 keer flexibeler dan collageen en laat het de huid terug in vorm komen als een spiraalveer.

Een gebrek aan stevigheid, elasticiteit en huidverslapping zijn allemaal tekenen dat je huid een tekort aan elastine heeft.

 

Wat is het verschil tussen collageen en elastine?

 

Hoewel de twee eiwitten nauw met elkaar verbonden zijn en samenwerken, hebben ze twee totaal tegengestelde taken. Collageen zorgt voor strakheid en kracht, terwijl elastine de huid flexibel maakt en terugveert naar zijn oorspronkelijke vorm. Een goed voorbeeld van hun teamwerk is wanneer we onze wenkbrauwen fronsen; de huid is flexibel en beweegt om lijnen tussen je wenkbrauwen te creëren, en wanneer je die spieren ontspant, veert de huid terug naar zijn gladde oorspronkelijke staat. Als uw collageen niet erg sterk is of als er niet veel in uw huid zit, zorgt het herhalen van deze fronsbeweging in de loop van de tijd voor permanente lijnen die er zijn, zelfs als u uw wenkbrauwen niet fronst.

 

Wat breekt collageen en elastine af?

 

Deze cruciale huidcomponenten nemen van nature af in productie en afbraak naarmate we ouder worden. Factoren als UV-licht van de zon, vervuiling en roken kunnen de afbraak versnellen en de aanmaak van deze belangrijke eiwitten vertragen.

 

Wat gebeurt er met collageen en elastine naarmate we ouder worden?

 

Naarmate we ouder worden, breekt ons lichaam collageen af ​​en produceren elastinevezels er steeds minder van. Vrouwen hebben een dramatische afname in de productie van collageen na de menopauze en tegen de tijd dat we 60 bereiken, is de afname in de productie aanzienlijk.

 

Na de puberteit heeft de huid de neiging om te stoppen met het aanmaken van elastine. Naarmate het verouderingsproces doorgaat, hopen toxines zoals calciumzouten en vetzuren zich op rond de elastinevezels en zorgen ervoor dat ze opzwellen en verstijven; volgens het laatste wetenschappelijke onderzoek is dit gebrek aan flexibiliteit en stijfheid verantwoordelijk voor huidverslapping, omdat de elastine de huid niet langer kan vasthouden.

 

De afbraak en verminderde productie van collageen en elastine betekent dat de ‘steiger’ die uw huid ondersteunt, begint af te breken en uw huid haar ‘veerkracht’ en het vermogen om terug te herstellen verliest; het resultaat zijn rimpels, lijntjes en een losse, slappe, dunne huid.

 

Wat is een goede bron van collageen?

 

We hebben van nature collageen in onze huid (en door het hele lichaam), maar er zijn enkele dingen die u kunt gebruiken, zowel intern als extern, om uw productie van collageen te stimuleren. Vitamine C is nodig bij de productie van aminozuren die collageen maken. Vitamine C moet in uw dieet worden opgenomen; eet gewoon veel fruit en groenten! U kunt ook overwegen een supplement te nemen als u moeite heeft om regelmatig voedsel met een hoog vitamine C-gehalte in uw dieet op te nemen; we raden u aan uw huisarts te raadplegen voor specifiek advies over supplementen.

 

Hoewel voeding een grote rol zou moeten spelen in hoe u vitamine C binnenkrijgt, zijn er vitamine C-serums beschikbaar die ideaal zijn om ervoor te zorgen dat de vitamine C naar uw huid gaat; we hebben geen controle over hoe ons lichaam de vitamine C verdeelt, we consumeren het via voedsel.

 

Kun je collageen en elastine beschermen?

 

Het is nooit te vroeg om je huid te beschermen en te verzorgen. Vertrouw ons. Verouderde, beschadigde huid is veel moeilijker te corrigeren dan te beschermen en te helpen voorkomen.

Eén ding dat we allemaal kunnen doen, is een uitgebalanceerd dieet volgen dat bestaat uit vitamines en antioxidanten zoals fruit en groenten om je huid van binnenuit te helpen. Er zijn collageensupplementen op de markt; sommige zullen effectiever zijn dan andere, dus doe je onderzoek ernaar.

 

 

Als u behandelingen overweegt om uw aanmaak van collageen te stimuleren en uw elastinevezels nieuw leven in te blazen, kan dit een ontmoedigend proces zijn, aangezien er zoveel behandelingen beschikbaar zijn. 

Profhilo

Winnaar van de Aesthetic Awards Productinnovatie van het jaar 2016, Profhilo is echt een baanbrekende behandeling; het is een geheel nieuwe categorie van injecteerbare behandelingen die niet moet worden verward met mesotherapie, fillers of skinboosters. Waarom? In tegenstelling tot andere soorten injecteerbaar hyaluronzuur (HA), gebruikt Profhilo een unieke HA met langzame afgifte die een honingachtige consistentie heeft om uw weefsels te doordrenken met zijn diepe hydratatie en, dankzij de unieke combinatie van HA, activeert Profhilo een huidontwakingsproces genaamd ‘bio-remodelling’ die 4 verschillende soorten collageen stimuleert.

Wil je meer leren over Profhilo of Juvenus een op zichzelf staande huidverbeteraar/ Volg dan de cursus mesogun skinbooster bij Huidspecialist opleidingen en leer alles over de diverse skinbooster fillers, serums en huidverbeteraars.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.