Weg met schimmelnagels!

Eindelijk kunnen schimmelnagels effectief en zonder bijwerkingen behandeld worden! Met de picolaser is de schimmel bij 4-6 behandelingen vernietigd. De warmte van de laserstraal kan zo diep de nagel indringen dat het de schimmel definitief vernietigd.

Laserbehandeling van schimmelnagels (kalknagels

Een schimmelnagel is een nagel die is aangetast door een schimmelinfectie. Schimmelnagels verkleuren, worden dikker en bros en zijn in sommige gevallen hinderlijk bij dagelijkse activiteiten. De infectie kan ontstaan door:

 • een schimmelinfectie aan de voeten (opgelopen tijdens het sporten, zwemmen of in de sauna);
 • een warm en vochtig klimaat;
 • een beschadiging van de nagel na bijv. trauma;
 • een slechte doorbloeding van de voeten.

Het is een veelvoorkomende aandoening. Meestal betreft het de teennagels, vooral van de grote tenen. Maar ook de vingernagels kunnen aangetast zijn.

Bekijk onze cursus voor schimmelnagel behandeling

Behandelmogelijkheden

Tot voor kort was het moeilijk om schimmelnagels goed te behandelen. Het aanbrengen van zalf of vloeistoffen op de nagel leidt meestal niet tot het gewenste resultaat. Het gebruik van tabletten geeft vaak bijwerkingen en gaat meestal niet samen met het gebruik van andere medicijnen. De behandeling met tabletten duurt vaak maanden tot een jaar, en ook dan is succes niet gegarandeerd.

Bijkomend nadeel is het risico op aantasting van organen door deze tablettenkuur! Een klant dient tijdens deze kuur regelmatig te laten testen om beschadiging van de organen d.m.v. een bloedtest.

Behandeling met Nd:Yag laser

De nieuwste behandeling op het gebied van schimmelnagels is de laserbehandeling met de picosecond laser. Klinische studies tonen aan dat deze laserbehandeling bij meer dan 75% van de patiënten een aanhoudende verbetering geeft. Tijdens de behandeling vernietigt het laserlicht de schimmels zonder de nagel, het nagelbed of de omliggende huid te beschadigen. De laser verhit alleen de nagel, waardoor de schimmels worden vernietigd. Deze warmte is voelbaar maar goed te

verdragen. Het aangetaste deel van de nagel groeit uit en maakt plaats voor een gezonde nagel.

Aantal behandelingen

De schimmelnagels worden ong. vier a zes keer behandeld met een tussenpoos van twee weken daarna ongeveer vier behandelingen met een tussenpozen van één maand. Hoe lang het duurt voordat een klant weer een gezonde nagel heeft, is afhankelijk van de uitgebreidheid van de schimmelinfectie,de snelheid van groeien van de nagel en de persoonlijke omstandigheden. Meestal duurt het enkele maanden tot langer dan een jaar voordat de nagel weer gezond is. Acht maanden na de start van de behandeling dient tijdens een controle bekeken te worden welk effect de laserbehandeling heeft gehad. Uiteraard bekijkt u ook per behandeling hoe de vooruitgang vordert.

Diagnose

Laat een dermatoloog allereerst vaststellen bij de klant of het daadwerkelijk om een schimmelinfectie van de nagels gaat. Daarom is het belangrijk om uw klant een verwijzing bij uw huisarts aan te laten vragen naar de dermatoloog. Deze zal een kweek afnemen van de nagel. In sommige gevallen kunt u als pedicure ook een kweek opsturen. U dient dan op zijn minst de opleiding schimmeldiagnostiek gevolgd te hebben. De uitslag van de kweek is na enkele weken bekend. Het is aan te raden om zelf eventueel ook contact te leggen met een dermatoloog om zodoende een samenwerking te bewerkstelligen.

Zodra bekend is dat het om een schimmelnagel gaat, volgt een afspraak bij uw instituut zodat de behandeling uitgevoerd kan worden.

Als de klant al zeker weet dat men schimmelnagels heeft, kan voor de behandeling rechtstreeks een afspraak gemaakt worden bij de specialist. Hier is namelijk geen verwijzing voor nodig. De behandeling met de picosecond laser wordt (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar!

