Laserontharing maakt gebruik van licht om het pigment in individuele haren aan te pakken. Het licht gaat langs de schacht van het haar naar de haarzakjes.

De warmte van het laserlicht vernietigt het haarzakje en er kan geen haar meer uit groeien.

Haar volgt een unieke groeicyclus die rust-, uitval- en groeiperioden omvat. Onlangs verwijderd haar dat zich in een rustfase bevindt, is niet zichtbaar voor de technicus of laser, dus het kan zijn dat een persoon moet wachten tot het weer aangroeit voordat het wordt verwijderd. Voor de meeste mensen vereist laserontharing meerdere behandelingen.

Is laserontharing permanent?

Ontharing uit een vernietigd haarzakje is permanent. Mensen die ontharing ondergaan, kunnen echter verwachten dat er wat haar in het beoogde gebied teruggroeit.

Na verloop van tijd is het mogelijk om het gebied opnieuw te behandelen om het aantal haren dat teruggroeit te verminderen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om al het haar te verwijderen.

Of het haar al dan niet teruggroeit, hangt af van tal van factoren, waaronder het type haar dat teruggroeit en de vaardigheid van de persoon die het haar verwijdert.

De meeste mensen vinden dat wanneer het haar teruggroeit, het lichter en minder opvallend is dan voorheen. Dit komt omdat de laser de haarfollikel kan beschadigen, zelfs als de laser deze niet vernietigt.

Als een haarzakje beschadigd maar niet vernietigd is, zal het haar uiteindelijk weer aangroeien. Het kan moeilijk zijn om elk haarzakje te vernietigen, dus de meeste mensen zullen wat haargroei zien.

Wanneer het haar weer groeit, is het mogelijk om het opnieuw te behandelen, dus mensen die al het haar willen verwijderen, hebben mogelijk meerdere behandelingen nodig.

In sommige gevallen kan het haar te licht, te kort of resistent zijn tegen behandeling. In deze gevallen kan een persoon ervoor kiezen om andere ontharingsmethoden te gebruiken.

Bekijk onze cursussen laser ontharing

Hoe lang duurt laserontharing?

Laserontharing is permanent wanneer het haarzakje is vernietigd. Wanneer het haarzakje alleen beschadigd is, zal het haar uiteindelijk weer aangroeien.

De hoeveelheid tijd die het haar nodig heeft om terug te groeien, hangt af van de unieke haargroeicyclus van de persoon. Sommige mensen hebben haar dat sneller groeit dan anderen. Haar dat zich in een rustfase bevindt, groeit langzamer terug dan haar dat zich in een andere fase bevindt.

De meeste mensen kunnen binnen een paar maanden wat haargroei verwachten. Zodra dit gebeurt, kunnen ze kiezen voor meer verwijderingsbehandelingen.

Maakt huids- of haarkleur een verschil?

Ontharen werkt het beste bij mensen met een lichte huidskleur die donker haar hebben. Dit komt omdat het pigmentcontrast het voor de laser gemakkelijker maakt om zich op het haar te richten, in de follikel te reizen en de follikel te vernietigen.

Mensen met een donkere huid of licht haar hebben mogelijk meer behandelingen nodig dan anderen en kunnen merken dat er meer haar teruggroeit.

Om permanent haar te verwijderen, moet de technicus weten hoe zij het haar moet behandelen en het juiste type laser moet kiezen. Uit onderzoek ontdekte dat lasers die langere golflengten produceren het beste werken op een donkere huid.

Bijwerkingen en risico’s

Tijdens de behandeling ervaren sommige mensen een branderig gevoel, een stekend gevoel of ongemak. Om deze reden hebben de nieuwe lasers een koelfunctie op de laser zodat het niet meer pijnlijk aanvoelt.

Kleine bijwerkingen komen vaak voor en kunnen zijn:

  • veranderingen in de kleur van de huid, vooral bij mensen met een donkere huid, die meestal tijdelijk zijn
  • roodheid van de huid
  • blaarvorming of korstvorming van de huid
  • Soms kan irritatie in verband met ontharing littekens veroorzaken. Een beschadigde huid kan ook geïnfecteerd raken. Hoewel zeldzaam, kunnen huidinfecties zich verspreiden en levensbedreigend worden.

Het verstrekken van een gedetailleerde medische geschiedenis en het bespreken van risico’s en voordelen kan de laserspecialist helpen bij het bepalen van de juiste behandeling, waardoor het risico op ernstige bijwerkingen wordt verminderd.

Na het ontharen moet een persoon blootstelling aan de zon vermijden. De zon kan de huid irriteren, waardoor de kans op blaren en littekens toeneemt.

Vooruitzicht

Laserontharing kan de hoeveelheid lichaamshaar die een persoon heeft aanzienlijk verminderen. Bij de meeste mensen zal na verloop van tijd wat haar teruggroeien.

Zelfs als het haar teruggroeit, zal er minder haar zijn, waardoor het er gladder uitziet. Om een realistisch beeld te krijgen van wat u kunt verwachten van laserontharing, bespreekt u de behandeldoelen met een ontharingsspecialist.