Tatoeages zijn net zo uniek en complex als de persoon op wie ze staan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het verwijderingsproces per persoon en per tatoeage verschilt.

Er zijn talloze factoren die het verwijderingsproces kunnen versnellen of vertragen. Veelvoorkomende vragen die we horen zijn: “waarom vervaagt mijn laser tattoo verwijdering niet?”  Laten we eens kijken naar enkele redenen waarom u mogelijk niet zo snel resultaten ziet als u had verwacht.

Waarom vervaagt mijn verwijderde tatoeage niet?

 1. Type laser

Het type laser dat wordt gebruikt om uw tatoeage te behandelen, kan van invloed zijn op uw verwijderingsproces. Er zijn veel merken lasers, maar slechts twee belangrijke categorieën lasers als het gaat om het verwijderen van tatoeages: nanoseconde en picoseconde.

Nanosecondetechnologie is afhankelijk van fotothermische energie, of hitte om inktmoleculen te breken, terwijl picosecondetechnologie afhankelijk is van fotoakoestische energie, wat vergelijkbaar is met een schokgolf. Hoe meer hitte een apparaat nodig heeft, hoe groter het risico op complicaties zoals littekens en depigmentatie. In sommige gevallen kan het littekenweefsel dat ontstaat door het gebruik van hitte gebaseerde lasers de inkt inkapselen, waardoor het verwijderen ervan moeilijker wordt.

 1. Onervaren technicus

Wie de laser bedient, kan net zoveel invloed hebben op het verwijderingsproces als de laser die wordt gebruikt. Afhankelijk van waar u woont, kunnen er strenge regels zijn of helemaal geen regels over wie een laser mag bedienen. Idealiter wilt u een lasertechnicus die zeer bekwaam is, goed is opgeleid en veel weet over de huid en tatoeages. Als de lasertechnicus geen ervaring heeft met het behandelen van een breed scala aan tatoeages en huidtypen, kan het zijn dat ze ineffectieve behandelingen of te agressieve behandelingen leveren die brandwonden kunnen veroorzaken die resulteren in pigmentatieverschuivingen of littekens.

Bekijk onze cursussen tattoo verwijderen

 1. Onjuiste nazorg

Hoewel het misschien niet de belangrijkste reden is dat laser tattoo verwijdering je tattoo niet vervaagt, kan onjuiste nazorg het proces over het algemeen vertragen vanwege de langere hersteltijd en mogelijke complicaties. Hoe je voor je tattoo zorgt na de behandeling kan je succes opleveren of je verwijderingsproces vertragen.

Na een laser tattoo verwijderingssessie is het het beste om het gebied schoon, koel en droog te houden. Vermijd intensieve activiteiten en dompel het de eerste 24-72 uur niet onder in water. Als u blaren krijgt, peuter of krab er dan niet aan.

Het allerbelangrijkste is om de tatoeage uit de zon te houden. Het verwijderen van een tatoeage en blootstelling aan de zon gaan niet samen. Minerale zonnebrandcrèmes die tijdig worden aangebracht en verbanden kunnen u behoeden voor permanente dyspigmentatie of het moeten uitstellen van uw volgende behandeling. Het nauwgezet volgen van de nazorg die door uw laserspecialist wordt aanbevolen, zal helpen om een ​​soepeler en sneller proces te garanderen. Als u dit niet doet, kan het proces vertragen.

 1. Tijd tussen sessies

Als u eerder dan elke 8-12 weken voor behandelingen komt, kan dat uw voortgang vertragen. Hoewel het tegenstrijdig klinkt, betekent meer behandelingen met minder tijd ertussen niet per se betere of snellere resultaten. Uw lichaam, met name uw lymfe- en bloedsomloopstelsel, doet het meeste werk om uw tatoeage te verwijderen.

Wanneer je voor het eerst een tatoeage laat zetten, herkent je lichaam het meteen als een vreemde substantie en wil het de inktdeeltjes verwijderen. Helaas voor je lichaam zijn die inktdeeltjes te groot om te verteren; dit is wat je tatoeage “permanent” maakt. Daar komt de laser om de hoek kijken. De laser breekt die inktdeeltjes af in kleine verteerbare stukjes en je lichaam kan inktdeeltjes weken, maanden en soms zelfs jaren na een laserbehandeling blijven verteren.

Genoeg tijd tussen de behandelingen zorgt ervoor dat uw lichaam de meeste deeltjes die door de laser zijn afgebroken kan verwerken en elimineren en maximaliseert de effectiviteit van elke behandeling. Door uw lichaam voldoende tijd te geven om zijn werk te doen, versnelt u mogelijk uw verwijderingsproces en minimaliseert u de kans op complicaties bij het genezen.

 1. Locatie van de tatoeage

Waar je tatoeage op je lichaam zit, heeft ook invloed op hoe snel je tatoeage vervaagt. Je lichaam doet het meeste werk om je tatoeage te verwijderen en het heeft je bloedsomloop nodig om de klus te klaren. Omdat je bloedsomloop het zwakst is in je ledematen, kan het verwijderen van tatoeages op handen, polsen, voeten en enkels iets langer duren dan tatoeages dichter bij je hart. Dus wees niet bang voor die hardnekkige tatoeage op je ringvinger. Het is normaal dat het wat langer duurt, net zo natuurlijk als koude handen door een slechte bloedcirculatie in dat gebied.