Laser bij onychomycosis in media/publicatie

Gepubliceerde resultaten in de VS en Duitsland zijn veelbelovend: bij 70-80% van de behandelde patiënten zou sterke verbetering of genezing van de nagel optreden na 1 behandeling. De laser picoseconde laser is inmiddels FDA approved. Belangrijk argument voor de dermatologen in de keuze van deze therapie was veiligheid en de lage patiënten belasting. De werking van de laser berust op selectieve opwarming van de schimmel, terwijl de huid en nagel gespaard blijven. De behandeling is niet pijnlijk, doch moet de klant wel enigszins waarneembaar de behandeling ondergaan. Als hiermee daadwerkelijk de maandenlange orale behandeling met medicijnen kan worden voorkomen, is dat grote winst.

Het beste is om een totaalpakket af te spreken met de klant zodat ook de thuiszorgproducten gehanteerd worden voor verdere zorg en versnelling van het proces.

Instructies voor de behandeling

Voor de behandeling van schimmelnagels wordt de 1064 nm gebruikt.

Advies aan de klant voor een behandeling

Het beste kunt u voorafgaande aan de behandeling een pedicurebehandeling afspreken met de klant zodat u de nagelplaat dun gefreesd heeft. Daarnaast houd u voorafgaande aan de YAG laser behandeling een intakegesprek met de klant. U geeft uitleg over de laserbehandeling en instructies over de maatregelen die u moet nemen om het beste resultaat te bereiken: Vertel uw klant dat deze tijdens de behandeling een beschermingsbril dient te dragen en deze niet af mag zetten. Hier kan de klant niets door waarnemen uit bescherming voor de klant. U draagt zelf ook een beschermingsbril en daarnaast nitril handschoenen en een mondkapje.

Ga iedere nagel zowel in horizontale als verticale richting behandelen over de nagelplaat zodat je zeker weet dat ieder gedeelte van de nagelplaat behandeld is.. Behandel iedere nagel dus ook de gezonde nagels i.v.m. besmetting en uit voorzorg. Zorg er ook voor dat u per nagel ongeveer 2,5-3 min. behandeld.

Intake

Vragen die u onder andere kunt stellen aan de klant/ afwijkingen die u als behandelaar kunt constateren:

 • Heeft u op dit moment open wondjes aan de voeten?
 • Heeft u bepaalde ziektes o.a. Diabetes?
 • Heeft u last van allergieën?
 • Loopt u op blote voeten in openbare gelegenheden?
 • Heeft u onlangs een trauma aan de voeten doorgemaakt? (Gestoten, iets erop gevallen, etc.)
 • Heeft al vaker schimmelnagels gehad? Zo, ja wat heeft u toen gedaan om deze te behandelen?
 • Wat voor beroep heeft u? (Bijv. iemand die op de bouw werkt heeft vaak dag in dag uit dezelfde werkschoenen aan en bij deze groep mensen komt vaker het probleem van schimmelnagels en o.a. voetschimmel voor)

Ook kunt u een mapje meegeven met uitleg over een goede nagelverzorging. Daarnaast kunt u ook het advies geven om de shoefresh aan te schaffen. Altijd schone en droge schoenen is met dit apparaat erg eenvoudig.

Instructies voor tijdens de behandeling

Geef uw klant het beschermende brilletje dat gedurende de behandeling gedragen dient te worden. De klant kan hierdoor niets zien. Vanwege dit feit dient u goed te overleggen met de klant.

Draag zelf de andere speciale beschermende bril die bestemd is voor de behandelend therapeut(e). Draag zelf Nitrile handschoenen en een mondkapje.

De nagelplaat wordt zowel in horizontale als verticale richting behandeld zodat u zeker weet dat de gehele nagelplaat behandeld is. Het is al eerder beschreven maar behandel iedere nagel 2,5-3 min. Stel de laser in op een lagere stand (Volt) (begin ong. vanaf 700) en lagere Frequentie (Hz) vanaf 3Hz) en ga van daar uit hoger instellen na overleg met de klant.

De klant moet gedurende de behandeling wel enigszins een warmteontwikkeling ervaren om zodoende de schimmel te kunnen bestrijden. Let wel altijd op de reactie van de klant en overleg voortdurend, gedurende de behandeling, met de klant.

