Soms krijgen mensen een permanente tatoeage en besluiten ze later dat ze die niet meer willen. Levenssituaties veranderen of misschien is de tatoeage er gewoon niet uitgekomen zoals gehoopt. Het verwijderen van een tatoeage is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het kan pijnlijk zijn en risico’s geven, onder meer littekens en infecties. Wanneer het wordt gedaan door een getrainde beroepsbeoefenaar, kan het verwijderen van lasertatoeages veilig en effectief zijn. Wil je een tatoeage verwijderen? Praat met een laserspecialist over de laserprocedure, verwachtingen, voordelen en risico’s.

Terwijl staats- en lokale autoriteiten toezicht houden op de praktijk van het tatoeëren, zijn de inkten en pigmenten die in tatoeages worden gebruikt, onderworpen aan het toezicht van de IGJ en GGD.

Aan de andere kant van het tatoeageproces reguleert de IGJ ook laserapparaten die worden gebruikt om tatoeages te verwijderen. De IGJ heeft toestemming gegeven voor het op de markt brengen van verschillende soorten lasers voor het verlichten of verwijderen van tatoeages. Het verwijderen van lasertatoeages vereist het gebruik van het juiste type laser, het begrijpen van de reactie van weefsel op laser en weten hoe het gebied na de procedure moet worden behandeld.

Laser Tattoo Verwijdering

Tatoeages die met een naald worden aangebracht, zijn bedoeld om permanent te zijn.

Kunstenaars maken tatoeages met behulp van een elektrisch aangedreven machine die een naald op en neer beweegt om inkt in de huid te injecteren, de epidermis of buitenste laag binnen te dringen en een druppel inkt in de dermis, de tweede huidlaag, te deponeren. De cellen van de dermis zijn stabieler in vergelijking met die van de epidermis, dus de inkt blijft meestal het hele leven op zijn plaats.

Permanente make-up is ook een soort tatoeage die wordt aangebracht om eruit te zien als bijvoorbeeld wenkbrauwen of eyeliner of lipliner. PMU wordt minder diep in de dermis ingebracht als een tattoo.

Het verwijderen van tatoeages met een laser is de meest gebruikelijke methode die beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg gebruiken om tatoeages te verwijderen of lichter te maken. De laserlichtenergie verbrijzelt de tatoeage-inkt in kleine deeltjes, die het immuunsysteem van het lichaam na verloop van tijd opruimt.

Bekijk onze cursussen tattoo verwijderen

Het type laser dat wordt gebruikt om een tatoeage te verwijderen, hangt af van de kleuren van de tatoeage. Omdat verschillende kleuren inkt verschillende golflengten van licht absorberen, kunnen veelkleurige tatoeages het gebruik van meerdere lasers vereisen. Kleuren zoals groen, rood en geel zijn de moeilijkste kleuren om te verwijderen, terwijl donkerblauw en zwart het gemakkelijkst zijn. Vleeskleurige tatoeages, witte inkt en permanente make-up zijn bijzonder lastig, omdat het pigment in deze kleuren kan oxideren (zwart worden) wanneer het met een laser wordt behandeld. Geoxideerd pigment is niet meer met laser te behandelen.

Het verwijderen van lasertatoeages vereist meerdere behandelingen met een 8 weken tussen de procedures om de huid de tijd te geven om te genezen en de inkten af te voeren. De lengte en het aantal behandelingen is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de tatoeage en de gebruikte kleuren.

Pijn en bijwerkingen van het verwijderen van lasertatoeages

Doet het verwijderen van tatoeages pijn? Het verwijderen van lasertatoeages is als het klikken van een dun elastiekje tegen de huid. Als het pijnlijk is, kan vóór de ingreep een kleine hoeveelheid verdovende crème op de huid worden aangebracht.

Bij het verwijderen van lasertatoeages kan een huid achterblijven die lichter is dan de huid eromheen. Andere risico’s zijn mogelijke littekens, infecties, puntbloedingen, roodheid of pijn, die geen van alle lang zouden moeten duren.

Andere methoden voor het verwijderen van tatoeages

Naast laser zijn er andere, minder vaak gebruikte manieren om tatoeages lichter te maken. Ze bevatten:

  • Dermabrasie (“schuren” van de bovenste huidlaag met behulp van een gemotoriseerde staalborstel of schuurmachine).
  • Ablatieve (niet-tatoeage) lasers die de hele bovenste huidlaag afbranden.
  • Chirurgische verwijdering van de getatoeëerde huid.
  • Het verwijderen met vloeistof omgekeerd tatoeëren
  • Het verwijderen met magnetische naalden die de huid niet penetreren

Technisch gezien kan bij de eerste twee methoden de inkten niet verwijderen. In plaats daarvan wonden ze de huid boven en rond het pigment om een immuunrespons te stimuleren die het pigment lichter kan maken naarmate de huid geneest. De resultaten zijn zeer wisselend. In het beste geval kan het pigment lichter worden, maar er is een grotere kans op littekens en ongewenste cosmetische effecten. Over het algemeen is het gebruik van deze methoden om deze redenen niet optimaal en minder gebruikelijk.

Wil je graag professioneel leren tattoos en pmu te verwijderen volg dan een opleiding bij de huidspecialist Opleidingen. Wil je meer informatie over de opleiding tattoos en pmu verwijderen neem dan contact met ons op en wij staan je graag te woord.