Terwijl tatoeages steeds populairder zijn geworden in de afgelopen jaren, zijn velen nog steeds verbaasd over hoe de tatoeage-inkt permanent in de huid blijft zitten. Het antwoord ligt in het immuunsysteem van het lichaam en de macrofagen. Laten we eens kijken naar hoe een tatoeage in de huid blijft zitten en hoe macrofagen hierbij betrokken zijn.

Bekijk onze cursus voor wimperlifting

Een tatoeage krijgen

Als je een tatoeage krijgt, wordt de inkt met een naald in de bovenste laag van de huid geplaatst – de opperhuid. Onder normale omstandigheden zouden de macrofagen de buitenlandse stoffen – in dit geval de tatoeage-inkt – snel vernietigen. Maar met een tatoeage is dat precies wat we niet willen.

Hoe blijft de tatoeage in de huid zitten?

De tatoeage-inkt wordt onder de opperhuid geïnjecteerd in de dermis, de tweede laag van de huid. De inkt bestaat uit kleine deeltjes die in de dermatologische laag blijven zitten en gezien worden als lichaamsvreemd materiaal door de macrofagen in de huid. De macrofagen zullen in ieder geval proberen de inkt op te ruimen. Ze smullen als het ware van de deeltjes en “eten” daarmee de inkt op. 

Maar waarom wordt dan toch niet de hele tatoeage weggehaald of afgebroken? De reden hiervoor zijn de inktpartikels; de partikeltjes die te groot zijn om volledig opgenomen of verplaatst te worden door het immuunsysteem.

Daardoor blijft de tatoeage-inkt permanent in de dermis zitten, tenzij de tatoeage wordt verwijderd met behulp van laser. Door middel van de laser impulsen, wordt de inkt opgewarmd en hierdoor gebroken zodat het immuunsysteem dit kan afvoeren. Het immuunsysteem zal hierna de inktdeeltjes afbreken en via de bloedbaan door het lichaam afvoeren.

Macrofagen en tatoeages: meer gedetailleerd

Om verder in te gaan op hoe macrofagen betrokken zijn bij het beheer van tatoeages, laten we eens kijken hoe het immuunsysteem en de huid werkt.

Het immuunsysteem is bedoeld om het lichaam te beschermen tegen infecties en vreemde stoffen. Een belangrijke component van het immuunsysteem zijn de leukocyten of witte bloedcellen. Ze circuleren door het hele lichaam en werken op vele manieren om het lichaam te beschermen.

Macrofagen zijn een type witte bloedcellen die aan dit proces bijdragen. Ze spelen een rol bij het verteren en opruimen van lichaamsvreemde stoffen in het lichaam, zoals bacteriën, virussen en andere deeltjes. Macrofagen zijn essentieel voor het immuunsysteem omdat ze overtollige of schadelijke stoffen opruimen en het systeem in evenwicht houden.

Na inspuiten van de tatoeage-inkt in de huid, zullen macrofagen de inktpartikels in de huid opsporen en erop reageren. Ze gaan er direct op af en omcirkelen de partikels. Dit doet het lichaam om het lichaamsvreemde materiaal te isoleren.

In eerste instantie zal het lichaam proberen om de tatoeage inkt te verwijderen, gezien ze onbekend zijn voor het systeem en als een bedreiging worden gezien. De macrofagen proberen de tatoeage-inktpartikels op te “eten”, maar omdat de inktdeeltjes (veel) te groot zijn en niet te verplaatsen door het immuunsysteem, blijven ze daar zitten. De pigmenten worden afgedekt en ingekapseld door fibroblasten en erythrocyten, de zogenaamde fibroblasten en erytrofagen die de inktdeeltjes inkapselen.

Macrofagen en tatoeages: De levensduur

Macrofagen hebben een beperkte levensduur. Als de macrofagen de inktpartikels niet volledig kunnen opruimen, circuleert de inktdeeltjes rond in de dermis voor onbepaalde tijd. De inktpartikels blijven in het huidweefsels zonder verder afgevoerd of verplaatst te worden. 

De levensduur van macrofagen kan echter worden verlengd wanneer ze reageren op herhaalde ontstekingen en een feitelijke “wondreactie” binnen het lichaam. Dit kan gebeuren wanneer onder andere de inkt in de huid wordt geïnjecteerd, terwijl het lichaam constant probeert de inktpartikels te verwijderen met behulp van de macrofagen.

Op deze manier worden de inktpartikels binnen de huid ingekapseld en ingesloten waardoor de tatoeage permanent wordt. Dit verklaart waarom een tatoeage op de huid, onder andere, niet vervaagt na verloop van tijd, maar juist permanent in de huid blijft zitten.

Macrofagen en tatoeages: wat gebeurt er met de tatoeage-inkt?

Hoewel de macrofagen de inktdeeltjes in de dermis niet volledig kunnen opruimen, betekent dat niet dat ze er niets mee doen. Gedurende de hele levensduur van de tatoeage-inkt binnen de huid, dragen de macrofagen bij aan de afbraak van de inktdeeltjes.

De reden hiervoor is dat blootstellingen aan UV-stralen elke interactie met de ingekapselde deeltjes verminderen, waardoor het immuunsysteem minder in staat is om de tatoeage-inkt af te breken.

Als gevolg hiervan blijven de inktpartikels relatief gezien grote formaten binnen in de dermis en worden ze ingekapseld met bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat de tatoeage permanent blijft zitten en niet verdwijnt door het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam.

Het laten zetten van tatoeages blijft een veel voorkomende keuze voor velen om zichzelf uit te drukken en uniekheid te geven. Terwijl deze uitdrukkingen van creativiteit blijven groeien, zullen macrofagen en hun rol bij het beheer van tatoeages binnen de huid altijd van cruciaal belang blijven. Op deze manier draagt het immuunsysteem bij aan het behoud en de unieke aanwezigheid van de tatoeage-inkt binnen de huid.