Hoe werkt laserontharing?
Laserontharing is een cosmetische procedure waarbij een geconcentreerde lichtstraal (laser) wordt gebruikt om ongewenst haar te verwijderen.
Tijdens laserontharing wordt licht uitgezonden door een laser dat wordt geabsorbeerd door het pigment (melanine) in het haar. De lichtenergie wordt omgezet in warmte, waardoor de haarzakjes in de huid worden beschadigd. Deze beschadiging vertraagt of remt de toekomstige haargroei.
Hoewel laserontharing effectief is om haargroei langdurig te vertragen, is het meestal niet permanent. Meerdere behandelingen zijn nodig voor initiële ontharing, en onderhoudsbehandelingen kunnen ook nodig zijn.
Bekijk onze cursus over laserontharing
Toepassingsgebieden en risico’s
Laserontharing wordt gebruikt om ongewenste haargroei te verminderen op locaties zoals benen, oksels, bovenlip, kin en de bikinilijn, maar bijna elk gebied kan worden behandeld, met uitzondering van de oogleden en tatoeages. Haarkleur en huidtype spelen een rol bij het succes van de behandeling, waarbij contrast tussen haar- en huidskleur ideaal is voor beste resultaten.
Risico’s van laserontharing zijn afhankelijk van factoren zoals huid- en haartype, behandelingsschema en naleving van zorginstructies. Mogelijke bijwerkingen zijn onder meer huidirritatie, pigmentveranderingen en zeldzamere effecten zoals blaren of littekens.
Voorbereiding, behandeling en nazorg
Voorbereiding op laserontharing omvat een consult met een specialist om geschiktheid te beoordelen, medische geschiedenis en instructies voorafgaand aan de behandeling. Behandeling bestaat doorgaans uit meerdere sessies met interval afhankelijk van beharingssnelheid op specifieke locaties.
Tijdens de behandeling wordt een laser op de huid gericht, waarbij bescherming van de ogen en koeling van de huid worden toegepast om ongemak te verminderen. Na de procedure kunnen roodheid en zwelling optreden en nazorginstructies moeten worden gevolgd, zoals het vermijden van zonlicht en het gebruik van zonnebrandcrème.
Resultaten van laserontharing variëren en permanente ontharing wordt niet gegarandeerd. Onderhoudsbehandelingen kunnen nodig zijn voor langdurige resultaten. Thuislaserapparaten zijn beschikbaar maar kunnen verschillen in effectiviteit en veiligheid ten opzichte van behandelingen in een kliniek. Bij het overwegen van thuisgebruik van laserontharingsapparaten is het belangrijk om de bijgeleverde instructies zorgvuldig te volgen om het risico op letsel te minimaliseren, met speciale aandacht voor oogbescherming.