Skip to content

Bobbeltje in de lip na een filler

Vaak krijg ik bij een behandeling van fillers of tijdens een mesogun cursus de vraag of er bobbeltjes kunnen ontstaan en of deze zichtbaar blijven in de huid. Vragen over kleine knobbeltjes of bobbeltjes van hyaluronzuurfillers die zich ontwikkelen op de injectieplaats, en hoe lang het duurt voordat ze verdwijnen.

Het verschijnen van knobbels of bultjes na een behandeling van een hyaluronzuur filler injectie is ongebruikelijk. Als het echter gebeurt, verdwijnen ze meestal binnen een week of twee vanzelf. Voor snellere resultaten kan de specialist die je heeft behandelt het gebied masseren om oneffenheden weg te werken, of hyaluronidase kan worden gebruikt om de vulstof op te lossen. Door het injecteren van een hyaluronzuur filler kunnen om verschillende redenen bultjes of oneffenheden ontstaan, en het is belangrijk om de oorzaak ervan vast te stellen om ze zo effectief mogelijk te behandelen


Wat veroorzaakt bultjes en oneffenheden bij fillers?

Het verschijnen van bobbeltjes of bultjes na het injecteren van een hyaluronzuur filler injectie kan door een aantal factoren worden veroorzaakt. Een van de meest voorkomende redenen is het gevolg van zwelling op de injectieplaats. Hoewel zwelling een veel voorkomende bijwerking na de procedure is, zorgt het er niet altijd voor dat het gebied waar de vulstof is geïnjecteerd klonterig of hobbelig lijkt. Als er echter zwelling of blauwe plekken optreden, kan dit meestal worden verminderd door een koud kompres op het injectiegebied aan te brengen. Dit zal helpen om zwelling of overmatige blauwe plekken te verminderen, terwijl het verschijnen van knobbeltjes of bultjes wordt geminimaliseerd, die, als ze toch optreden, de eerste week of twee na ontvangst van de injectie vanzelf verdwijnen. Gedurende deze tijd moet u voorkomen dat u over duidelijke bultjes of bobbels wrijft, omdat dit het vermogen van de vulstof om zich in het geïnjecteerde gebied te vestigen zou kunnen verstoren.

Bobbels of bulten kunnen ook worden veroorzaakt als de persoon die de mesogun behandeling uitvoert onervaren is of een onjuiste injectietechniek gebruikt. Veel ervaren mesogun specialistes beweren dat er nooit een cliënt bij hen is teruggekeerd met knobbels of hobbels die een vervolgbehandeling vereisen. Als u echter merkt dat u knobbels of bultjes heeft en niet zeker bent over de training van mesogun specialist, dan wilt u misschien een meer ervaren behandelaar zoeken. Het gezicht van iedereen is anders en het belangrijkste om mooie en natuurlijke resultaten te behalen, is om te werken met een mesogun specialiste die ervaring heeft met de mesogun. Bovendien kunnen knobbels of bultjes een indicatie zijn dat de vulstof niet goed in uw huidweefsel terechtkomt. Als bobbels of bultjes de eerste week of twee na de behandeling niet vanzelf zijn verdwenen, is er de mogelijkheid om de zachte bobbels door middel van een stevige massage weg te masseren. Harde of zachte bultjes kunnen erop wijzen dat het lichaam een ​​milde allergische reactie op de hyaluronzuur filler ervaart en dat een behandeling met steroïden nodig kan zijn om het probleem op te lossen.

Ongeacht de oorzaak, het verschijnen van bobbeltjes of bultjes na een filler behandeling is niet de norm en mag niet worden verwacht. Iedereen die wel een bultje of oneffenheid heeft, mag ervan uitgaan dat het bultje meestal binnen de eerste twee weken na de mesogun behandeling vanzelf verdwijnt. Voor snellere resultaten kunt je het gebied masseren. Als masseren niet effectief is, kan een injectie met hyaluronidase worden gebruikt om een ​​deel of het geheel van de filer af te breken, waarna extra filler kan worden geïnjecteerd om volume toe te voegen en de algehele resultaten te verbeteren.

Allergie

Eventuele knobbeltjes of bultjes die optreden na een mesogun behandeling van een dermale filler, verdwijnen meestal binnen een week of twee daarna, omdat het gebied bezinkt en de huid vanzelf gladder wordt, hoewel dit in uitzonderlijke gevallen wel drie maanden kan duren. Als de oorzaak van bultjes of bobbeltjes echter te wijten is aan een allergische reactie, moet er onmiddellijk op gehandeld worden, wat kan betekenen dat een steroïde-injectie moet worden gegeven. Tekenen van een allergische reactie kunnen zijn: roodheid, jeuk of zwelling in het gebied van de injectie die langer dan een paar dagen aanhoudt na de behandeling van de hyaluronzuur filler.


De huidige generatie fillers op basis van hyaluronzuur geven geen allergieën. Ze worden namelijk identiek aan het menselijke hyaluronzuur nagemaakt in de fabriek. Bij de goedkopere producten kunnen er sporen van het extractiemiddel dat gebruikt wordt om de werkzame stof te zuiveren, gevonden worden. Bij twijfel of er sprake zou kunnen zijn van een allergie, wordt een kleine hoeveelheid van het product in de bovenarm ingespoten. In dat geval wordt geadviseerd 1 maand te wachten om te zien of er een reactie optreedt. Indien er geen reactie gezien of gevoeld wordt, is gebruik veilig.

