Skip to content

Waarom is het zo belangrijk om je huid te beschermen tegen verbranding

Wanneer een persoon wordt blootgesteld aan UV-stralen van de zon of zonnebank zonder de juiste bescherming, kan dit leiden tot verbranding van de huid. Omdat de huid niet in staat is zichzelf te beschermen tegen UV-straling, zorgen de opgebouwde schade en ontsteking voor een reeks veranderingen in de huid.

Hoe ziet de huid eruit bij zon verbranding

Eerst ziet de huid er rood en gezwollen uit. Dit is het gevolg van een ontstekingsreactie veroorzaakt door beschadiging van de huidcellen en de bloedvaten. De huid die door de zon is verbrand, kan ook strak en droog worden. Dit komt doordat de zon de natuurlijke barrière van de huid vernietigt die vocht vasthoudt en beschermt tegen uitdroging. Het kan ook leiden tot het afpellen van dode huidcellen, waardoor de huid er schilferig uitziet en kan jeuken.

Pigmentatie en vervellen

Na verloop van tijd kan de huid ook donkerder worden en pigmentatie vertonen. Dit komt door de vorming van melanine, een stof die door de huid wordt geproduceerd om deze te beschermen tegen verdere blootstelling aan UV-straling. Dit kan resulteren in een bruine kleur of bruine plekken op de huid die bekend staan als ‘zonnenbrand’.

Na enkele dagen kan de huid beginnen te vervellen. Dit is een natuurlijk proces waarbij de beschadigde huidcellen worden afgestoten en nieuwe, gezonde cellen hun plaats innemen. Dit kan echter leiden tot jeuk en ongemakkelijke uitdroging van de huid.

In ernstige gevallen van zonnebrand kan er ook blaarvorming optreden. Dit gebeurt wanneer de huidcellen die de beschermende barrière vormen, worden vernietigd, waardoor vochtverlies en ontsteking ontstaan. Bepaalde delen van de huid kunnen worden aangetast, zoals de lippen, neus en oren, die extra gevoelig zijn voor verbranding door de zon.

Huidschade door de zon

Zonnebrand kan ook worden veroorzaakt door andere vormen van UV-straling, zoals uit zonnebanken en lasers. Dit kan leiden tot meer ernstige en diepgaande schade aan de huid, inclusief de vorming van kwaadaardige tumoren. Het is belangrijk om elke mogelijke blootstelling aan UV-straling te vermijden, vooral tussen 10.00 uur en 16.00 uur wanneer de zon het felst is. Het gebruik van beschermende kleding, zoals hoeden, lange mouwen en broeken, kan ook helpen beschermen tegen zonnebrand.

Als u toch wordt blootgesteld aan de zon en verbrand raakt, zijn er een aantal stappen die u kunt nemen om de symptomen te verlichten en verdere schade te voorkomen. Een van de eerste en meest belangrijke dingen die u kunt doen, is de aangetaste huid koelen met koud water. Dit zal de ontsteking verminderen en de pijn verlichten. Het is echter belangrijk om geen ijs direct op de huid te leggen, omdat dit de huid kan beschadigen.

Tijdens het koelen van de huid, kunt u ook een vochtinbrengende crème of lotion aanbrengen, bij voorkeur een die aloë vera bevat, om de huid gehydrateerd te houden en verdere uitdroging te voorkomen. Belangrijk om te onthouden: ga niet zonnen!

Na een ernstige zonverbranding

Als de huid ernstig verbrand is en blaren heeft gevormd, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Artsen kunnen zalfjes voorschrijven om de pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke vorm van zonnebrand schade aan de huid veroorzaakt en schadelijk kan zijn voor de gezondheid van uw huid op de lange termijn.

Om dit te voorkomen, is de beste manier om uw huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling, door een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor) van minstens 30 te dragen, deze moet om de 2 uur aangebracht worden op uw huid of vaker indien nodig. Dit zal helpen om schade en ontsteking van de huid te verminderen die kan leiden tot vroegtijdige veroudering en zelfs huidkanker.

Een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor) is speciaal ontworpen om de huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Een SPF geeft aan in welke mate de zonnebrandcrème bescherming biedt tegen UVB-straling, wat de belangrijkste oorzaak is van zonnebrand.

