De ontharingslaser werkt door licht met een zuivere golflengte en veel kracht te richten op het pigment in de haarwortel en de haarschacht, hierdoor wordt de haarwortel sterk verhit en definitief opgeruimd door het lichaam. Om de opperhuid niet te beschadigen door de hoge energie heeft de ontharingslaser een gekoelde tip . Deze beperkt in hoge mate de pijnprikkel die door de opwarming wordt veroorzaakt, zodat de behandeling over het algemeen zeer goed wordt verdragen. De laser werkt in op het pigment in de haren en is dus het meest effectief als de haren in de actieve (anagene) groeifase zitten. Omdat niet alle haren tegelijk in deze fase zitten zijn er meerdere behandelingen nodig. Men gaat uit van gemiddeld 4-6 behandelingen, dit is mede afhankelijk van de te behandelen locatie.
Het is mogelijk grote gebieden zoals oksels, bikinilijnen, maar ook hele armen, benen of zelfs de gehele rug te behandelen. Door de hoge effectiviteit van de ontharingslaser is eindeloos behandelen niet nodig.
Is het mogelijk álle haren te verwijderen?
Haren groeien in verschillende fasen. Na een lange groeifase gaat de haarfollikel, waar het haartje in groeit, in rust. Pas na weken tot maanden groeit er weer een nieuwe haar uit. De laser werkt alleen op de haren die in de groeifase zijn, wat betekent dat per behandelsessie slechts een deel van de haren effectief behandeld wordt. Voor een optimaal resultaat zijn dus meerdere behandelingen nodig.
Bij elke behandelsessie wordt steeds de helft van de beharing van de behaarde huid verwijderd. Na één sessie is dus over het algemeen ongeveer 50% verdwenen, na de tweede behandeling ongeveer 75% en na de derde sessie ruim 80%. Deze percentages kunnen overigens voor elk huid- en haartype verschillen.
Kunnen er weer haren terugkomen?
Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid. Om het resultaat van de laser te behouden is elke één à twee jaar een behandelsessie aan te raden, waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt.
Hoe werkt het?
Diodelasers zijn bekend als de beste voor ontharing en samen met het gepatenteerde koelsysteem biedt onze laser permanente verwijdering van ongewenst haar in een supersnelle pijnvrije behandeling. In tegenstelling tot oudere technologielasers en IPL levert onze diodelaser maximale energie om het haar te vernietigen en niet alleen te beschadigen. het diodelaser-systeem van de Filler Kliniek heeft een gepatenteerd 4 tec koelsysteem om uw huid koel (-10 graden) en comfortabel te houden, wat resulteert in een pijnvrije behandeling en een hoge energie in het haarzakje.
Laser versus IPL
Er zijn veel verschillen tussen lasers en IPL’s. Het grootste verschil is de golflengte van licht. Bij de behandeling van een haarzakje moeten we ervoor zorgen dat het licht op de juiste diepte terecht komt om de haarwortel te bereiken. Het diodelaser-systeem zorgt voor een succesvolle ontharing en beschadigt de wortel door ze selectief te verhitten terwijl de omliggende weefsels ongedeerd blijft. IPL-machines (Intense Pulse Light) gebruiken een breed spectrum aan licht en sturen meerdere niet-geconcentreerde golflengten uit om de haarzakjes te vernietigen. Dit betekent dat niet al het licht op de juiste diepte doordringt om het haar te richten. Het opent het lichaam om onnodige golflengten van energie te ontvangen en beschadigt meerdere structuren onder de dermis (zoals hieronder getoond). IPL-machines hebben niet de mogelijkheid om “selectieve fotothermolyse” te gebruiken, dit is de snelle verhitting van een geselecteerde structuur en niet van de omliggende gebieden.
Maximale veelzijdigheid
Ons diodelaser-systeem heeft een keuze uit 3 golflengten om de behandeling voor alle huidtypes aan te passen. We kunnen alle delen van het lichaam behandelen, alle huidtypes en alle haartypen. Laserontharing is geschikt voor zowel mannen als vrouwen.
Minimale kosten
Bij andere lasers dient u mogelijk meer dan 12 sessies te geven voor het maximale resultaat. Het Diodesysteem behaalt maximale resultaten in slechts 4 tot 6 ontharingsbehandelingen voor de meeste mensen die u tijd en geld besparen. Voor een gewenst resultaat met een IPL is dit vaak meer dan vijftien behandelingen, zonder dat het dus een permanent resultaat heeft. Dit komt omdat een IPL (lichtflits) binnen een bepaalde tijd een minder groot huidoppervlak kan behandelen dan een diode laser. Een diode laser kan binnen een korte tijd een groot oppervlak pakken, waardoor het minder tijd kost om een deel van het lichaam te ontharen.
Bij IPL laser ontharing is het resultaat tijdelijk: De klant is wel even van de haargroei af, maar na een tijdje komen ze terug, wat erg vervelend is. De haarzakjes worden namelijk niet vernietigd, maar tijdelijk verlamd.
Zijn er bijwerkingen?
Na de behandeling is de behandelde huid iets rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Sommige medicijnen kunnen een lichtovergevoeligheid geven en een combinatie van een laserbehandeling met deze medicijnen kan blaren en littekens geven. Meld daarom uw medicijngebruik altijd aan de schoonheidsspecialiste.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
De eerste stap is het scheren van het zichtbare haar.Daarna wordt een koude gel op de te behandelende plek aangebracht. Vervolgens wordt het handstuk op de huid geplaatst en beginnen de laserpulsen. Wanneer de gel verwijderd wordt, komt een deel van het haar mee. Het resterende deel van het haar valt uit binnen ongeveer twee weken na de behandeling. Elke laserpuls voelt aan als een licht prikje of kneepje, vergelijkbaar met de aanraking van een elastiekje dat tegen de huid schiet.
Zijn er leefregels?
Vanaf 6 weken voor de behandeling mogen de haren alleen geknipt of geschoren worden. Andere ontharingsmethoden zoals harsen, epileren of crèmes zijn niet toegestaan. Op de dag van de behandeling dient de cliënt zich van tevoren te scheren. Vanaf vier weken vóór en na de behandeling mag u de huid niet meer blootstellen aan UV- straling (zonnebank of zon). Tussen de behandelingen door dient de cliënt indien nodig een beschermende sunblock ontvangen.
Bijwerkingen
Over het algemeen zijn er nauwelijks bijwerkingen. Direct na de behandeling blijft een lichtrode uitslag op de huid zichtbaar, die na ongeveer twaalf tot vierentwintig uur verdwijnt. Op langere termijn zijn (tijdelijke) pigmentaties van de huid van het behandelde gebied mogelijk. Dit komt echter zelden voor.