Hoe ontstaat acné? De oorzaak van acné of acne vulgaris is een huidaandoening waarbij mee-eters, puistjes, rode bultjes, onderhuidse ontstekingen voorkomen. Acne komt meestal voor op delen van de huid waar zich veel talgklieren bevinden, zoals op het gezicht, rug, borst. Talgklieren maken talg oftewel huidsmeer aan om de huid soepel te houden en de barrièrefunctie in stand te houden. De bovenste lagen van je huid zijn de huidbarrière. Dus wat je aan het huidoppervlak ziet. Bij een gezond huidoppervlak voelt je huid zo glad en zacht aan als een babyhuidje. Als het huidoppervlak beschadigd is, ziet je huid er uitgedroogd en dof uit en voelt het droog en ruw aan. Een beschadigde huidbarrière maakt het moeilijk, zo niet onmogelijk, om rimpels, onzuiverheden en een droge of gevoelige huid te verhelpen.
Ongeveer 85% van de mensen, in de leeftijdsgroep van 12 tot 24 jaar heeft in mindere of meerdere mate last van acne. Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen. Wanneer de acne onjuist behandeld wordt, kunnen er littekens achterblijven.
Acne conglobata is een zwaardere vorm van acne, die vooral bij mannen voorkomt. Wanneer acne niet behandeld wordt, ontstaat bij een klein deel van de mensen acne conglobata. Hierbij kunnen in het gezicht, in de nek en op de rug ook grote mee-eters (dubbel– en reuzencomedonen), infiltraten, bobbels, abcessen en fistels ontstaan. Vaak zorgen deze voor littekens.
Hoe ontstaat het?
Acne vulgaris is een aandoening van de talgklieren. Talgklieren komen overal op het lichaam voor, behalve op de handpalmen en de voetzolen. Dankzij talgklieren blijven je huid en haren voorzien van vocht.
Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van acne. Waaronder een verhoogde talgproductie, dit ontstaat in de puberteit onder invloed van hormonen. De talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug worden groter en produceren meer en dikkere talg. Een andere factor is dat de afvoerkanaaltjes van de talgklierfollikels, die talg van de talgklier naar de huid afvoeren, verstopt kunnen raken. Dit komt doordat huidschilfers niet/niet goed afschilferen en samenklonteren. De talg kan niet meer naar buiten en gaat zich ophopen, zo ontstaan mee-eters (witte comedo).
Daarnaast bevatten de talgklieren bacteriën, waaronder de bacterie: Propionibacterium acnes (p.acnes). Deze bacterie zorgt ervoor dat de wand van het afvoerkanaal beschadigd raakt, waardoor het afvoerkanaaltje uiteindelijk knapt. De talg komt in de omliggende huid terecht en veroorzaakt zo een ontsteking, met roodheid en puistjes als gevolg
Dit zijn de belangrijkste oorzaken op een rij:
Hormonen
Voornamelijk tijdens de pubertijd zijn hormonen de oorzaak van acné. Het lichaam maakt dan androgeen aan die de talgproductie beïnvloeden.
Overtollige talgproductie
Te veel talg kan ervoor zorgen dat de poriën sneller verstopt raken. Daarnaast is er vaak een snelle verhoorning van de huid zodat talg meer ophoopt in de huid waardoor acné zich sneller vormt.
Bacteriën
De bacterie Propionibacterium acnés is een bacterie die voorkomt in de talgklier. Deze bacterie reageert sterk op een teveel aan talg. De bacterie vermenigvuldigt zich ontzettend snel en zet talg om in vrije vetzuren. Dit zorgt uiteindelijk voor een ontsteking in de talgklier.
Ontstekingen
Bij ontstekingen produceert het lichaam extra witte bloedcellen om ongewenste bacteriën te bestrijden. Deze bloedcellen kunnen zorgen voor zwelling en roodheid bij de puistjes
Genen
Uit onderzoek is gebleken dat de oorzaak van acné ook voor een deel in de genen kan liggen. Hebben je ouders last van acné gehad? Dan is de kans groot dat jij ook dezelfde soort acné hebt.
Voeding
Hoewel hier nog weinig harde bewijzen voor zijn wordt steeds duidelijker dat voeding wel degelijk een invloed kan hebben op acné. Uit studies blijkt dat vooral het eten en drinken van melkproducten en producten met een hoog suikergehalte invloed kunnen hebben op het ontstaan van acné. Gezonde voeding kan dus ook helpen bij acné bestrijden.
Actieve acne behandelen:
Wil je leren hoe je het beste actieve acne kunt behandelen. Volg dan de cursus microdermabrasie cursus fruitzuurpeeling (binnenkort starten wij met gespecialiseerde trainingen op basis van wetenschap en beauty fruitzuurpeelingen) of een cursus laserbehandeling.
Wij beschikken over verschillende lasers bijvoorbeeld de fractional CO2 laser of de fractionele RF microneedling om acné (en acnélittekens) te behandelen. Wil je graag meer informatie, stuur de filler kliniek een mailtje info@huidspecialistopleidingen.nl