Skip to content

schimmelnagel weg laseren

Steeds meer mensen hebben last van nagelschimmel

Nagelschimmel werd vroeger beschouwd als een typische zwembadziekte en werd vooral geassocieerd met het missen van badschoenen bij het lopen op de tegels van de douche, de kleedkamer of de rand van het zwembad. Tegenwoordig weten we dat hoewel atleten tot de risicogroepen behoren, een infectie met nagelschimmel voor niemand kan worden uitgesloten en totaal verschillende oorzaken kan hebben. Ongeveer elke 8e persoon draagt schimmelsporen en wordt aangetast door nagelschimmel, vaak zonder het zelfs maar te merken.

In Nederland lijdt naar schatting 2 tot 13% van de bevolking aan schimmelnagel(s). Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt. Bij kinderen komt het nog vrij zelden voor, maar van de mensen tussen 40 en 60 jaar lijdt 15-20% aan een schimmelinfectie van de nagel(s).

Vormen van schimmelnagels

Nagelschimmel kan op zowel vingernagels als teennagels uitbreken en een probleem worden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een besmetting met draadschimmels of gistschimmelsporen en de vorming van nagelschimmel door schimmels. Hoewel een schimmelziekte in de vroege stadia nog relatief eenvoudig kan worden behandeld met een fungicide uit de apotheek, vereist een ernstige besmetting specialistische behandeling en uitgebreide therapie om de symptomen, en oorzaken weg te nemen.

Het verschil tussen een kalknagel en schimmelnagel

Het grootste verschil tussen een kalk- en schimmelnagel zit ‘m al in de benaming: een schimmelnagel wordt namelijk altijd veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een kalknagel kan daarentegen ook andere oorzaken hebben; oorzaken die niets met schimmels te maken hebben. Daarnaast is een kalknagel in tegenstelling tot een schimmelnagel niet besmettelijk. Eén ding hebben ze wel gemeen: ze zien er hetzelfde uit.

Hoe ziet een kalknagel eruit?

Hoe ziet een kalknagel eruit? Hetzelfde als een schimmelnagel: verdikt, brokkelig en vaak met een gelige of bruine verkleuring. Het weefsel onder de nagel is aangetast, wat ervoor zorgt dat de nagel onvoldoende voedingsstoffen krijgt om gezond te groeien: wat op zijn beurt de verkleuring veroorzaakt. De ophoping van dood weefsel onder de nagel zorgt voor de verdikking. In sommige gevallen kun je ook lijntjes of ribbels in de nagel zien. Cosmetisch gezien geen pretje: maar gelukkig wel gewoon te behandelen!

Hoe ontstaat een schimmelnagel?

Een schimmelnagel wordt daarentegen veroorzaakt door een schimmelinfectie die onder het nagelbed terecht is gekomen. Een schimmelnagel kan zowel bij de tenen als bij de vingers voorkomen. De schimmelinfectie begint vaak aan de zijkant van de nagel aan de grote teen, en verspreidt zich, indien onbehandeld, langzaam ook naar de andere tenen of zelfs de vingers. Wanneer de infectie zich spreidt kan dit voor flinke pijn zorgen: het behandelen van een schimmelnagel wordt dan ook aangeraden.

nagelschimmel kan zonder voorbehoud worden omschreven als een wijdverbreide infectie ziekte. De infectie, meestal veroorzaakt door dermatofyten, kan voorkomen op de vinger- en teennagels en wordt begunstigd door hitte. Maar ook draad-, gist- en schimmels kunnen nagel schimmel veroorzaken en zijn de bekendste verwekkers van deze ziekte. Er zijn verschillende behandelingsopties die kunnen worden gebruikt om de infectie consequent en permanent te bestrijden. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld en hoe eerder de behandeling wordt gestart, hoe groter de kans op herstel en hoe korter de genezingstijd.

Nagelschimmel geneest zelden vanzelf

Schimmelnagel behandelen

Ook wanneer het om een schimmelnagel gaat is er geen reden voor paniek: maar uiteindelijke behandeling om verspreiding van de schimmelinfectie te voorkomen is van belang. Hoewel er na verloop van tijd een nieuwe nagel zal groeien, zal ook deze nagel getroffen zijn door de schimmelinfectie. De enige manier om eindelijk afscheid te nemen van een schimmelinfectie is met daadwerkelijke behandeling ervan

Het laseren van een schimmelnagel

De laser werkt met een soort pennetje waarmee we nauwkeurig de nagels kunnen behandelen. Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal het midden van de schimmelkolonie op het nagelbed. De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte. De celstructuur van de schimmels raakt bij een temperatuur van 45 graden permanent beschadigd waardoor de schimmel afsterft en uitbreiding van de infectie wordt effectief stopgezet. Het principe van de laserbehandeling is gebaseerd op het uitschakelen van de schimmel door selectieve thermische overbelasting.

De lasertherapie is veilig en doeltreffend. 

De behandeling mag om de 4 tot 6 weken uitgevoerd worden. Er is een behandeling van minimaal 2 tot 4 keer aanbevolen voor doeltreffend resultaat.

Alle nagels en nagelranden worden behandeld en de meest aangedane nagels extra intensief. Na de behandeling wordt de rand onder de nagel, de randen eromheen en het nagelbed zorgvuldig ingesmeerd met een anti schimmel gel genaamd: Terbinafine. 

Terabinafine wordt verkocht onder de merknaam Lamisil. Het is een antimycoticum, een middel dat schimmels doodt. Het kan zowel per tablet worden ingenomen als in de vorm van zalven of crèmes op de huid worden toegepast.

Informatie cursus schimmelnagel laseren

Wil je meer informatie over een schimmelnagelbehandeling, of graag de behandeling in je eigen salon of praktijk gaan geven, en zou je graag een opleiding schimmelnagel laseren willen volgen? Neem dan contact op met huidspecialist opleidingen. Wij staan je graag te woord over de cursus schimmelnagel laseren.

 

 

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.