Cellulite wordt vaak omschreven als de zogenaamde “sinaasappelhuid”, waarbij de huid onregelmatig en bobbelig lijkt. Het is een veelvoorkomend probleem, vooral bij vrouwen, en kan op veel verschillende plaatsen op het lichaam voorkomen, zoals op de billen, dijen, heupen en maag. Maar wat is cellulite eigenlijk en hoe ontstaat het?

Bekijk onze cursus voor wimperlifting

Anatomisch gezien is cellulite het gevolg van vetophopingen onder de huid die naar boven worden gedrukt door bindweefselstrengen die de huid verbinden met de spieren eronder. Deze strengen lopen verticaal door de huid en wanneer vetophopingen – die altijd horizontaal liggen – groter worden, kunnen ze de strengen uitrekken en de huid omhoog duwen. Dit creëert de bekende bobbeltjes en putjes die we kennen als cellulitis.

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van cellulite. Het begint vaak met een ophoping van vetcellen, die kan worden veroorzaakt door factoren zoals een slecht dieet, weinig lichaamsbeweging, hormonale veranderingen en stofwisselingsstoornissen. Vervolgens wordt dit probleem verergerd door de manier waarop het bindweefsel zich ontwikkelt en wijzigingen ondergaat.

De bindweefselstrengen die de huid op zijn plaats houden, zijn bij vrouwen anders gevormd dan bij mannen. Bij vrouwen lopen deze strengen meer verticaal en zijn ze dunner, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor uitrekken. Dit betekent dat wanneer er vetcellen in de buurt van deze strengen zijn, de kans groter is dat ze worden uitgerekt en de huid omhoog duwen, waardoor cellulite ontstaat. Bovendien ondergaat het bindweefsel van nature ook veranderingen naarmate het ouder wordt, wat kan leiden tot een verergering van cellulite naarmate we ouder worden.

Oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan van cellulite. Het beïnvloedt niet alleen de manier waarop vet wordt opgeslagen, maar kan ook het metabolisme van vetcellen verstoren, waardoor ze moeilijker af te breken zijn. Dit kan leiden tot een ophoping van vet en dus het ontstaan van cellulite.

Een slechte circulatie kan het probleem ook verergeren. Wanneer er onvoldoende bloed in een specifiek gebied wordt gepompt, kan dit leiden tot de ophoping van vocht en afvalstoffen, wat bijdraagt aan de vorming van cellulite.

Tot slot kan overmatige stress ook een rol spelen bij de ontwikkeling van cellulite. Wanneer we gestrest zijn, kan ons lichaam cortisol, het stresshormoon, aanmaken. Dit kan op zijn beurt leiden tot een ophoping van vet en dus ook de vorming van cellulite.

Hoewel cellulite vaak als een cosmetisch probleem wordt beschouwd en geen lichamelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het voor sommige mensen een bron van grote angst en zelfbewustheid zijn. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om cellulite te verminderen of te elimineren.

Een effectieve manier om cellulite te verminderen is door middel van lichaamsbeweging. Het verhogen van de activiteit van de spieren in het aangedane gebied kan het metabolisme en de bloeddoorstroming verhogen, waardoor vetophopingen worden verminderd en de structuur van het bindweefsel wordt verbeterd.

Een gezonde voeding is ook van cruciaal belang bij het verminderen van cellulite. Door het vermijden van voedsel dat rijk is aan vet, zout en suiker, en het verhogen van de inname van fruit, groenten en volle granen, kan het lichaam de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgen die het nodig heeft voor een gezonde huid.

Daarnaast zijn verschillende behandelingen beschikbaar, zoals mesotherapie, striortmassage, koud lasertherapie en hifu behandeling en radiofrequentiebehandeling, die de bloedcirculatie en de structuur van het bindweefsel kunnen verbeteren. Hierdoor kan cellulite worden verminderd of zelfs geëlimineerd.

 

Kortom, cellulite is een veelvoorkomend probleem dat wordt veroorzaakt door vetopslag onder de huid en veranderingen in het bindweefsel. Hormonale veranderingen, veroudering, slechte voeding en stress kunnen het probleem verergeren. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om cellulite te verminderen of te elimineren, waaronder lichaamsbeweging, een gezonde voeding en verschillende medische behandelingen.

Wil je cellulite behandelingen in de salon gaan geven. Huidspecialist opleidingen heeft diverse cellulite cursussen om de huid te verbeteren en cellulite te helpen verminderen.