Een chemische peeling
Een peeling bevat natuurlijke zuren, zoals Glycolzuur, Melkzuur of Salicylzuur die de toplaag van je huid (de dode huidcellen) er af pelt. Dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen en voor ontstekingen kunnen zorgen worden door de peeling verwijderd. Door een chemische peeling verbeterd de huid en een frisse en jonge huid komt tevoorschijn. De doorbloeding van de huid zal toenemen en de vorming van nieuwe huidcellen wordt gestimuleerd. Naarmate we ouder worden neemt onze natuurlijke celdeling af, waardoor onze dode huidcellen langer op de huid blijven liggen. Een chemische peeling verminderd rimpels, oneffenheden, zonbeschadiging en acne-littekens sterk. Welke peeling we gebruiken hangt sterk af van verschillende factoren.
Een chemische peeling bevat verschillende zuren zoals salicylzuur en is een sterke peeling zeker in combinatie met de TCA peeling. TCA staat voor trichloorazijnzuur en verbetert de huidstructuur, vermindert de eerste tekenen van veroudering, egaliseert de teint en vermindert pigmentvlekjes.
- Oppervlakkige of milde chemische peelings zijn peeling die de bovenste huidlaag zachtjes exfolieert, vaak met milde chemicaliën zoals alfa-hydroxyzuur (AHA) of salicylzuur.
- Medium chemische peelings gebruiken trichloorazijnzuur of glycolzuur om dieper in de huid door te dringen voorbij de buitenste laag om beschadigde huidcellen onder het oppervlak te verwijderen.
- Diepe chemische peelings gebruiken fenol of trichloorazijnzuur om de middelste huidlaag volledig te penetreren om beschadigde cellen te verwijderen.
Mediderma was het eerste bedrijf ter wereld dat bijna drie decennia geleden een complete reeks chemische peelings (GlicoPeel, MelasPeel) op de professionele markt introduceerde. Tegenwoordig worden Mediderma-producten erkend als zeer effectief en geïndiceerd voor bijna elk huidtype, geslacht, leeftijd of probleem. De werkzaamheid van Mediderma-producten en behandelingsprotocollen wordt ondersteund door uitgebreide klinische onderzoeken en de samenwerking van het bedrijf met toonaangevende proffesionals van over de hele wereld.
Chemische peelings kunnen veel huidproblemen en algemene tekenen van veroudering helpen aanpakken, zoals:
- Fijne lijntjes,
- rimpels en kraaienpootjes
- Verkleuring
- Melasma
- Hyperpigmentatie
- Acne littekens
- Verslapping van de huid
Acne vulgaris
Acne vulgaris oftewel acne is de medische term voor (jeugd)puistjes. Er bestaat geen andere huidaandoening die bekender is dan acne. Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklierfollikel. Bij het ontstaan van acne spelen hierbij verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de talgklier (de porie) verstopt raken. Deze talgophopingen worden mee-eters of comedonen genoemd. Er zijn oppervlakkige mee-eters (zwarte comedonen) en meer onderhuids gelegen mee-eters (witte comedonen). De talgophoping wordt nog versterkt door toegenomen verhoorning van de uitvoergang van de talgklier, waardoor deze extra nauw wordt. Daarnaast bevinden zich in de talgklieren tal van bacteriën, die zich snel kunnen vermenigvuldigen en de talg omzetten in vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Hierdoor ontstaan pukkels en puistjes.
Sommige vormen van acne ontstaan door uitwendige factoren.
- Contact met stoffen die een verstopping van de talgklier veroorzaken, zoals bepaalde cosmetica en oliehoudende of chloorhoudende producten in bepaalde beroepen en industrieën.
- Mechanische factoren (druk en wrijven): Bijv. acne op de kin door druk rand van een helm en acne op het voorhoofd onder een voorhoofdsband.
- Bepaalde geneesmiddelen: Als acne plotseling optreedt of op een ongewone plaats op oudere leeftijd ontstaat. Voorbeelden zijn prednison en sommige middelen tegen tuberculose en epilepsie.
Het ontstaan van dan wel verergering van acne kan ook worden beïnvloed door:
- genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
- hormonale factoren (menstruatie, zwangerschap)
- ziekten van de geslachtsorganen, w.o. polycysteus ovarium syndroom (vrij zeldzaam)
- psychische stress
Wat doet een peeling bij acne?
Peelings kunnen heel effectief zijn bij acneklachten. De behandeling pakt namelijk meerdere factoren aan die een rol spelen bij de huidaandoening. Bij het opleidingsinstituut de Filler Kliniek wordt eerst goed gekeken naar de vorm van acne. Gaat het om mee-eters of verstopte poriën? Zijn er veel ontstekingen op de huid? Of juist littekens als gevolg van puistjes? Aan de hand van het huidbeeld wordt een geschikte peeling gekozen. Oppervlakkige peelings richten zich vooral op het verminderen van schilfers, comedonen (mee-eters) en overtollig talg. Diepere peelings met bijvoorbeeld tricholoorazijnzuur (TCA) worden gekozen om acnelittekens te verbeteren en vergrote poriën minder zichtbaar maken. Zou je graag met chemische peelings willen werken, of meer informatie over de opleidingen, neem dan contact op met de huidspecialisten van de Filler Kliniek.
De hersteltijd
De hersteltijd van een peeling varieert van het soort peeling. Oppervlakkige chemische peelings vereisen bijna geen uitvaltijd, waardoor ze perfect zijn voor kleine oneffenheden of het opfrissen van de huid. De hersteltijd van een gemiddelde chemische peeling is gewoonlijk vijf tot zeven dagen, hoewel roodheid enkele maanden kan aanhouden. Diepe chemische peelings onthullen na ongeveer twee weken een nieuwe huid, hoewel roodheid enkele maanden kan aanhouden.
Soorten zuren
- Glycolzuur werkt ontstekingsremmend, hydraterend en stimuleerd de collageen-aanmaak;
- Melkzuur gaat de vorming van bacteriën tegen, werkt hydraterend en licht blekend;
- Salicylzuur werkt ontstekingsremmend, gaat de vorming van bacteriën tegen en lost talg op;
- TCA (tri chloor azijnzuur) stimuleert de collageen productie.
Een combinatie van verschillende zuren is in veel gevallen wenselijk.
Filler Kliniek opleidingen