Een gracieus verouderd gezicht is iets moois, maar er zijn veranderingen die met de leeftijd optreden en die we willen vertragen. Leeftijd beïnvloedt elk hoekje en gaatje van het lichaam. Naast de wijsheid, ervaring en prestaties die gepaard gaan met ouder worden, zijn er veranderingen die optreden in ons uiterlijk. Veranderingen in onze gezichten lopen het meest voorop.
Hoe het gezicht ouder wordt.
Tientallen veranderingen vinden plaats naarmate de jaren oplopen, waarvan sommige voor de hand liggend en bekend zijn: Voorhoofden worden groter naarmate haarlijnen zich terugtrekken Oren worden vaak wat langer omdat het kraakbeen erin groeit Neusuiteinden kunnen gaan hangen omdat bindweefsel dat het neuskraakbeen ondersteunt, verzwakt. Er zijn ook structurele herschikkingen achter de schermen. Als we jong zijn, wordt het vet in het gezicht gelijkmatig verdeeld, met hier en daar wat zakken die het voorhoofd, de slapen, de wangen en de gebieden rond de ogen en mond opvullen.
Met de leeftijd verliest dat vet volume, klontert het omhoog en verschuift het naar beneden, zodat kenmerken die voorheen rond waren, kunnen zinken en een gladde en strakke huid loskomt en verzakt. Ondertussen worden andere delen van het gezicht dik, met name de onderste helft, dus we hebben de neiging om losjes rond de kin en kaken in de nek te worden. En natuurlijk zijn er de rimpels. Die diepe in het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen worden expressie- of animatielijnen genoemd. Ze zijn het resultaat van gezichtsspieren die voortdurend aan de huid trekken en uiteindelijk kreuken. Andere plooien kunnen dieper worden vanwege de manier waarop vet afneemt en beweegt. Fijnere rimpels zijn te wijten aan beschadiging door de zon, roken en natuurlijke degeneratie van elementen van de huid die de huid dik en soepel houden.
Wat kan ik doen aan mijn ouder wordende gezicht?
Zon bescherming.
Je gezicht beschermen tegen de zon is de beste manier om het jong te houden. Veel van de schade komt van het UVA-deel van het lichtspectrum, dus je moet zonnebrandcrème gebruiken die ertegen beschermt en UVB-licht, dat zonnebrand veroorzaakt.
Crèmes en lotions.
Vochtinbrengende middelen kalmeren de droge huid en kunnen rimpels tijdelijk minder opvallen. Vochtinbrengende crèmes voor het gezicht bevatten water om ze minder vettig te maken, en veel bevatten stoffen – bijvoorbeeld glycerine – die kunnen helpen water aan de huid te binden. Exfoliant crèmes kunnen het uiterlijk van een oudere huid verbeteren door dode huidcellen te verwijderen die niet zo gemakkelijk afsterven als toen we jong waren. Van verschillende receptcrèmes is aangetoond dat ze rimpels en zogenaamde levervlekken verminderen die worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Deze door de FDA goedgekeurde crèmes bevatten retinoïden, verbindingen die verband houden met vitamine A en die lijken te werken door de collageenproductie in de dermis te induceren en melanine, het pigment dat levervlekken veroorzaakt, te veranderen. Er zijn verschillende soorten retinoïden. Tazaroteen en tretinoïne worden gebruikt in de door de FDA goedgekeurde producten.
Botulinum-toxine-injecties.
Deze injecties worden gebruikt om de expressielijnen van het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen te behandelen. Ze werken door de spieren die expressielijnen vormen gedeeltelijk te immobiliseren, zodat de huid glad wordt, hoewel sommige diepe expressielijnen mogelijk niet verdwijnen. Botox is de bekende merknaam. Andere door de FDA goedgekeurde botulinum toxines zijn Myobloc en Dysport.
Laserbehandelingen.
Lasers kunnen worden gebruikt om bepaalde pigmenten in te brengen: bruin, als het doel is om sproeten en levervlekken te verwijderen, rood als het doelwit gebroken haarvaten is. Ze worden ook gebruikt voor het op grote schaal opnieuw aanbrengen van de gezichtshuid. De bovenste lagen worden verwijderd en daarmee rimpels door beschadiging door de zon en littekens door acne. De energie van sommige “niet-ablatieve” ( Een niet–ablatieve laserbehandeling zorgt ervoor dat je bovenste huidlaag intact blijft ) resurfacing-lasers gaat door de buitenste laag van de huid om op een dieper niveau, in de dermis, te werken om ontstekingen te stimuleren, wat leidt tot collageenvorming. De huid heeft tijd nodig om te herstellen na de meeste laserbehandelingen. Het kan enkele weken duren om te genezen, afhankelijk van het type en de omvang van de behandeling. De niet-ablatieve behandelingen genezen meestal iets sneller.