Het aantal behandelingen dat nodig is om een tatoeage met succes te verwijderen, kan enorm verschillen, onder andere vanwege de grootte, de locatie, de kleur en de dichtheid van de tatoeage-inkt en het gebruikte apparaat. Hoewel het bijna onmogelijk is om de verwijdering van een tatoeage te garanderen binnen een bepaald aantal behandelingen, kunnen laser specialisten de volgende variabelen beoordelen om het succes van tatoeageverwijdering te voorspellen:
Inktkleur: Groene, blauwe en zwarte inkten zijn doorgaans gemakkelijker te verwijderen, terwijl rode, oranje, gele en witte inkt steeds moeilijker te verwijderen zijn. 

Nieuwe apparaten, zoals de Picoplus laser, hebben de werkzaamheid en efficiëntie bij het behandelen van deze tatoeagekleuren verbeterd. Een recente studie toonde aan dat 3-5 behandelingssessies leidden tot ten minste 75% klaring van blauwe en groene pigmenten met het Picosecond laser, waarbij meer dan tweederde van de tatoeages de 100% tot het verwijderde naderde.

Leeftijd tatoeage:

Oudere tatoeages zijn gevoelig voor pigmentvervaging en kunnen gemakkelijker worden verwijderd in vergelijking met nieuwere tatoeages.

Tatoeagegrootte:

Een onbetwistbare variabele is dat grotere tatoeages meer behandelingen vereisen dan kleinere tatoeages. Een studie uit 2010, gepubliceerd door de Journal of the American Medical Association, merkte op dat tatoeages met een diameter van meer dan 30 cm het minst succesvol werden verwijderd na 10 behandelingen.

Roken:

De bovengenoemde studie bracht ook direct de negatieve effecten van roken op het verwijderen van tatoeages in verband. Proefpersonen die regelmatig rookten, hadden een 70% lager verwijderingspercentage na 10 sessies in vergelijking met hun niet-rokende tegenhangers. Dit lagere slagingspercentage houdt hoogstwaarschijnlijk verband met de directe effecten van roken op de wondgenezing.

Bekijk onze cursussen tattoo verwijderen

Huidskleur:

 tatoeage verwijderen is effectiever voor personen met een lichtere huid (met name Fitzpatrick type 1 of 2 huidtypes). Omdat een lichtere huid laserlicht niet significant absorbeert, is de meeste laserenergie gericht op het tatoeagepigment. Daarentegen hevelt een donkere huid een deel van het laserlicht van de tatoeage. Ook gebruiken de meeste laseroperators lagere energie-instellingen bij cliënten met een donkerder huidtype, omdat ze vatbaarder zijn voor ongewenste bijwerkingen.



Locatie:

 tatoeage verwijderen is moeilijker in gebieden met een beperkte vasculaire toevoer en langzamere genezing. Zo vereisen tatoeages op de voeten, onderbenen of handen meer behandelingen dan tatoeages in gebieden zoals de borst of rug.

Hoeveelheid inkt:

 De hoeveelheid gebruikte inkt is een andere parameter die van invloed is op het verwijderen van lasertatoeages. Professionele tatoeages hebben een grotere dichtheid/volume aan pigment dat dieper in de huid zit. Aan de andere kant zijn amateur tatoeages meestal ongelijkmatig, oppervlakkig en gedaan met aanzienlijk minder inkt.

Littekens of weefselbeschadiging:

 Sommige mensen, vooral mensen met een donker huidtype, lopen risico op het ontwikkelen van littekens of andere weefselbeschadiging tijdens het tatoeëren. Inktpigment dat zich onder littekenweefsel bevindt, is veel moeilijker te verwijderen en vereist meer behandelingen.

Gecoverde tatoeages:

 Gecoverde tatoeages (die vaak voorkomen wanneer een cliënt zijn oorspronkelijke tatoeage met een andere probeert te bedekken) zijn moeilijk te verwijderen en vereisen aanzienlijk meer behandelingen dan enkelvoudige tatoeages. De meeste tatoeage-inkt is doorschijnend, wat betekent dat het nodig is om donkere inkttinten te gebruiken om eerdere tatoeages te bedekken. Aangezien de nieuwe laag groter en donkerder is (en het aanbrengen van lagen het totale volume en de dichtheid van de inkt verhoogt), kan volledige verwijdering erg moeilijk zijn.

Zou je graag een opleiding willen volgen om tattoos te verwijderen, neem dan contact op met de Filler kliniek opleidingen. www.fillerkliniekopleidingen.nl