De verschillende picolasers

Er zijn een paar soorten picolasers op de markt, waaronder PicoSure, PicoPlus en PicoCare.

Een vraag die ik vaak krijg is of er een verschil is tussen de picolasers, en of de ene beter is dan de andere bij de behandeling van permanent make-up verwijderen, tattoo verwijderen of huidaandoeningen.

Ik zal deze vragen in dit artikel beantwoorden, maar laten we om te beginnen eerst begrijpen dat pico-laser GEEN merk of naam van een lasermachine is.
Pico Laser verwijst naar een type lasertechnologie waarbij laserenergie wordt afgevuurd met picoseconden, oftewel een biljoenste van een seconde. Dit staat in schril contrast met de reguliere Q-switched lasers die we kennen, die laserstralen leveren op nanoseconden.

Bekijk onze cursus tattoo verwijderen met picolaser

Pigment lasers

Een picolaser is dus een pigment laser waarvan de straling min of meer selectief wordt opgenomen door melanine of pigmenten van buitenaf zoals;
• Tatoeages
• Permanente make up
• Geneesmiddelen pigmentatie
• IJzer

Bovendien heeft een pigmentlaser een zeer korte puls duur die aangepast is aan de grootte van de pigmentpartikels (melanosomen). De klassieke pigmentlaser is de Q-switched robijn laser (694 nm). Daarnaast worden ook de Q-switched alexandriet laser (755 nm) en de Q-switched Nd:YAG laser (1064 nm, eventueel ‘frequency-doubled’ 532 nm) voor dezelfde indicaties gebruikt.

Q-switch staat voor ‘quality-switch’ waar door middel van een speciale schakeling in het laserapparaat een ultrakorte puls duur (van nanoseconden) verkregen wordt met een zeer hoge energiewaarde. Een dergelijke korte puls duur is nodig om te voldoen aan het concept van de selectieve fotothermolyse. Daarin wordt gesteld dat indien de expositieduur van een chromofoor aan elektromagnetische energie met een geschikte golflengte korter is dan de thermische relaxatietijd van het chromofoor, de warmteontwikkeling naar het weefsel rondom het chromofoor vrijwel afwezig is.

Daarmee is de kans op ongewenste warmteschade door geleiding bij gebruik van deze lasers zeer gering. Door de korte duur van de puls treedt echter als het ware een explosie op van het chromofoor (fotomechanisch effect), die indien te intensief wel degelijk schade kan veroorzaken.

Is een picolaser beter dan een Q-switched lasers

Beschouw pico-lasers als een upgrade van Q-switched lasers. Ondanks hun werkzaamheid worden Q-switched lasers vaak beperkt door problemen zoals post-inflammatoire hyperpigmentatie, brandwonden en blaren, vooral bij personen met een donkere huidskleur en complexere gevallen.

Bij picolasers zorgt de kortere pulsduur voor een hoger fotomechanisch effect en een lager fotothermisch effect, waardoor het risico op laser gerelateerde complicaties wordt verminderd. Dit is vooral handig voor moeilijker te behandelen gevallen zoals pigmentvlekken en tatoeages.

Wat is het verschil tussen PicoSure, PicoPlus en PicoWay?

PicoSure, PicoPlus en PicoWay zijn verschillende merken picosecondelasers. Ze zijn allemaal effectief bij het behandelen van pigmentatie van de huid met minimale hersteltijd.

PicoPlus en PicoWay maken echter gebruik van een verbinding genaamd Nd:YAG om laserstralen te genereren, terwijl PicoSure gebruik maakt van Alexandrite-lasertechnologie.

Hoewel PicoSure, PicoPlus en PicoWay vaak gegroepeerd zijn en volgens hetzelfde principe werken, bevatten ze een paar verschillen:

1. Pulsduur: Hoe korter de pulsduur, hoe minder warmte of fotothermisch effect er is op de omliggende huid. Zoals gezegd worden picolasers gewaardeerd vanwege hun ultrakorte pulsduur. Momenteel lijkt de algemeen aanvaarde pulsduur 450 picoseconden te zijn. Nieuwe apparaten zoals PicoCare, PicoPlus en Discovery Pico hebben een pulsduur van 450 picoseconden.

2. Picosecondegolflengten: Hoe hoger de golflengte, hoe meer pigmenten kunnen worden behandeld. Dit is vooral gunstig als het gaat om het verwijderen van blauwe en groene pigmenten in tatoeages. PicoPlus en PicoCare hebben elk 4 picosecondegolflengten; Discovery Pico heeft er 3 en PicoSure heeft er 2.

3. Piekvermogen: Hoe hoger het piekvermogen, hoe meer laserenergie er is om hardnekkige pigmenten te verbrijzelen. Discovery Pico en PicoPlus hebben momenteel het hoogste piekvermogen van 1,8 GW. Wat dat betreft geloof ik niet dat je per se een machine met een zeer hoog piekvermogen nodig hebt. Het hangt echt af van de complexiteit van uw aandoening en natuurlijk van de vaardigheid van de specialist.

Welke is de beste picolaser?

De waarheid is dat er heel weinig bewijs is dat aantoont dat de ene picolaser beter is dan de andere, laat staan dat er sprake is van een gouden standaard. Ze kunnen enkele technische verschillen hebben, zoals hierboven beschreven, maar er zijn andere factoren die een grote rol spelen, zo niet deze mechanische details vervangen.

De vaardigheid van de specialist

U kunt de beste picosecondelaser ter wereld hebben, maar de diagnose van de laser specialist, de keuze van het behandelprotocol en de manier waarop u met de machine omgaat, zijn veel belangrijker.

De instellingen van de picolaser moeten worden aangepast aan de toestand van de cliënt, en een goede laser specialist zou dienovereenkomstig moeten kunnen aanpassen.

Zorg vóór en na de laserbehandeling maken ook deel uit van een succesvolle behandeling. Doe je onderzoek en zorg ervoor dat de laser specialist een goede staat van dienst heeft in het gebruik van picolasers op de huid.

Mijn persoonlijke voorkeur

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan Picoplus en gebruik ik deze in mijn praktijk. Er zijn een paar redenen waarom.
PicoPlus is de eerste picolaser die commercieel verkrijgbaar is. De Picoplus heeft twee standaard golflengtes, de 1064 en 532 maar heeft ook de optionele golflengte van 585 en 650.

Het wordt geleverd met Focus Lens Array (FLA). FLA is een speciale lens die op Picoplus-handstukken is bevestigd en die 20 keer meer doordringt in de diepere huidlagen zonder de bovenste huidlaag te verwijderen. Dit effect stimuleert de omliggende fibroblasten om elastine en collageen te produceren voor huidverjonging.

Al met al zou ik u aanraden om eerst een geloofwaardige laserspecialist te raadplegen om een goede diagnose van uw aandoening te stellen en vervolgens te beslissen over een geschikte laserbehandeling. Laat het me gerust weten als je vragen hebt. Wil je graag leren om tattoos en pmu te verwijderen of heb je interesse in een picoplus laser? De medewerkers van Huidspecialist Opleidingen staan je hierover graag te woord.