 1. Inktsamenstelling

Bij de vraag “Hoe lang duurt het voordat een tatoeage vervaagt?” kan de samenstelling van de inkt een van de grootste factoren zijn en de meest mysterieuze. Er zijn talloze inkten en pigmenten op de markt. Vanaf een aantal jaren is er regulatie op deze ingrediënten en zijn tatoeëerders verplicht een inktpaspoort in te vullen.

Dit betekent dat we vaak absoluut geen idee hebben waar de inkt van gemaakt is. Sommige zijn organisch en sommige zijn synthetisch; organische inkten zijn vaak samengesteld uit plantaardige materialen, terwijl synthetische inkten vaak zijn samengesteld uit zware metalen en soms zelfs plastics. Synthetische inkten zijn doorgaans wat hardnekkiger en vereisen meer behandelingen en meer geduld.

 1. Lasergolflengten

Hoe snel je tatoeage vervaagt, wordt deels bepaald door de kleuren die in je tatoeage aanwezig zijn. Alle zwarte tatoeages worden doorgaans sneller verwijderd dan tatoeages met meerdere kleuren. Dit komt doordat verschillende kleuren verschillende golflengtes van licht absorberen.

De 1064 golflengte wordt gebruikt om alle kleuren inkt te behandelen, maar wordt het meest geabsorbeerd door zwarte inkt, waardoor het de gemakkelijkste kleur is om te verwijderen.

 • De 1064 wordt ook het minst geabsorbeerd door uw huid, waardoor het de veiligste golflengte is voor alle huidtypen.
 • Warmere tinten zoals rood, oranje en geel kunnen worden behandeld met de 1064 golflengte, maar worden effectiever aangepakt met een 532 golflengte.
 • Koelere tinten zoals blauw, groen en paars kunnen ook worden behandeld met de 1064 golflengte, maar worden effectiever aangepakt met een golflengte in de 700, zoals de 730 of de 755. De golflengtes voor warme en koele gekleurde inkt zijn geweldig voor het aanpakken van tatoeagepigmenten en worden ook waarschijnlijker door de huid geabsorbeerd, dus ze zijn niet geschikt voor alle huidtypen.

En dan is er nog witte inkt. Soms vervaagt witte inkt en mengt het zich met de huid. Andere keren kunnen de specifieke metalen in witte inkt oxidatie veroorzaken wanneer ze met een laser worden behandeld. Oxidatie kan ervoor zorgen dat de witte inkt van kleur verandert en kan meer sessies kosten om te verwijderen. Kortom, als je tatoeage meer dan alleen zwarte inkt bevat, wees dan voorbereid op een iets langer proces.

 1. Inktdichtheid en verzadiging

Tatoeëren is een kunst met verschillende composities en stijlen. Met die nuance van stijl komen verschillende graden van inktverzadiging en -dichtheid, die van invloed zijn op hoe snel je tatoeage vervaagt.

Bijvoorbeeld, zwart en grijs realisme zal minder dicht en minder verzadigd zijn dan een tribal design of black out sleeve en lijnwerk zal dichter en dieper in de huid zitten dan schaduwen. Wanneer een tatoeage dichter en meer verzadigd is, betekent dit dat er meer inktdeeltjes in de huid worden afgezet. Hoe meer inktdeeltjes in de huid worden afgezet, hoe meer werk de laser en uw lichaam hebben en waarschijnlijk meer behandelingen en meer tijd vereisen.

 1. Hardnekkige tatoeage

Er zijn verschillende redenen waarom je tatoeage zelf koppig kan zijn. Wanneer en hoe het is aangebracht, kan een grote rol spelen in waarom je tatoeageverwijdering niet vervaagt.

Tatoeageleeftijd: Hoe oud je tatoeage is, speelt een rol in hoe snel of hoe langzaam je tatoeage vervaagt. Nieuwere tatoeages hebben de neiging om wat hardnekkiger te zijn dan oudere tatoeages. De reden hiervoor is dat je lichaam weinig tot geen tijd heeft gehad om inkt te verteren en te elimineren. Je lichaam herkent tatoeage-inkt als een vreemde substantie en je immuunsysteem wil het verwerken en elimineren. Dit is de reden waarom tatoeages vervagen en vervagen naarmate ze ouder worden. Het verwijderingsproces is al begonnen bij oudere tatoeages. Maak je dus geen zorgen als je nieuw verworven tatoeage wat hardnekkiger is en wat meer aanmoediging van de laser nodig heeft.

