Skip to content

Nieuwe wetgeving PMU

Nieuwe GGD richtlijnen voor het geven van pmu behandelingen 

Alle schoonheidsspecialisten, pmu specialisten die vergunningplichtig zijn voor het geven van een pmu behandeling, staan er nieuwe richtlijnen op de planning vanaf 1 januari 2022. Ook wanneer je een pmu opleiding of cursus wil volgen let op dat de pmu opleiding volgens de nieuwe richtlijnen wordt gegeven.

Deze Europese norm is wettelijk aangewezen vanaf 1 januari 2022. Wat zijn de pmu wijzigingen.

Wanneer je werkt met een tattoo apparaat, ook als je alleen maar pmu behandeling geeft, dien je de wet wijzigingen voor tatoeëren te volgen.

Waarom is het zo belangrijk om tijdens een pmu behandeling hygiënisch te werken?

Micro-organismen kunnen niet door een intacte huid heen. De huid biedt hierdoor bescherming tegen infecties. Tijdens een PMU behandeling veroorzaak je trauma aan de huid. Doordat de huid open is kan deze makkelijk geïnfecteerd raken. Door hygiënisch te werken verklein je het risico dat je klant een infectie krijgt. Een goede hygiëne voorkomt ook dat eventuele ziekteverwekkers in het bloed of op de huid van je klant worden overgedragen op jezelf of jouw materialen.

Inktpaspoort

Complicaties bij PMU, zoals allergieën, kunnen soms op zeer lange termijn optreden. Het is niet altijd voldoende bekend waardoor deze complicaties zich voordoen of bij welke pigmenten sprake is van een verhoogd risico. Bij onderzoek en behandeling kan het belangrijk zijn om te achterhalen welke soort inkt is gebruikt en van welke fabrikant en uit welke batch de gebruikte inkt afkomstig is. Het is daarom belangrijk, dat je naast het risico en nazorgformulier deze informatie aan de klant meegeeft.  Zo n formulier wordt een inktpaspoort genoemd. De Filler kliniek opleidingen en sommige andere PMU-studio’s hanteren deze werkwijze al, mede omdat het ook bruikbare informatie is wanneer de PMU later bijgewerkt wordt.

Gebruik voor de permanent make up pennen alleen steriel verpakte naaldmodules waarin naald en naaldkap zijn geïntegreerd. Ook moet er een membraan in de naaldmodule zitten dat volledig uitsluit dat pigment en lichaamsvloeistoffen het handstuk in kunnen lopen. Inmiddels heeft de Filler kliniek opleidingen en Lason groothandel ook microblading pennen met verstelbare en steriel verpakte microblade cartridges. Hierdoor ga je nooit te diep in de huid.

Formulieren

Wil je formulieren zoals toestemmingsformulieren ( inktpaspoort) risicoformulieren, en nazorg downloaden, kun je deze officiële documenten altijd terug vinden op GGD PMU richtlijnen

EHBO


Het RIVM en de GGD wil graag dat wanneer je de pmu behandelingen geeft, je ook een ehbo certificaat hebt. Nu is dit op dit moment nog geen verplichting maar zodra de tatoeëerders verplicht een opleiding zullen moeten volgen, wordt dit in de toekomst wel verplicht. Dit is de reden dat het bij de Filler kliniek opleidingen al mogelijk is om een ehbo cursus te volgen.

De Uitzonderingen en aanvullingen van de nieuwe richtlijnen kun je lezen op nen-en 17169

Kleurstoffen

PMU pigmenten

  • Mogen geen stoffen bevatten die aromatische aminen kunnen vormen. Deze lijst van ingrediënten kun je terug vinden via wetten.overheid
  • Mogen geen stoffen bevatten zoals Polycyclische aromatische koolwaterstoffen
    (PAK). Pak kleuren zijn  ingedeeld als kankerverwekkende,  die kanker kunnen veroorzaken of de kans op kanker kunnen vergroten. Mutagene stoffen kunnen het erfelijk materiaal beschadigen en in combinatie met andere stoffen kanker veroorzaken.
  • Bepaalde pigmenten, kleurstoffen moeten zich aan concentratiegrenzen houden. Dit om huidirritatie te voorkomen.
  • Mogen geen conserveringsmiddelen bevatten
  • moeten steriel zijn

Het is verboden om pmu pigmenten en  tatoeagekleurstoffen te verhandelen die niet voldoen aan de nieuwe richtlijnen. 

Kleurstoffen bron

In afwijking van tatoeagekleurstoffen die niet voldoen aan deze nieuwe richtlijnen, mogen tot zeven maanden na inwerkingtreding van dit besluit worden verhandeld. Ben dus voorzichtig dat je goedgekeurde inkten en pigmenten koopt, voordat je deze niet meer mag gebruiken.

Heb je nog vragen over de GGD richtlijnen of wil je graag een pmu opleidingen volgen, dan staan de medewerkers van de Filler kliniek opleidingen je graag te woord.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.