Skip to content

Wat is er aan de hand met de Mesogun en het plaatsen van fillers?

Naar aanleiding van de items uitgezonden door RTL 4 en het NRC, waar de Huidspecialisten Opleidingen aan heeft meegewerkt, willen we graag verduidelijken wat er precies speelt rondom het gebruik van de mesogun. In augustus 2022 heeft de overheid beslist dat het plaatsen van fillers met de mesogun nu wordt gezien als een voorbehouden handeling.

Maar wat betekent dit eigenlijk?

Een voorbehouden handeling is een behandeling die alleen uitgevoerd mag worden door BIG-geregistreerde professionals, zoals artsen en verpleegkundigen die bevoegd zijn om injecties te geven. Voorheen mochten ook schoonheidsspecialisten deze behandeling uitvoeren, zij het in een wat grijze zone. Vanaf augustus 2022 is het niet langer toegestaan deze behandeling uit te voeren, tenzij je een BIG-registratie hebt om de fillerbehandeling met de mesogun te verrichten.

Waarom is het nu verboden om fillers te injecteren met de mesogun?

Allereerst is de mesogun eigenlijk niet ontworpen voor deze specifieke taak. Cosmetische artsen maken eveneens geen gebruik van de mesogun voor dit doeleinde. Fillers bestaan uit hyaluronzuur en zijn onderling gekoppeld, zodat ze langer in de huid blijven en rimpels of volumeverlies opvullen. Met name de volumefillers die worden gebruikt voor lippen, jukbeenderen of kaaklijnen zijn behoorlijk dik van structuur, vergelijkbaar met haargel. Omdat de automatische mesogun vaak niet voldoende precisie biedt bij het injecteren van fillers en het lastig is om te zien waar de filler precies naartoe gaat, kunnen er diverse complicaties ontstaan. Denk hierbij aan verstopte aders door de fillers, wat kan leiden tot weefselafsterving en verspreiding van het product naar ongewenste gebieden.

Veiligheid waarborgen

Twee jaar geleden heeft de Huidspecialist Opleidingen besloten om te stoppen met het aanbieden van mesogun-filleropleidingen aan studenten. In het verleden hebben we vaak gemerkt dat een gebrek aan voorkennis over de huidanatomie kan leiden tot onvoldoende kwaliteit van behandelingen. Door onze samenwerking met het NRC en RTL 4 zijn we erachter gekomen dat er nog steeds opleidingsinstellingen zijn die deze cursussen aanbieden. We willen graag cursisten erop attenderen dat het uitvoeren van deze behandeling niet langer is toegestaan en dat er consequenties aan verbonden zijn wanneer je toch besluit deze handeling uit te voeren. Indien je klanten deze optie toch wil blijven bieden, raden we aan om samen te werken met een cosmetisch arts. Er zijn cosmetische artsen die bereid zijn om op locatie te werken. Ons uiteindelijke doel is om de veiligheid te waarborgen en ervoor te zorgen dat onze klanten geen onnodige risico’s lopen en tevreden zijn met de behaalde resultaten. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Extra beurskorting april

Bij aankoop van apparatuur krijgt u nu de gehele maand april een gratis online cursus cadeau.