Niet masseren bij hyaluronzuur fillers

klanten worden sterk afgeraden om het behandelde gebied te masseren of te wrijven, omdat hierdoor eventuele bultjes erger kunnen worden. Het wordt aanbevolen dat alleen een ervaren mesogun specialiste het behandelde gebied masseert, na eerst het behandelde gebied grondig te hebben beoordeeld. Zwelling en blauwe plekken kunnen ontstaan van een hyaluronzuur filler, wat kan leiden tot oneffenheden. Als de zwelling of de blauwe plekken binnen 4-8 dagen na behandeling niet zijn verbeterd, moet het gebied door de injector worden onderzocht, omdat dit op een ernstiger probleem kan duiden. Een complicatie die bekend staat als het Tyndall-effect kan bijvoorbeeld optreden als de filler te oppervlakkig wordt geïnjecteerd, in welk geval hyaluronidase kan worden gebruikt om de vulstof op te lossen.

Het Tyndall-effect komt minder vaak voor dan andere filler-gerelateerde complicaties zoals blauwe plekken en zwelling, maar komt nog steeds relatief vaak voor. Factoren die de kans op het tyndall-effect kunnen vergroten, zijn onder meer:

 • Beperkte vaardigheid / ervaring van de specialiste
 • Slechte injectietechniek
 • Behandeling van een zone met een hoog risico
 • Onjuiste productkeuze

Hoe treedt het Tyndall-effect op?

Hyaluronzuurvullers zijn heldere gelsubstanties. Als fillers te oppervlakkig of in te grote hoeveelheden worden geïnjecteerd, kan er licht doorheen worden gereflecteerd, waardoor een blauwachtige tint ontstaat die door de huid zichtbaar is.

Het Tyndall-effect treedt eerder op in gebieden waar de huid dun is, omdat licht in deze gebieden gemakkelijker wordt gereflecteerd. Hoewel dunner worden van de huid het gevolg kan zijn van de leeftijd van de klant of van een algemene huidaandoening, zijn er delen van het gezicht waar de huid van nature dunner is, zoals de traangoten.

Hoe het Tyndall-effect te herkennen

Door de kleur kan het Tyndall-effect aanvankelijk worden aangezien voor een blauwe plek. Het kan ook moeilijk zijn om zelfs bij slechte verlichting enige verkleuring te zien. Een ander teken waar je op moet letten, zijn eventuele verhoogde gebieden of zichtbare klonterigheid waar de filler werd geïnjecteerd, omdat dit kan wijzen op een te oppervlakkige plaatsing van de filler.

Het Tyndall-effect

Een blauwachtige of grijsachtige tint is een fenomeen dat bekend staat als het Tyndall-effect. Zonder al te zwaar in te gaan op de fysica in te gaan, is wat er gebeurt dat licht “reflecteert” op de hyaluronzuur gebaseerde filler zoals Juvederm of Restylane omdat het te dicht bij het huidoppervlak is geplaatst. Hoewel de behandelaar mogelijk het juiste product heeft gebruikt, heeft hij of zij de filler gewoon niet op de juiste diepte geplaatst. Daarom wordt tijdens de cursus uitgelegd en de cursisten verboden om met de mesogun te dicht bij het oog, traangootjes of neuzen te behandelen.

Het Tyndall-effect komt vaker voor in gebieden waar de huid dunner is. Daarom moet de huid van de cliënt worden beoordeeld voordat de filler wordt geïnjecteerd met de mesogun. Als het behandelgebied vanwege de dikte van de huid als te ‘hoog risico’ wordt beschouwd, moet je de behandeling in dat gebied vermijden.

Het is ook essentieel dat de juiste techniek wordt toegepast. De injectiediepte is in dit geval de belangrijkste factor. Houd altijd rekening met de hoek van het inbrengen van de mesogun en neem de tijd om de diepte van de naald te controleren. Daarnaast moet de mesogun specialiste proberen om vlot en in kleine hoeveelheden te injecteren en te onthouden dat er na elke behandeling waar nodig grondig gemasseerd wordt.

Kun je bultjes voorkomen?

Vermijd bepaalde medicijnen –

 • zoals aspirine,
 • naproxen en
 • ibuprofen gedurende 5 dagen voorafgaand aan de procedure, omdat deze overmatig bloeden kunnen veroorzaken
 • Vermijd 7-10 dagen voorafgaand aan de behandeling bepaalde supplementen, zoals vitamine E, visolie, ginseng, knoflook, sint-janskruid en Gingko Biloba, omdat ze overmatig bloeden of blauwe plekken kunnen veroorzaken
 • Na de behandeling: Breng na behandeling een koud kompres aan op het injectiegebied om zwelling en blauwe plekken te voorkomen of te verminderen en om te helpen bij pijnbestrijding;
 • ijs moet worden aangebracht in intervallen van 10 minuten met tussenpozen van 10 minuten om bevriezing te voorkomen, en moet worden voortgezet totdat de zwelling afneemt Rust – en vermijd zware activiteiten gedurende 48 uur na de behandeling
 • Vermijd overmatige hitte – zoals sauna’s of warme douches, omdat deze overmatige bloeding en zwelling kunnen veroorzaken
 • Vermijd alcohol – gedurende 24 uur na behandeling, omdat alcohol kan leiden tot meer blauwe plekken

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.