De beschermingsfactor

De beschermingsfactor geeft aan hoeveel keer langer u in de zon kunt blijven zonder je huid te verbranden dan wanneer u geen zonnebrandcrème gebruikt. Bijvoorbeeld, als je zonder zonnebrandcrème na 10 minuten verbrandt, kan een SPF 30 zonnebrandcrème bescherming bieden voor 300 minuten (10 x 30). Echter, dit is maar een richtlijn, want dit veronderstelt dat de zonnebrandcrème perfect en gelijkmatig is aangebracht en dat deze niet vervaagt of afgespoeld wordt door zweten of zwemmen.

In principe hoe hoger het nummer van een SPF-zonnebrandcrème, hoe hoger het beschermingsniveau. Een SPF 30 biedt bijvoorbeeld bescherming tegen 97% van de UVB-straling, terwijl een SPF 50 98% bescherming biedt. Het lijkt misschien niet veel, maar een verschil van 1%’s extra bescherming kan op lange termijn aanzienlijk zijn.

UVA & UVB straling

Naast UVB-straling, biedt een zonnebrandcrème met een SPF ook enige mate van bescherming tegen UVA-straling. UVA-straling is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige veroudering van de huid en kan leiden tot rimpels, ouderdomsvlekken en huidkanker. UVA-stralen dringen dieper in de huid dan UVB-stralen en worden door wolken en glas heen overgedragen, waardoor ze het hele jaar door een risico kunnen vormen en niet alleen in de zomer.

Het is ook belangrijk om te weten dat hoewel een SPF aangeeft hoeveel tegen UVB-straling beschermd, er geen SPF of UV-remedie de huid 100% beschermt. Het biedt slechts bescherming tegen schade- u kunt nog steeds zonnebrand oplopen met een hoge SPF zonnebrandcrème, afhankelijk van de duur en intensiteit van de blootstelling. Dit betekent dat het essentieel is dat u zowel een zonnebrandcrème gebruikt in combinatie met andere beschermingsmiddelen, zoals zonnebrillen, hoeden en beschermende kleding, zeker op de heetste uren van de dag.

Naast de beschermingsfactor (SPF) is het belangrijk om te weten wat UVA en UVB-straling eigenlijk zijn. Beide soorten stralingen worden geproduceerd door de zon.

UVB-straling

UVB-straling is wat zorgt voor bruining en verbranding van de huid. UVB-stralen hebben veel energie en richten zich op de bovenste laag van de huid. Dit kan leiden tot zonnebrand, rimpels, pigmentvlekken, evenals zonneallergieën op de langere termijn.

UVA-straling

UVA-straling daarentegen heeft minder energie, maar dringt dieper in de huid dan UVB-straling en wordt geassocieerd met vroegtijdige veroudering van de huid, zoals rimpels en pigmentvlekken, en kan zelfs leiden tot huidkanker. UVA-stralen zijn het gehele jaar door aanwezig, zelfs op bewolkte dagen, en ze dringen door glas heen. Dat betekent dat je in de auto zit, achter glazen ramen in huis zit of binnen bent, bescherming tegen UVA-stralen absoluut aanbevolen is.

Het is belangrijk om te onthouden dat UVA-stralen, in tegenstelling tot UVB-stralen, niet direct leiden tot verbranding en soms niet door de menselijke huid ‘gevoeld’ worden. Hierdoor kan de huid toch schade oplopen, zonder dat u het beseft.

Dit is waarom het kiezen van een zonnebrandcrème die zowel bescherming biedt tegen UVA als UVB-straling zo belangrijk is. Product verpakkingen hebben meestal een logo met de beschermingsniveau (SPF) aangegeven en of deze producten UVA-bescherming bieden.

Conclusie: Een zonnebrandcrème met een SPF (Sun Protection Factor) is essentieel om uw huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. SPF geeft aan welk niveau van bescherming het product biedt tegen UVB-straling en UVA-straling. De hoeveelheid bescherming hangt af van de duur en intensiteit van de blootstelling en hoe de zonnebrandcrème is aangebracht. Het is belangrijk om te onthouden dat beide soorten van UV-stralen schade aan de huid kunnen toebrengen- UVB-stralen produceren verbranding en UVA-stralen veroorzaken vroegtijdige veroudering van de huid en kunnen leiden tot huidkanker. Kies een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30+ dat ook bescherming biedt tegen UVA-straling en vermijd blootstelling aan de zon op de heetste uren van de dag en indien nodig – gebruik zonnehoeden, zonnebrillen en beschermende kleding.

Bij de Huidspecialist opleiding adviseren wij Alhydran spf 30 te gebruiken.

Extra beurskorting maart+

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand maart een gratis online cursus cadeau.