De geschiedenis van laserontharing
Laserontharing is een relatief moderne behandeling, maar de geschiedenis zal je misschien verbazen. Tegenwoordig is laserontharing meestal pijnloos, superefficiënt en grotendeels permanent, maar toen laserontharing werd geïntroduceerd, was het precies het tegenovergestelde. De eerste laser die werd gemaakt om haarzakjes te vernietigen, werd uitgevonden door Theodore H Maiman in 1960. Deze laser werd geproduceerd met een kleine robijnrode edelsteen. De robijnlaser van Maiman was vervelend, loom en ongelooflijk pijnlijk, wat vaak resulteerde in ernstige brandwonden. Hoewel het succesvol was in het minimaliseren van de haargroei, was het geen permanent middel om haar te verwijderen.
10 jaar later werd de alexandrietlaser ontwikkeld. Hoewel het uitzonderlijk minder pijnlijk was dan zijn robijnrode voorganger, miste het de warmte die nodig was om de haarzakjes echt te vernietigen, wat leidde tot minimale resultaten en die soms pas na jaren van behandelingen werden bereikt.
Het was pas in het begin van de jaren tachtig dat laserontharing in wezen permanent werd. In 1983 ontwikkelden wetenschappers eindelijk een laser die effectief is in het nauwkeurig richten op een enkele haarzakje zonder pijn aan de huid toe te brengen.
De huidige klinieken voor laserontharing bieden bijna volledig pijnvrije, permanente laserontharingsbehandelingen. Er zijn zelfs laserontharingsproducten die door de FDA zijn goedgekeurd voor thuisgebruik (hoewel we zouden aanraden om een laserontharingstechnicus te bezoeken in plaats van het zelf te proberen).
Hoe werkt een ontharingslaser
De naam LASER is een afkorting voor L ight A mplification by the S timulated E mission of R adiation. Het is een apparaat dat een lichtstraal uitzendt via een proces dat optische versterking wordt genoemd. Het onderscheidt zich van andere lichtbronnen door licht ruimtelijk en temporeel coherent uit te stralen. Ruimtelijke samenhang houdt de straal binnen een smal en strak pad over lange afstanden. Hierdoor kan de opgewekte energie worden gebruikt, in toepassingen zoals lasersnijden en laser richten. Het hebben van temporele coherentie betekent dat het licht kan uitzenden binnen een smal spectrum om een lichtstraal van een specifieke kleur te genereren.
Hoe komt het dat laserontharen minder pijnlijk is?
Hoe minder haartjes ‘geflitst’ moeten worden, hoe minder pijn. Ook hangt het veel af van het type laser dat gebruikt wordt. “Wanneer de haarfolikel door de laser verhit wordt, kan dat pijnlijk zijn. Om die pijn te neutraliseren moet de huid gekoeld worden. Dat kan via in de behandelkop ingebouwde koeling of via externe koeling. Een laser met externe koeling, kan de huid sneller koelen waardoor de behandeling minder pijnlijk aanvoelt.
LASERONTHARING IS PERMANENT
Wie ervoor kiest om zich met een laser te laten ontharen, moet weten dat permanent, niet altijd permanent is. Het is belangrijk dat de mensen goed geïnformeerd zijn en de resultaten matchen met de verwachtingen. Wanneer de laser erin slaagt het haartje in de anagene fase, de groeifase waarbij het haartje nog in de huid zit, weet te bereiken, en de juiste cellen kapot maakt, is het haartje permanent verwijderd. Maar dan moet alles, van groeifase, het pigment van het haar, de pulstijd en energie van laser meezitten. Maar als je wel 10.000 haren per zone behandelt, is het niet verwonderlijk dat je niet altijd die perfecte condities bereikt. Dit is ook de reden dat er nadien haartjes terugkomen, maar dat betekent niet dat het ontharen geen succes was. De haar follikels die wél in je juiste omstandigheden geraakt zijn, komen effectief niet meer terug. Als 80 % van de haren na vier sessies verwijderd zijn, mag je van een succes spreken.
DONSHAARTJES KUNNEN NIET VERWIJDERD WORDEN
Een van de grootste uitdagingen voor de laser is het verwijderen van donshaartjes op het gezicht van jonge tieners. Ik denk bijvoorbeeld aan bakkebaarden en een behaarde bovenlip. Voor hen kan laser shaving een mogelijk zijn. Na een behandeling vallen alle haartjes uit, maar dit komt eerder door de shock en het resultaat is niet permanent. Toch kan het tijdelijk voor mooie resultaten zorgen en is het minder gedoe dan scheren of waxen. Als er tijdens de sessie toch een aantal haarfollikels kapot gemaakt worden, is dat alleen maar mooi meegenomen.
HOE JONGER JE LAAT LASEREN, HOE SNELLER JE HAARVRIJ BENT
Vroeg begonnen is half gewonnen, maar dat gaat voor laserbehandeling niet op. Tieners en twintigers (en zelfs dertigers) zijn nog onderhevig aan groeihormonen waardoor er meerdere sessies nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Gelukkig zijn de huidige diode ice lasers van hoge kwaliteit.
DONKERE HUIDTYPES KUNNEN NIET BEHANDELD WORDEN
Heb je een bleke huid en donkere haartjes? Dan ben je de perfecte kandidaat om gelaserd te worden. Maar goed nieuws voor de donkerdere huidtypes ook deze kunnen goed behandeld worden met de nieuwe diode ice lasers. De Filler kliniek opleidingen geeft les met de diode ice laser voor alle huidtypen. We kunnen beter met golflengte, pulstijden, energie en lenzen spelen. Hierdoor kunnen we de meer gepigmenteerde huid laseren zonder dat die te veel energie opneemt en er brandwonden of pigmentatieverschil kunnen ontstaan. Wil je meer weten over laserontharing of zou je graag een cursus permanent ontharen willen volgen? Kijk dan eens op de website van de Filler Kliniek opleidingen