Het scenario gaat als volgt: je hebt onlangs een mooie Microblading-sessie gehad en bent dol op de nieuwe look van je wenkbrauwen. Tijdens de eerste week kan het genezingsproces de resultaten transformeren in een donkerdere kleur voordat de korst na de microblading-procedure wordt afgestoten. Een paar weken na de procedure merkt je enkele gaten in de hairstrokes en ziet de kleur er een beetje asgrauw of grijs uit. Wat er is gebeurd?

Er zijn veel redenen waarom dit kan gebeuren, en we gaan de vijf meest voorkomende bespreken.

Bekijk onze cursus PMU Powder Brows

Het begrijpen van de menselijke huid is belangrijk. De menselijke huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft vele functies, waaronder het vasthouden van warmte, bescherming tegen indringers, bloedtransport en meer. Met betrekking tot permanente cosmetica zijn er cellen in de huid die pigment letterlijk verwijderen. Het natuurlijke genezingsproces van de huid is om te reageren op tatoeages in het algemeen alsof er een invasie heeft plaatsgevonden. De huid reageert met genezing over het geïmplanteerde pigment en creëert een tijdelijke “waas” over het pigment. In zeldzame gevallen kan een bijwerking eerder dan gepland nodig zijn om de ideale resultaten te bereiken.

Belangrijkste redenen waarom experts een touch-up aanbevelen:

Nazorg instructies werden niet goed opgevolgd en er ontstond een te dikke korst waardoor het pigment beschadigd raakte.

De huid van de cliënt was niet in de beste gezondheid – medicatie, trainingen en/of alcoholgebruik is mogelijk te snel voor of na de sessie geïntroduceerd. Alcohol verdunt het bloed, waardoor er meer bloedingen ontstaan, wat de resultaten beïnvloedt en niet wordt aanbevolen.

Bij cliënten met een diepere huidskleur kan het pigment in sommige gevallen na genezing asgrauw worden.

Schade door de zon – het niet dagelijks dragen van zonnebrandcrème kan leiden tot pigmentbeschadiging door UV-straling, waardoor het pigment sneller vervaagt.

Het gebied van de permanente makeup heeft een hoge bewegingssnelheid.

Waarom grijs of blauw?

De meeste permanent makeup pigmenten zijn geformuleerd met een bruin of zwart pigment. Al deze pigmenten hebben verschillende gradaties van blauw, en blauw is de laatste kleur die vervaagt. Wanneer de bovenste kleuren zoals rood en geel vervagen, is de laatst overgebleven toon blauw/grijs. Het toevoegen van een oranje gebaseerde modifier is nodig om dit te voorkomen, hoewel het niet onfeilbaar is – zelfs met een modifier kan het gebeuren.

Wat kunnen we doen om de grijze pmu wenkbrauwen op te lossen?

Alle pigmenten vervagen. Er bestaat niet zoiets als een inkt of pigment dat niet vervaagt met de tijd en UV-straling. Het wenkbrauwgebied is uniek in zijn positie – het is altijd zichtbaar. Andere pmu gebieden, zoals de ogen, zijn bedekt met het wenkbrauwbot en de wimpers, waardoor ze veel sneller vervagen. Lichaamstatoeages gebruiken verschillende inkten met grotere moleculen die langer in de huid kunnen blijven zitten, maar zelfs deze zullen uiteindelijk vervagen. Totdat een pigment is uitgevonden dat het vermogen heeft om de eigen afweermechanismen van het menselijk lichaam te vermijden, evenals UV-schade, zal vervaging altijd een probleem zijn. Op dit moment is het beste wat we kunnen doen, indien nodig bijwerken, zonnebrandcrème dragen en het nazorgadvies van uw specialist opvolgen. Wanneer de kleuren beginnen te verschuiven of vervagen, vaak na 1-3 jaar, is het tijd voor een touch-up. Een ding om ook op te merken voor wenkbrauwen, de “uiteinde” hebben de neiging om pigment langer vast te houden omdat er weinig beweging is in dat deel van het voorhoofd. Het voorste deel heeft de neiging om pigment af te voeren en sneller te vervagen vanwege de hoge mate van beweging van de wenkbrauwspieren.

Wil je meer informatie over het bijwerken van je wenkbrauwen of zou je graag willen leren hoe je de wenkbrauwen kan pigmenteren neem dan contact op met de huidspecialist opleidingen.