Oplossen / verwijderen van fillers is mogelijk

Wanneer je graag een filler op wil lossen omdat het resultaat van bijvoorbeeld een lipfiller behandeling tegenvalt. Of dat er een probleem optreedt, zoals ophoping van vocht door de druk van de filler die op een lymfevat of een bloedvat drukt. Dit komt zelden voor, maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Je wil graag het beste resultaat voor de cliënt.

De huidige hyaluronzuur fillers zijn tijdelijk, waarbij je variërend van 6 maanden tot 2 a 3 jaar plezier hebt, Echter wanneer je niet tevreden bent duurt 6 maanden lang zeer lang. Een complicatie dient natuurlijk direct opgelost te worden.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur is een van de bouwstenen van het menselijk lichaam. Deze stof komt van nature in ons hele lichaam voor. Bijvoorbeeld in ons bindweefsel, zenuwweefsel, epitheelweefsel en de huid. Hyaluronzuur zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. Het lichaam maakt hyaluronzuur aan maar breekt hyaluronzuur ook automatisch weer af binnen één of twee dagen bij jonge mensen. Veroudering zorgt ervoor dat dit proces van de aanmaak en de snelle afbraak van hyaluronzuur vertraagt, daardoor is de huid minder gehydrateerd en neemt het volume in het gezicht af. Tijdens de opleiding bij de Filler Kliniek opleidingen leer je hoe fillers werken, de technieken en op een veilge manier fillers in te brengen met de mesogun.

Na het inbrengen van de fillers in de huid met de mesogun, vormen zich in de huid een soort suikerachtige kussentjes die vocht aantrekken en het vasthouden. Het hyaluronzuur in fillers is een nagebootste stof en bevat een chemische toevoeging waardoor de hyaluronzuur ketens aan elkaar worden verbonden, zodat de filler niet gelijk na injectie wordt afgebroken door het lichaam. Dit noemen ze een crosslink.

Gecrosslinkte fillers

Hyaluronzuur fillers komt dus van nature voor in de huid. Hyaluronzuur is een zeer hydrofiele stof en heeft de eigenschap om het water in de huid te binden. Een nadeel van hyaluronzuur is dat het na één à twee dagen afgebroken wordt. Deze afbraakperiode kan worden verlengd naar ongeveer zes tot twaalf maanden door het hyaluronzuur te crosslinken (vermengen met andere stoffen). Hoe meer crosslinks er gemaakt worden hoe moeilijker hyaluronzuur in de huid kan worden afgebroken. Er zijn twee typen hyaluronzuur op de markt: hyaluronzuur gemaakt met de grampositieve bacterie Streptococcus eque, bijvoorbeeld Restylane. Het tweede type hyaluronzuur als een grondstof uit hanenkammen (bv. Hylaform, Hylan B). De concentratie hyaluronzuur uit hanenkammen is 4x lager dan de concentratie hyaluronzuur uit het bacteriële fermentatieproces. Door de lage concentratie hyaluronzuur uit hanenkammen is deze filler afbreekbaar binnen zes maanden. Hyaluronzuur fillers gemaakt met de bacteriële hebben dus een veel hogere concentratie hyaluronzuur 20 mg/ml en zijn daardoor na crosslinken langer dan zes maanden zichtbaar.

Oplosmiddel fillers

Er bestaat een enzym dat de hyaluronzuur fillers kan oplossen. Deze enzym heet hyaluronidase. Hyaluronidase kan met de mesogun worden geïnjecteerd in de hyaluronzuur filler waardoor deze gedeeltelijk wordt opgelost en wordt afgevoerd oor het lichaam. Meestal zie je het effect direct of binnen een paar dagen. 

Hyaluronidase enzyme

Soms is herhalen van de mesogun hyaluronidase behandeling noodzakelijk, zeker wanneer je niet heel de filler op wil lossen maar gedeeltelijk. Sowieso is het belangrijk om niet teveel van het product te gebruiken maar om dit in twee keer te behandelen met de mesogun.

Het kan dan zijn dat er te weinig hyaluronidase is geïnjecteerd, maar beter om twee keer te behandelen, dan de eerste keer teveel op te lossen – tenzij gewenst is dat de filler in zijn geheel wordt verwijderd.

Allergische reacties met hyaluronidase

1% procent van de mensen zijn allergisch voor hyaluronidase. Test altijd vooraf onder bijvoorbeeld de onderarm of je cliënt allergisch is voor hyaluronidase. Na 15 minuten kun je zien of de huid roodheid en/of zwelling vertoont. Wordt de huid rood en gezwollen dan kun je de cliënt niet behandelen met hyaluronidase. Je kunt met hyaluronidase alleen de hyaluronzuur fillers oplossen en niet de permanente fillers. De permanente fillers worden niet meer gebruikt maar er zijn nog ontzettend veel mensen met permanente fillers in de huid. Ook Radiesse kun je niet oplossen omdat er naast het hyaluron, collageen is toegevoegd.

Hoe werkt hyaluronidase

Goede fillers

Zorg ervoor dat je ten alle tijde fillers gebruikt die zowel CE als FDA gekeurd zijn om problemen te voorkomen. Tijdens de opleiding bij de Filler Kliniek opleidingen wordt een groot deel besteed aan hygiënisch werken met de mesogun en fillers. Hygiëne is belangrijk omdat je met wondvocht werkt maar ook om allergische reacties te voorkomen. Wanneer je minder hygiënisch werkt met fillers kan er een bacteriële biofilm ( Biofilms bestaan uit een laag bacteriën die zich overal in het lichaam kunnen vormen en infectie veroorzaken). In en rondom de mondregio zijn er sowieso relatief veel bacterie.

Goedgekeurde fillers

Zou je graag willen leren om fillers op een verantwoorde manier met de mesogun te zetten of meer informatie hierover willen, staat het team van de Filler Kliniek opleidingen je graag te woord. Wij hebben een opleidingsinstituut in Hoofdorp Filler Kliniek opleidingen Hoofddorp en Filler Kliniek opleidingen in Helmond