Skip to content

Allergische reactie op een tattoo

Toename tattoos

De afgelopen decennia is het aantal tattooshops in ons land bijna verdrievoudigd. Met de toename in tattoos nemen ook het aantal mensen met klachten en afwijkingen van hun getatoeëerde huid toe. Wat veel mensen niet weten is dat voor deze klachten en afwijkingen in Leiden  een speciale tattoopoli is opgericht. Dit is geen plek om je tattoo te laten verwijderen als je niet meer tevreden bent, maar waar dokters  mensen met  klachten door hun tattoo verder helpen.

Veel klachten van tattoos zijn Jeuk, een allergische reactie, bulten, verkleuringen, wonden of zelfs pijn door een tattoo. Ook zien we steeds vaker cliënten met huidproblemen bij permanente make-up (tatoeages van de lippen, wenkbrauwen of eyeliner).

Wist je dat:
De tattoopoli onderzoekt en behandelt klachten en afwijkingen van de huid. 

De dermatologen van de polikliniek doen nadrukkelijk geen cosmetische ingrepen.  

Wist je dat: meer dan de helft van de patiënten van de tattoopoli een allergische reactie op de tatoeage-inkt heeft met name op rode inkt. De meeste klachten komen voor bij tatoeages met rode inkt. Deze klachten worden vaak uitgelokt door zonlicht. Hierdoor is de allergie vaker zichtbaar op armen en benen, die immers meer zonlicht vangen. Mensen krijgen dan bijvoorbeeld jeuk, pijn en zwelling. Artsen weten nog niet precies welke stof in de rode inkt ervoor zorgt dat mensen allergisch reageren. Overigens worden ook allergische reacties op bijvoorbeeld blauw, geel of groen gezien, echter veel minder vaak.

Wist je dat…niet enkel rode tatoeage-inkt problemen kan geven

Naast rode tatoeage-inkt kunnen ook tatoeages met zwarte inkt tot problemen leiden. Soms ontstaan er infecties, littekens maar ook auto-immuun huidziekten zoals psoriasis, sarcoïdose en lichen planus. Dit soort auto-immuun huidziekten kunnen op de plek van de tatoeage ontstaan door het tatoeëren zelf. Dit prikkeleffect wordt het ‘Koebner’ fenomeen genoemd. De prikkel van het tatoeëren triggert het immuunsysteem waardoor de auto-immuunziekte opkomt op die specifieke plek. Niet alleen tatoeëren kan voor deze prikkel zorgen, ook een ander trauma als een val of operatie kunnen het immuunsysteem triggeren. Soms zijn de huidafwijkingen in de tatoeage de eerste uiting van de auto-immuunziekte.

Wist je dat…klachten van tatoeages lastig te voorspellen zijn.

De klachten van een tatoeage kunnen weken tot soms jaren na het plaatsen van de tattoo optreden. Artsen kunnen nog niet voorspellen wanneer en óf iemand een allergische reactie op de tatoeage krijgt omdat elke persoon een uniek immuunsysteem heeft en anders reageert op de inkt.

Wist je dat….er onderzoek wordt gedaan op gekweekte huid.

Amsterdam UMC doet onderzoek naar de invloed van tatoeage-inkt op én in de huid. Professor Sue Gibbs (hoogleraar huidregeneratie VUmc/ACTA) en haar onderzoeksteam kijken met behulp van speciale ‘kweekhuid’ naar de reactie van het immuunsysteem op verschillende soorten en hoeveelheden tatoeage-inkt. De onderzoekers hopen uiteindelijk te helpen bij de ontwikkeling van nog veiligere kleurstoffen.

Door het stijgende aantal getatoeëerde mensen is er behoefte aan een gespecialiseerd centrum waar patiënten met klachten terecht kunnen. Juist daarom is de tattoopoli opgericht.. Op deze manier kunnen patiënten met klachten bij een tatoeage op deskundige medische hulp rekenen.

Veel problemen met tattoo inkt 

Tattoos zijn van alle tijden en culturen, Nederland is daar geen uitzondering op: circa 10-12% van de Nederlanders heeft namelijk een tattoo, circa 50% hiervan heeft er zelfs meer dan één. 

Tijdens de cursus tattoo verwijderen met de picolaser en de cursus tattoo verwijderen met vloeistof leggen de docenten alles uit over het ontstaan van allergische reacties en waar je rekening moet houden, wanneer je een tatto gaat verwijderen.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.