Voorafgaande aan de behandeling legt u de klant duidelijk uit wat er gaat gebeuren en overleg ook hoe u gedurende de behandeling communiceert met elkaar. De klant kan namelijk zelf niets zien door het dragen van de beschermende bril en overleg is

dan heel belangrijk. Deze moet namelijk vanaf dat moment op zijn/haar gevoel beoordelen. Vertel wat u gaat doen bij iedere strekking e.d.

Contra-indicaties: Diabetische voet, open wondjes,allergische reacties Overleg met uw klant is het halve werk! Het schept vertrouwen en stelt uw klant gerust en geeft aan dat u professioneel met uw vak bezig bent en wil zijn!

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de klant ná de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Laat uw klant zich daarom aan de volgende leefregels houden tot deze weer gezonde nagels heeft.

 • Gebruik iedere dag mycosegel rondom alle nagels en nagelriemen
 • Knip één keer per week de nagels kort en maak deze zo nodig glad met een vijl. Verwijder ‘dode’ huid rondom uw nagels met een nagelborstel.
 • Behandel één keer per week alle schoenen met
 • Was sokken op 95 º. Indien dit niet mogelijk is, behandelt u uw sokken na iedere wasbeurt

Als de klant weer gezonde nagels heeft, is het van belang om nieuwe schimmelinfecties aan de voeten te voorkomen. Dit doet de klant door:

 • de voeten goed af te drogen, ook tussen uw tenen;
 • slippers te dragen in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden

Krijgt de klant toch weer een schimmelinfectie, behandel deze dan weer met de laser i.c.m. met de producten. Het risico van opnieuw ontstaan van een schimmelnagel is altijd aanwezig maar dat geldt voor ieder mens. Het risico van besmetting is nl. altijd aanwezig in openbare gelegenheden, klimaat, trauma, slechte doorbloeding.

Vergoeding

Als de klant verwijzing heeft van de huisarts, wordt de eerste afspraak met de dermatoloog voor het stellen van de diagnose, vergoed door de zorgverzekering (afgezien van het eigen risico en jaartal van behandeling i.v.m. eventuele wijziging ziektekostenverzekering). De laserbehandeling van schimmelnagels wordt niet vergoed.

Kosten van behandeling

Voorbeeld:

U kunt een totaalpakket prijs hanteren of per teennagel behandelen. Echter adviseren we u om alle teennagels te behandelen i.v.m. besmetting van de gezonde teennagels. De kosten voor de totale behandeling (het intakegesprek, vier behandelingen en een controleafspraak) bedragen:

€ 295,- voor 4 behandelingen incl. thuisverzorging setje/ excl. pedicurebehandeling € 75,00 p/behandeling

Indien u liever per behandeling werkt kunt u ook een prijs p/behandeling hanteren. De prijzen hierin variëren nogal per district en instituut. Kijk altijd naar uw eigen kosten bij het berekenen van de behandeling. Ga daarbij na wat u per uur wil verdienen, wat uw kosten zijn en bereken dan het uiteindelijke bedrag. Indien u een pakket gaat berekenen zorg dan dat de klant ook een pakket mee krijgt met daarin o.a. instructies en verzorgingsproducten voor thuis. Als het goed is heeft u dit eerder via de mail ontvangen waarin de mogelijkheid is opgenomen uw eigen gegevens toe te voegen

Kosten en vergoeding

De cosmetische behandelingen vallen niet onder de basisverzekering (basispakket) van de zorgverzekeraar. Deze zorg betaalt de klant dus zelf. Het is mogelijk dat de klant een tegemoetkoming in de kosten krijgt als deze een aanvullende verzekering heeft. Dit staat dan vermeld in de polis van het aanvullend pakket van zijn/haar verzekering. De klant kan de rekening dan zelf indienen bij de verzekeraar. Het is mogelijk dat zorgkosten die niet door de verzekering worden vergoed, aftrekbaar zijn bij de belastingaangifte. Voorwaarde is dan wel dat de klant voor de behandeling een medische indicatie van uw arts heeft gekregen. Vindt de behandeling puur om cosmetische reden plaats, dan geldt dit niet.