Slecht aangebrachte tatoeages: Wie je tatoeage heeft aangebracht en hoe je tatoeage is aangebracht, heeft invloed op hoe je tatoeage wordt verwijderd. Vakkundig aangebrachte tatoeages worden diep in de huid aangebracht om ervoor te zorgen dat ze lang meegaan. Minder vakkundig aangebrachte tatoeages, met name tatoeages die zijn aangebracht zonder gebruik van een tatoeagemachine, kunnen oppervlakkiger zijn en niet zo diep in de huid zitten. Of in het geval van een lompe tatoeëerder, kunnen ze te diep in de huid worden aangebracht, wat resulteert in een blow-out of littekens. Hierdoor kunnen slecht aangebrachte tatoeages minder of meer behandelingen nodig hebben dan vakkundig aangebrachte tatoeages. Erkende tatoeëerders willen dat je tatoeage de tand des tijds doorstaat. Dus als je tatoeage wat langer duurt om te vervagen, is er waarschijnlijk geen reden tot bezorgdheid.

 1. Algemene gezondheid

Terwijl de laser de inkt afbreekt, is uw lichaam bezig met het grootste deel van het verwijderingsproces. Omdat uw lichaam het grootste deel van het werk doet, zal uw algehele gezondheid het verwijderingsproces enorm beïnvloeden.

 • Leeftijd,
 • onderliggende gezondheidsproblemen,
 • hydratatie,
 • activiteitsniveau en andere levensstijlkeuzes spelen een rol in hoe snel uw tatoeage wordt verwijderd.

Hoe meer verjaardagen u hebt gehad, hoe langer het kan duren voordat uw tatoeage vervaagt, omdat uw immuunsysteem doorgaans verzwakt met de leeftijd.

Chronische uitdroging en gebrek aan fysieke activiteit zorgen er ook voor dat je tatoeage wat hardnekkiger wordt, omdat het een negatieve invloed heeft op je bloedsomloop. Medische aandoeningen die je immuunsysteem of bloedsomloop beïnvloeden, vertragen doorgaans het verwijderingsproces van de tatoeage. Als je je zorgen maakt over hoe snel je tatoeage vervaagt, kan het helpen om stappen te ondernemen om fysiek gezonder te worden.

Hoe lang duurt het voordat een tatoeage vervaagt?

Omdat er veel factoren zijn die van invloed zijn op het verwijderen van tatoeages, is het onmogelijk om het exacte aantal behandelingen te schatten dat nodig is voor volledige verwijdering, maar voor een professioneel aangebrachte tatoeage, hebben we gemiddeld ongeveer 10-12 behandelingen. Met elke behandeling 6-12 weken ertussen, is dat een proces van ongeveer twee jaar.

Hoewel het een proces is, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om het te versnellen. Omdat uw lichaam het meeste werk doet, zal alles wat u kunt doen om gezonder te zijn het proces versnellen. Deelnemen aan fysieke activiteit, gehydrateerd blijven en niet roken zal de bloedsomloop verbeteren en uw immuunsysteem versterken, wat uiteindelijk het verwijderingsproces versnelt. Het strikt volgen van de nazorg van uw lasertechnicus en het vermijden van blootstelling aan de zon zal zorgen voor een optimale genezing en uw behandelingen op schema houden.

Tatoeage verwijderen na één sessie

Direct na uw eerste behandeling zou u een witte snow effect over de tatoeage moeten zien. Hoewel uw tatoeage er anders uit kan zien, is de snow slechts tijdelijk en verdwijnt na ongeveer 5 tot 15 minuten. Daarna ziet uw tatoeage er weer vrijwel hetzelfde uit als toen u binnenkwam. De snow is alleen de inkt die gasbellen vrijgeeft terwijl deze wordt verbrijzeld, niet uw tatoeage die in realtime vervaagt. De gewenste vervaging treedt pas op in de weken en maanden na de behandeling, omdat uw lichaam de inktdeeltjes verwijdert.

Als je tatoeage voornamelijk uit schaduw bestaat, zie je mogelijk al na één behandeling verschil. Als je tatoeage echter zwaar verzadigd is, of voornamelijk uit lijnwerk bestaat, zie je mogelijk helemaal geen verschil na één behandeling. Het kan meerdere behandelingen duren voordat je verschil ziet. Laat je niet ontmoedigen! Het is een proces, maar het is de moeite waard.

Wanneer moet u zich zorgen maken dat uw tatoeageverwijdering niet werkt?

tatoeage verwijdering voortgang kan een langdurig proces zijn dat geduld vereist. Als u niet meteen resultaten ziet, raak dan niet in paniek. Het is normaal dat het meerdere behandelingen duurt voordat u een verschil in de tatoeage ziet. Het is misschien tijd om met uw laserspecialist te praten als u behandelingsnummers in de dubbele cijfers bereikt en u geen verschil ziet in uw tatoeage. Het kan moeilijk zijn om in te schatten hoeveel vooruitgang u hebt geboekt tussen behandelingen, omdat de veranderingen elke dag geleidelijk plaatsvinden. Vaak zal het bekijken van uw behandelingsfoto’s met uw technicus onthullen hoeveel uw tatoeage is veranderd. Als uw tatoeage echt niet vervaagt, kan uw technicus u adviseren over de volgende stappen.

Wil je leren tattoos te verwijderen? De Huidspecialist Opleidingen staat je graag te woord over alle vragen met betrekking tot Tattoo en pmu removal.