Bij het gebruik van fillers om de uitstraling van het gezicht te verbeteren, kan er soms behoefte zijn aan correctie of verwijdering op de lange termijn. In het verleden was het verwijderen van permanente fillers een moeilijke en riskante procedure, maar nieuwe technologieën en methodes hebben het gemakkelijker en veiliger gemaakt om deze fillers te verwijderen. Een methode die steeds vaker wordt gebruikt voor het verwijderen van fillers is het gebruik van warmtelaserbehandelingen om de filler af te breken en te helpen het lichaam op natuurlijke wijze te laten afvoeren. 

Bekijk onze cursus voor wimperlifting

Hoe permanente fillers worden verwijderd

In het verleden werden permanente fillers verwijderd met behulp van chirurgische ingrepen, waarbij het vaak nodig was om de huid te inciseren om toegang te krijgen tot de filler zelf. Dit bracht pijn, risico op infectie, littekenvorming en andere complicaties met zich mee. Tegenwoordig zijn er verschillende opties beschikbaar die het gemakkelijker maken om permanente fillers te verwijderen zonder chirurgie. 

Een van de veiligste en meest effectieve methoden is laserbehandeling. Warmtelaserbehandelingen breken de permanente filler af tot kleine deeltjes die het lichaam dan op natuurlijke wijze kan afvoeren. De laserenergie wordt geabsorbeerd door de filler en zet deze om in warmte, wat de filler doet afbreken en het risico van beschadiging van het omringende weefsel sterk vermindert. Na de behandeling zal het lichaam het afgebroken materiaal opnemen en afvoeren via het lymfestelsel. 

Laserbehandelingen zijn veilig en effectief

Lasertechnologie heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld, waardoor de behandeling van permanente fillers veiliger en gemakkelijker is geworden. Het gebruik van warmtelaserbehandelingen om fillers af te breken, is een methode die langzaam marktaandeel begint te winnen in de esthetische industrie. De warmtelaser is een veilige methode, omdat het gebruik van lokale verdoving ervoor zorgt dat de patiënt nauwelijks pijn ervaart tijdens de behandeling. Ook is er geen lange herstelperiode nodig, waar het lichaam moet genezen van eventuele incisies. 

Hoewel er natuurlijk een zekere mate van risico bestaat bij elke medische ingreep, zijn de risico’s van laserbehandelingen voor het verwijderen van fillers relatief laag. De grootste risico’s zijn het risico op verbranding van het omliggende weefsel of de huid, wat kan worden voorkomen door zorgvuldig de intensiteit van de laser te regelen en te zorgen voor een goede verdeling van de warmte. Doordat gebruik wordt gemaakt van kleine, fijne laserpulsen, is de kans op littekens of blijvende schade zeer klein.

Laserbehandelingen zijn veelzijdig

Warmte laserbehandelingen zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt om verschillende soorten permanente fillers te verwijderen. Dergelijke lasertechnologie kan effectief zijn bij het verwijderen van fillers zoals polymethylmethacrylaat (PMMA) of calcium hydroxylapatite (CaHA). Dankzij de veelzijdigheid van deze technologieën zijn laserbehandelingen ook effectief