Mag ik een microneedling behandeling uitvoeren over een moedervlek?
Om antwoord te geven op een veelgestelde vraag, of je over een moedervlek heen mag werken met een Dermapen, is het belangrijk om uit te leggen wat een moedervlek is. Moedervlekken zijn vlekken op de huid die aanwezig zijn vanaf de geboorte of kort daarna. Ze veranderen cosmetisch het uiterlijk van de huid. Sommige moedervlekken vervagen na verloop van tijd en andere blijven bij je. In zeldzame gevallen kunnen veranderingen in een moedervlek een teken zijn van huidkanker. Neem contact op met een zorgverlener als u veranderingen in uw huid opmerkt.
Bekijk onze online cursus microneedling
Wat zijn moedervlekken?
Een moedervlek is een plekje of plekje op uw huid dat er anders uitziet dan de huid eromheen. Moedervlekken komen heel vaak voor en zijn er in veel verschillende soorten en maten. De meeste moedervlekken zijn aanwezig bij de geboorte, waar ze hun naam aan te danken hebben. Sommige moedervlekken vervagen naarmate je ouder wordt terwijl andere je hele leven bij je blijven, tenzij je ervoor kiest ze te verwijderen.
Moedervlekken zijn meestal onschadelijk en pijnloos. Sommige moedervlekken kunnen het risico op het ontwikkelen van huidkanker vergroten , zoals bepaalde soorten moedervlekken (aangeboren naevi). Als u veranderingen in uw moedervlekken opmerkt, neem dan contact op met een zorgverlener.
Welke soorten moedervlekken zijn er?
Er zijn twee hoofdcategorieën moedervlekken: vasculaire moedervlekken en gepigmenteerde moedervlekken:
• Vasculaire moedervlekken : deze moedervlekken zijn gemaakt van bloedvaten die zich niet hebben gevormd zoals verwacht tijdens de ontwikkeling van de foetus. Dit type moedervlek wordt ook wel een rode moedervlek genoemd. De kleur van de moedervlek komt van de bloedvaten in uw huid. Deze kunnen bij de geboorte aanwezig zijn of zich kort na de geboorte ontwikkelen.
• Gepigmenteerde moedervlekken : Gepigmenteerde moedervlekken bestaan uit een cluster van melanocytcellen (de cellen die uw huidskleur geven). Deze moedervlekken hebben een kleur die afwijkt van de kleur van de rest van uw huid . Gepigmenteerde moedervlekken kunnen variëren van bruin of zwart tot blauwachtig.
Soorten gepigmenteerde moedervlekken
Soorten gepigmenteerde moedervlekken zijn onder meer:
• Dermale melanocytose is meestal blauwachtig en ziet eruit als blauwe plekken. Ze verschijnen vaak op de billen en/of onderrug, maar soms ook op je romp of armen.
• Gepigmenteerde naevi ( moedervlekken ) zijn verheven gezwellen op uw huid die dezelfde kleur hebben als uw natuurlijke huidskleur, of bruin of zwart zijn. Moedervlekken kunnen overal op uw huid voorkomen, alleen of in groepen.
• Congenitale naevi zijn moedervlekken die bij de geboorte aanwezig zijn. Ongeveer 1 op de 100 mensen wordt geboren met één of meerdere moedervlekken. Deze moedervlekken hebben een licht verhoogd risico om huidkanker te worden , afhankelijk van hun grootte. Grotere aangeboren naevi (meer dan 20 centimeter) hebben een groter risico om huidkanker te ontwikkelen dan kleinere aangeboren naevi. Alle aangeboren naevi moeten door een zorgverlener worden onderzocht, samen met eventuele wijzigingen in deze moedervlekken.
• Café-au-lait-vlekken zijn lichtbruine of lichtbruine vlekken die meestal ovaal van vorm zijn. Ze verschijnen bij de geboorte, maar kunnen zich in de eerste paar jaar van het leven van een kind ontwikkelen. Eén café-au-lait-plekje is geen reden tot bezorgdheid, maar meerdere plekken groter dan een kwart kunnen een teken zijn van een onderliggende aandoening die neurofibromatose wordt genoemd.
Heeft iedereen een moedervlek?
Moedervlekken komen heel vaak voor, maar niet iedereen heeft er een. Naar schatting 10% van alle baby’s die over de hele wereld worden geboren, heeft een specifieke moedervlek, een hemangioom genoemd.
Symptomen en oorzaken
Hoe zien moedervlekken eruit? Moedervlekken zien er bij elke persoon anders uit en variëren in grootte, vorm en kleur. Kenmerken van een moedervlek zijn onder meer:
• Een platte of verhoogde vlek op uw huid.
• Het merkteken heeft de grootte van een speldenknop tot de grootte van uw vuist.
• De kleur van het merkteken verschilt van de huid eromheen (roze, rood, paars, bruin, bruin of zwart).
• Gepigmenteerde moedervlekken kunnen groter worden naarmate u ouder wordt en van kleur veranderen, vooral na blootstelling aan de zon en in tijden van hormoonveranderingen . Ze kunnen jeuken en kunnen af en toe bloeden als ze gewond raken.
