Skip to content

Werkt permanente ontharing bij grijze haren

De functie van ons haar

Bij behaarde dieren heeft hun vacht een belangrijke functie, zoals bescherming tegen mechanische invloeden van buitenaf en temperatuurswisselingen. Bij de mens is de functie van het lichaamshaar min of meer verloren gegaan. Alleen de haren in neus- en gehoorgangen en de wimpers beschermen ons tegen stof, terwijl oksel- en schaamharen bescherming bieden tegen het schuren van huidoppervlakken. Wenkbrauwen voorkomen dat zweet van het voorhoofd in de ogen loopt. Ons lichaamshaar is vooral van groot belang voor het uiterlijk van mensen in de samenleving en bij het verbeteren van sociale contacten.

De ontwikkeling van lichaamshaar

Haren zijn, net als nagels en zweetklieren, aanhangsels van onze huid. Alle haren worden aanlegt in de tweede tot vierde zwangerschapsmaand, behalve op handpalmen, vingertoppen, lippen en voetzolen.

Onderscheid kan worden gemaakt tussen donshaar (vellus) en stug haar (terminaal). Vellushaar is direct na de geboorte aanwezig; deze lichaamsharen zijn nog erg dun en nauwelijks zichtbaar voor het blote oog. Ze voelen zijdeachtig aan, bevatten geen pigment, zijn kleurloos en groeien niet langer dan 2 tot 3 mm. Terugkerend haar bestaat uit hoofdhaar en haar van wimpers en wenkbrauwen, is dikker, voelt stug aan, is meestal donkerder gekleurd en langer dan 1 cm. De haarwortels van terminaal haar liggen dieper in de huid dan die van vellus haar.

Niet alleen hormonen, maar ook erfelijke aanleg en leeftijd spelen een rol bij de ontwikkeling van haargroei. Op hogere leeftijd neemt vellushaar langzamerhand weer de plaats in van terminaal haar en wordt het hoofdhaar dunner.

Haargroei

In tegenstelling tot onze nagels, die doorlopend groeien, verloopt haargroei in fasen. Het is een cyclisch proces en wordt gekenmerkt door een groei- (anagene), overgangs- (katagene), en rustfase-(telogene). Aan het einde van de rustfase valt het haar spontaan uit en begint het haargroeiproces opnieuw. Wanneer we met een Diode laser permanent gaan ontharen is het belangrijk om in de Anagene fase oftewel de groeifase te gaan ontharen. Alleen in de groeifase kun je het resultaat van permanent ontharen boeken. Omdat niet alle haren in dezelfde groeifase zitten, is het noodzakelijk om de behandeling met de EOS diode ice laser meerdere keren uit te voeren.

Haarkleur

De haarkleur wordt bepaald door het pigment melanine, dat in de haarwortel wordt ontwikkeld door pigmentvormende cellen. Er zijn drie soorten pigment die verantwoordelijk zijn voor verschillende haarkleuren:

  • eumelanine in bruin en zwart haar,
  • phaeomelanine in blond en
  • tyrosine in rood haar.

Naarmate mensen ouder worden, neemt de productie van alle melaninesoorten af en vindt vergrijzing plaats. Het tijdstip van vergrijzing is afhankelijk van leeftijd en erfelijke factoren. Enkele ziekten, bestraling en bepaalde geneesmiddelen kunnen het vergrijzingsproces versnellen. De EOS diode ice laser heeft 4 verschillende golflengtes. Deze verschillende golflengtes zijn noodzakelijk om alle kleuren melanine in het haarzakje te vinden en daarnaast hebben de golflengten ook weer verschillende diepte. De 1064 golflengte gaat bijvoorbeeld het meest diep in het haarzakje, zodat de donkere melanine kan worden vernietigd en er geen haartje meer groeit.

Werkt permanente ontharing bij grijze haren

Goed nieuws voor grijze haren! Grijze en witte haren kunnen wel permanent onthaard worden met laser indien er nog melanine aanwezig is in de haarwortels. De ontharingslaser heeft dit melaninekleurtje nodig om de haarwortels te kunnen detecteren en vernietigen. Bovendien is het aan te raden bij een reeds aanwezige vergrijzingsfase de definitieve ontharing niet lang uit te stellen. Net omwille van de nog aanwezige melaninestof, die naarmate de leeftijd uitdooft. Heb je witte of grijze haartjes en twijfel je om met permanente ontharing te starten? Neem dan gerust even contact op met De huidspecialisten voor een consult. Wij nemen graag de tijd voor een vrijblijvende ontharingsanalyse.

Cursus permanent ontharen

Zou je graag willen leren hoe je op de juiste manier een permanent ontharingsbehandeling kunt uitvoeren? Volg dan de cursus permanent ontharen bij de Huidspecialist Opleidingen

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.