Wat veroorzaakt moedervlekken?
De exacte oorzaak van de ontwikkeling van moedervlekken is onbekend. In sommige gevallen ontstaan moedervlekken omdat:
• Bloedvaten vormen zich niet zoals verwacht tijdens de ontwikkeling van de foetus (vasculaire moedervlekken).
• Melanocytcellen (de cellen die uw huidskleur geven) groeien in clusters (gepigmenteerde moedervlekken).
• Een type moedervlek komt voor in uw biologische familiegeschiedenis ( genetische aanleg).
• Een onderliggende medische aandoening veroorzaakt de ontwikkeling van moedervlekken (naevus talgsyndroom, huidkanker of neurofibromatose).
Wat zijn de complicaties van moedervlekken?
Complicaties van gepigmenteerde moedervlekken kunnen psychologische gevolgen hebben wanneer de moedervlek zich op een prominente plek van uw lichaam bevindt, zoals op uw gezicht. Dit kan van invloed zijn op uw gevoel van eigenwaarde en hoe u over uw uiterlijk denkt.
Gepigmenteerde moedervlekken kunnen ook een verhoogd risico op huidkanker opleveren. Een zorgverlener moet eventuele veranderingen in de kleur, grootte of textuur van een moedervlek controleren. Raadpleeg onmiddellijk een zorgverlener als u pijn, bloeding, jeuk of zwelling van een moedervlek heeft.
Hoe worden moedervlekken gediagnosticeerd?
Een zorgverlener kan na een lichamelijk onderzoek een moedervlek diagnosticeren om de vlek op uw huid van dichterbij te bekijken. Als uw moedervlek diep in uw huid zit, kan een zorgverlener dit bevestigen met een beeldvormende test zoals een MRI (magnetic resonance imaging), echografie of CT (computertomografie) scan . Een huidbiopsie kan nodig zijn als u een moedervlek heeft die van grootte of vorm verandert en een teken kan zijn van huidkanker.
Beheer en behandeling
Hoe kom ik van een moedervlek af? Als het u niet bevalt hoe een moedervlek er op uw huid uitziet, kunt u met een zorgverlener praten over het verwijderen ervan. Probeer niet thuis een moedervlek te verwijderen. Een zorgverlener zal het verwijderen van bepaalde moedervlekken aanbevelen als u een hoger risico loopt op het ontwikkelen van huidkanker.
Een behandeling om een moedervlek te verwijderen kan het volgende omvatten:
• Cryotherapie
• Laserverwijdering
• Chirurgisch verwijderen
• Fibroblasting / plasma behandelingen
Een zorgverlener kan uw moedervlek beoordelen en u laten weten wat uw beste behandelingsopties zijn. Aanbieders behandelen moedervlekken uit de kindertijd meestal nadat een kind de leeftijd van 6 jaar heeft bereikt.
Zijn er bijwerkingen van de behandeling?
Als u een moedervlek operatief verwijdert, loopt u mogelijk risico op littekens . Chirurgen nemen extra voorzorgsmaatregelen tijdens procedures om het risico op littekens te verminderen. U loopt mogelijk ook risico op het ontwikkelen van een infectie na een verwijderingsprocedure. Om deze risico’s te vermijden, overlegt u met uw chirurg of zorgverlener over hoe u voor uw huid kunt zorgen terwijl deze na de behandeling geneest.
Kunnen moedervlekken worden voorkomen?
Er is geen manier om de ontwikkeling van moedervlekken te voorkomen. U kunt het risico verkleinen dat moedervlekken van kleur veranderen of zich ontwikkelen tot huidkanker door blootstelling aan zonlicht, door uw huid te beschermen tegen de ultraviolette stralen van de zon. Draag zonnebrandcrème en beschermende kleding als u buiten bent om uw risico te verminderen. U kunt blootstelling aan de zon ook overdag vermijden, wanneer de zon het helderst is, tussen 10.00 en 16.00 uur.
Wat kan ik verwachten als ik moedervlekken heb?
Moedervlekken zijn meestal ongevaarlijk en alleen cosmetisch. Soms complementeren ze je uiterlijk en worden ze schoonheidsvlekken genoemd. In de meeste gevallen hoeft u moedervlekken niet te behandelen.
Moedervlek microneedlen
Heb je per ongeluk een moedervlek met de Dermapen behandeld? Er is geen wetenschappelijk bewijs dat het per ongeluk open maken van de huid of verwijderen van een haar uit een moedervlek gevaarlijk (en volgens sommigen zelfs kankerverwekkend) zou zijn.
Het baart mensen vaak zorgen, omdat er door het openkrabben bloed en een wondje ontstaat. Hierdoor lijkt het alsof je moedervlek van vorm of grootte is veranderd. En als dat gebeurt zonder dat je hem hebt opengekrabd, kan dat wel wijzen op een melanoom. Ook voor dermatologen is zo’n moedervlek inclusief korstje soms lastiger te beoordelen. Maar in principe is er niks aan de hand en geneest de moedervlek vanzelf weer. Mocht je het toch niet vertrouwen, dan kun je altijd naar de huisarts.